Amerika – Het land van de onbegrensde mogelijkheden

De VS, voluit de Verenigde Staten van Amerika genoemd, grenzen in het noorden aan Canada en in het zuiden aan Mexico. De VS liggen tussen de Atlantische en de Stille Oceaan.

Er zijn drie grote bergketens: de Appalachen in het oosten, de Rocky Mountains in het westen en de Sierra Nevada langs de grens van Nevada en Californië.

Het landschap varieert van woestijnen tot bergen en bossen. Voor een land met een achtergrond van vele verschillende culturen, kan Amerika behoorlijk bekrompen en vooringenomen tegen vreemdelingen zijn.

Informatieve en vakantie links:
Vakantie
Gratis uw website over de Verenigde Staten van Amerika op deze pagina, wij vragen alleen een terug link.

ESTA nodig bij reizen naar Amerika

Voordat je op reis gaat naar Amerika, moet je eerst een ESTA voor de Verenigde Staten aanvragen.

  • Het (ESTA) is een geautomatiseerd systeem dat bepaalt of bezoekers in aanmerking komen om naar de Verenigde Staten te reizen in het kader van het Visa Waiver Program (VWP).
  • Onder het Visa Waiver Program (VWP) vallen een groot aantal landen waaronder Nederland.
  • Bezoekers mogen 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven, inclusief de tijd doorgebracht in Canada, Mexico, Bermuda of de eilanden in het Caribisch gebied als de aankomst via de Verenigde Staten was.
  • De ESTA is alleen vereist bij aankomst per vliegtuig of cruiseschip. Het is niet vereist als u aankomt op een veerboot tussen British Columbia (Vancouver en Victoria) en de staat Washington. Als een passagier hier aan land komt, is de ESTA niet verplicht.
  • Autorisatie via ESTA bepaalt niet of een reiziger de Verenigde Staten ook binnen mag reizen. Nog steeds is het zo dat de Amerikaanse douanebeambten en grensbewakingsambtenaren bepalen of reizigers bij aankomst worden toegelaten of niet.
  • Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) verzamelt informatie of bezoekers in aanmerking komen om naar Amerika te reizen onder de VWP condities.

ESTA-aanvragen kunnen op elk moment voorafgaand aan de reis worden ingediend, hoewel we aanbevelen dat zodra je concrete reisplannen hebt deze aanvraag ook in te dienen voorafgaand aan de aankoop van vliegtickets of boeking van een hotel. Want stel dat uw aanvraag wordt geweigerd (wat zelden voorkomt) dan hoeft u niets te annuleren of extra kosten te maken.

Amerika vakantie

Amerika VrjheidsbeeldIn de afgelopen 30 jaar is de oude Amerikaanse smeltkroes, waarin alle culturen hun individuele verschillen verloren en een werden met een nieuwe cultuur, veranderd in een mengelmoes, waarin de individuele mensen hun eigen cultuur behouden, maar wel op die manier meewerken aan het geheel.

De meeste etnische groepen in de Verenigde Staten van Amerika hebben namelijk niet de Angelsaksische normen en waarden. Amerikanen zijn vrij te geloven in wat zij zelf verkiezen.

Laat je niet afleiden door het feit dat je al Engels denkt te spreken, aangezien sommigen ‘tomayto’ zeggen en anderen ‘tomahto’. Het Amerikaanse Engels heeft vele regionale accenten met met verschillende moeilijkheden bij de verstaanbaarheid.

Inwoners van New York staan bekend om hun botte, nasale spraak, in Californië om hun plat lijzige spraak en hun stranddialect, Zuiderlingen om hun langzame spraak en de stedelijke negroïde bevolking om hun onverstaanbare patois dialect. Spaans heeft in een aantal staten een belangrijke rol naast het Amerikaans, vooral in delen van Californië, New Mexico, Texas en Miami.

Er zijn meer dan 400.000 verschillende inheemse dialecten en ongeveer 375.000 Jiddische dialecten. Het grootste gedeelte van de afgelopen eeuw vormde Hollywood de nationale droom voor het maken van films en een nachtmerrie van cellulitis.

De Amerikaanse muziekindustrie is de machtigste en doordringendste ter wereld, hoewel de lagere underground bewegingen de drijvende factor van de Amerikaanse popmuziek blijven. Afro-Amerikaanse invloeden op de Amerikaanse popmuziek kunnen moeilijk worden uitgewist. De werkliederen van slaven werden de blues. Jazz kwam in het begin van de twintigste eeuw op in New Orleans.

Een goede anekdote van de vroege commerciële geschiedenis van de Amerikaanse popmuziek is het verhaal van blanke zakenmannen die zwarte muzikanten aannamen om het blanke publiek te vermaken, maar wanneer Elvis ‘the Pelvis’ begon te zingen en te draaien, realiseerden de blanke jongens zich dat zij ook konden optreden. Ze namen de R&B over en startten rock and roll.

De rest is geschiedenis. Rap, het geluid van de Amerikaanse binnensteden, houdt in: het praten op muziek waarbij klemtonen op woorden worden gelegd, waar ook een ultra zware beat onder zit, geluidsmontage, straattaal en machogedrag.

De Verenigde Staten hebben veel literatuur voortgebracht. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste de focus van de internationale kunstwereld zich van Parijs naar New York. Wanneer we aan Amerikaanse steden denken, denken we aan wolkenkrabbers (niet aan de buitenwijken), de architectonische verklaringen van marktkrachten en Amerikaans optimisme. Amerikaanse sporten hebben zich onafhankelijk van andere landen ontwikkeld. Vandaar dat er echte Amerikaanse sporten, zoals basketbal, American football en honkbal zijn ontwikkeld.

Natuur in Amerika

Flora 
Amerika sequoiaDe meest imposante flora van de Verenigde Staten zijn de groene vlaktes langs de westkust en de sequoia en de redwood, waarvan wordt gezegd dat deze een van de oudste levende bomen ter wereld zijn. De oostelijke staten hebben veel eiken-, esdoorn- en iepenbossen. Deze bossen staan bekend om hun mooie kleuren in de herfst.

Fauna 
De grootste landzoogdieren zijn de zwarte beren, grizzly beren, elanden en herten. Deze dieren leven voornamelijk in het noordwesten van Amerika. De zuidelijke staten hebben de meest interessante fauna waaronder buidelratten en krokodillen. Gevaarlijke diersoorten die in Amerika leven zijn o.a. ratelslangen, beren, wilde zwijnen en krokodillen.

Nationale Parken Amerika
De drie beroemdste Nationale Parken zijn Yellowstone in de Rocky Mountains, Yosemite in de Sierra Nevada en de Grand Canyon in Arizona.

Klimaat Amerika

Door de zeer gevarieerde topografie in Amerika kent het land ook verschillende ecosystemen. Over het algemeen wordt het klimaat verder naar het zuiden warmer en naar het binnenland en het noorden worden de klimaatwisselingen steeds extremer. In het noordoosten en midwesten van Amerika kunnen in de winter lange periodes met temperaturen beneden het vriespunt voorkomen. In Florida en Californië is het daarentegen nog warm genoeg om te zwemmen. Het grootste gedeelte ten oosten van de Rocky Mountains kent droge en hete zomers, voornamelijk in het zuiden. De woestijnen tussen de Rocky Mountains en de Sierra Nevada zijn zeer heet en droog gedurende de zomer.

Amerika – Cijfers en feiten

Volledige naam: Verenigde Staten van Amerika
Oppervlakte: 9.370.000 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 275 miljoen
Hoofdstad: Washington met ongeveer 0,9 miljoen inwoners
Bevolking: 74% Europeanen, 12% Afro-Amerikanen, 9% Zuid-Amerikanen, 3% Aziatisch
Talen: Engels en secundaire talen, voornamelijk Spaans
Overheid: Federale republiek van 50 staten
Industrie en Producten: Olie, elektrische apparatuur, computers, automobiel industrie, vliegtuig industrie, agricultuur
Belangrijkste handelspartners: Canada, Japan en de EU

Amerika – Gewoontes en lokale gebruiken

Lokale keuken in Amerika
In de Verenigde Staten is praktisch elke keuken terug te vinden. Een typisch Amerikaans fenomeen zijn de zogenaamde drive-throug fastfoodketens. De Verenigde Staten hebben zelfs afslagen op snelwegen waar allerlei restaurants gevestigd zijn. Afhankelijk van de keten zijn er hamburgers verkrijgbaar, French fries, Mexicaans eten, pizza’s, donuts en nog veel meer.

Fooien
Restaurants berekenen zelden fooi over de service op de nota. Daarom wordt het geaccepteerd en zelfs verwacht om 10 tot 15 procent fooi te geven over het bedrag van de nota. Soms worden echter wel servicekosten berekend, bijvoorbeeld wanneer er een groot feest is. Hetzelfde percentage is wenselijk voor taxichauffeurs en roomservice. Bedragen voor andere services zoals parkeren en portiers variëren tussen de $1 en $2. Het bedrag hangt veelal van de discretie van de klant af.

Religie
Protestanten vormden traditioneel gezien de ruggengraat van de Amerikaanse arbeidersklasse. De Ierse, Italiaanse en Poolse immigranten zijn de voorvechters van het Katholicisme. Er zijn meer dan vijf miljoen Joden, wiens kennis in zaken en wetenschappen leidde tot een belangrijke rol voor hen in het uitvinden en verfijnen van Amerika. Zij speelden een belangrijkere rol dan in het algemeen wordt gedacht. Er zijn nog vele andere geloven, zoals aanhangers van Scientology Church, Jehova getuigen en Mormonen.

Toerisme Amerika

Amerika Route 66Door de grootte en uitgestrektheid van het land heeft de Verenigde Staten veel te bieden voor iedereen. In het zuiden bieden staten als Florida en Californië stranden voor allerlei activiteiten. Ook de steden in de Verenigde Staten zijn een bezoekje waard, zoals bijvoorbeeld New York, Chicago en Atlanta.

De natuur is erg divers. Er zijn woestijnen, bergen, meren, laagvlaktes en veel soorten wilde dieren. Verder is het leuk de ‘American way of life’ te onderzoeken, bijvoorbeeld door de ‘Route 66’ te volgen.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen
Amerika New YorkDe meest bekende stad van de Verenigde Staten is New York. Er is geen stad ter wereld die arrogant genoeg is om zichzelf ‘de hoofdstad van de wereld’ te noemen. Het is er vreselijk druk door het grote aantal inwoners; toch is deze hectiek voor toeristen juist een grote trekpleister. Na de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001, probeert de stad haar image weer te hervinden.

Andere bekende steden zijn San Francisco, Los Angeles, Miami en New Orleans. Bergen, woestijnen, mooie stranden en bossen maken deel uit van Amerika’s zeer gevarieerde landschap. De drie bekendste nationale parken zijn Yellowstone in de Rocky Mountains, Yosemite in Sierra Nevada en de Grand Canyon in Arizona. Er zijn genoeg sportmogelijkheden zoals surfen, zeilen, skiën, wandelen, bergbeklimmen, mountainbiken en caving.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten

Watersporten
Oahu (Hawaï) is het spirituele thuis van het surfen. De wintergolven in Waimea, Sunset Beach en de Banzai Pipeline zijn de meest mooie, indrukwekkende golven ter wereld. Ook Californië biedt mooie golven om te surfen, vooral bij Malibu, Rincon, Trestles en Mavericks. Maar er zijn veel meer goede surfplekken in de Verenigde Staten. Andere populaire watersporten zijn onder andere zeilen, windsurfen, zeekajakken en jetskiën.

Rafting
River rafting kan worden gedaan op de Idaho’s Snake River, maar er zijn meerdere rivieren waar dit kan worden gedaan.

Wintersporten
Amerika Rocky MountainsDe staten waar de Rocky Mountains doorheen lopen en dan met name de staat Colorado zijn de populairste bestemmingen voor skiën. Naast de bekende skiplaatsen als Aspen, Vail, Jackson Hole en Big Sky zijn er ook kleinere plaatsen met skiliften, goedkopere prijzen en skipistes en gebieden die evenveel bieden als hun bekende buren. Lake Tahoe is de belangrijkste skibestemming in de Sierra Nevada.

In de zomer kan hier ook aan watersport worden gedaan. Elders in de Verenigde Staten kan goed aan crosscountry skiën worden gedaan. In de afgelopen paar jaar is snowboarden populair geworden. Sindsdien komen er steeds meer halfpipes bij. De verhuur van snowboards heeft sindsdien een grote vlucht genomen.

Hiking en bergbeklimmen
De Verenigde Staten bieden enkele van de meest gevarieerde en spectaculaire landschappen om te hiken. De gebieden lopen uiteen van de alpine hoogtes van de High Sierra tot de beboste gebieden van de Appalachen indianen. Wandelpaden zijn vaak goed bijgehouden en goed aangegeven. Het is ook mogelijk jezelf te verliezen in de achterlanden, waar je alleen bent met de geluiden en de nacht.

Bergbeklimmen
Rots- en bergbeklimmen zijn ook populaire activiteiten, vooral in de Sierra Nevada en de Rocky Mountains. El Capitan en Half Dome zijn beide legendarische beklimmingen tegen de granieten bergwanden van het Yosemite National Park. De Mount Whitney, in het Californische Sequoia en het Kings Canyon National Park, is met 4.350 meter de hoogste berg van 48 staten en biedt een klimroute die leuk is, maar ook uitdagend.

Caving
Caving, in grotten afdalen, is met name populair in de grotten van New Mexico, de Carlsbad Caverns.

Fietsen en mountainbiken
Veel steden zijn relatief fietsvriendelijk. Fietsliefhebbers kunnen door het land fietsen over de pittoreske landwegen. Goede fietsen zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Mountainbiken is een populaire sport in de Verenigde Staten, vooral in Californië. Er zijn voldoende plaatsen om deze sport te kunnen beoefenen.

Paardrijden
Paardrijden net als de vroegere cowboys in het Wilde Westen van Amerika. In het Central Park van New York kan men paardrijden, maar dit kan ook op de ranches verspreid over de Verenigde Staten.

Reizen naar Amerika

Vliegen naar Amerika
Amerika vliegenDe meeste bezoekers komen met het vliegtuig. Door hevige concurrentie op populaire routes is er een goed en uitgebreid vliegnetwerk van en naar Amerika. Door de grote concurrentie zijn de prijzen redelijk. De grote luchthavens van Amerika zijn Boston, New York, Washington, Miami, Chicago, Dallas-Fort Worth, Houston, Atlanta, Denver, Seattle, San Francisco en Los Angeles. Deze luchthavens worden door middel van binnenlandse vluchten verbonden.

Er zijn genoeg grensplaatsen waar de oversteek naar Mexico en Canada makkelijk te maken is. De luchthavenbelasting van de lokale luchthaven kan mogelijk niet inbegrepen zijn in een ticket. Naast de lijnvluchten gaan er diverse chartervluchten vanuit Nederland naar Amerika.

Reizen in Amerika

Vliegen in Amerika
Het aantal luchtvaartmaatschappijen en de grote concurrentie op de vluchten van, naar, maar ook binnen de Verenigde Staten, maken vliegen een gemakkelijke en relatief goedkope manier van reizen. Prijzen van minder gevraagde vluchtroutes kunnen daarentegen hoog zijn.

Bus en openbaar vervoer in Amerika
Amerika GreyhoundGreyhound is de nationale busmaatschappij. Zij heeft een goedkoop en redelijk goed bussysteem. In minder dicht bevolkte gebieden, waar het merendeel van de bevolking een auto bezit, werkt het openbaar vervoer over het algemeen niet zo efficiënt.

Trein vervoer in Amerika
Reizen per trein is wat minder praktisch, omdat de treinen niet altijd comfortabel zijn en de prijzen van een ticket enorm variëren. Wel geldt: hoe eerder men reserveert, des te goedkoper het kaartje is.

Per auto Amerika ontdekken
Amerika heeft een echte autocultuur. Het huren van auto’s is bijna overal mogelijk. Wel moet een huurder meestal 25 jaar of ouder zijn. Een leuk alternatief voor het huren van een auto is de “drive-away”. Dit is een typisch Amerikaans systeem, waar auto’s die een lange afstand moeten afleggen, maar waarvan de eigenaar geen zin heeft dit zelf te doen, worden gebracht door derden. Iemand die toevallig dezelfde bestemming heeft als een van de auto’s kan de auto brengen en daarmee zelf ook op de juiste bestemming aankomen. Het is ook zeer goed mogelijk campers te huren en daarmee het land te ontdekken.

Accommodaties in Amerika
In de USA zijn verschillende soorten accommodaties aanwezig, variërend van budget hotels tot topklasse hotels en motels. Hieronder een prijsindicatie van verschillende accommodaties: budget hotel 10 tot 25 euro, middenklasse hotel 25 tot 60 euro, topklasse hotel 60 tot 200 euro. De Verenigde Staten hebben ook een uitgebreid netwerk van campings, vakantiehuizen, bungalows, villa’s en appartementen.

Praktische informatie en links

Visa: De meeste bezoekers hebben een visum nodig. Canadezen hoeven alleen te bewijzen een staatsburger van Canada te zijn. Er bestaat een programma “visa waver”, dat bezoekers uit Groot-Brittannië, Australië, Nieuw Zeeland, Japan, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland , Italië, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Nederland 90 dagen zonder visum in de VS laat verblijven (er moet wel een retourdatum worden vastgesteld). Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Amerika: Oost-Amerika is GMT (Greenwich Mean Time) -5 uur, Centraal Amerika is GMT -6 uur, Rocky Mountains is GMT -7 uur, Pacific standard is GMT -8 uur.

Elektriciteit: 240 V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Amerika
Er zijn geen specifieke vaccinaties nodig voor de VS. Raadpleeg voor meer informatie de plaatselijke GGD of de Travel Clinic voor vertrek.

Water en hygiënea
Kraanwater is veilig drinkwater. Water in flessen is ook overal verkrijgbaar. Indien u aan het kamperen bent is het aan te bevelen water van huis mee te nemen of het water te koken, voordat u het drinkt. Hoe schoon het water ook mag lijken, water uit meertjes en riviertjes is niet veilig, tenzij u het kookt.

Gezondheidszorg 
De medische faciliteiten in Amerika zijn over het algemeen van een zeer hoog niveau. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt wordt zeer aanbevolen. Alleen noodgevallen worden behandeld zonder vooruitbetaling. De behandeling wordt vaak geweigerd zonder een verzekeringsbewijs of een voorschot.

Telefoneren in en naar Amerika
Het nationale nummer voor noodgevallen is 911 voor politie, brandweer en ambulance. De internationale toegangscode voor de VS is +1. Indien u een internationaal telefoontje wilt plegen vanuit de VS, draai dan 011 gevolgd voor de landcode.

Valuta
De munteenheid is de Amerikaanse dollar. De koers van de Euro en de dollar zijn aan schommelingen onderhevig. Contant geld kan meestal niet in hotels gewisseld worden, dit is slechts mogelijk bij een aantal grotere banken. U kunt daarom het beste dollars meenemen. De meeste credit cards, inclusief Diners Club, American Express, Mastercard en Visa, worden in het hele land geaccepteerd. Indien u de VS bezoekt is het aan te raden om tenminste 1 creditcard mee te nemen. Het is gebruikelijk dat hotels en autoverhuurbedrijven om een voorschot vragen indien de betaling niet per credit card geschiedt.