Australië # Great Barrier Reef # Ayers Rock # Koala’s en Kangoeroes

Australië ligt ten zuiden van Indonesië en Papoea Nieuw-Guinea tussen de Indische Oceaan en de Stille Zuidzee. Australië meet ca. 4000 km van oost naar west en 3200 km van noord naar zuid. Hiermee is Australië het 6e grootste land in de wereld. Een groot deel van het binnenland is vlak, droog, dor en nauwelijks bewoond.

AustraliëHet grootste deel van de inwoners woont op de smalle vruchtbare kuststrook aan de zuidoostkust. Een scheidende bergketen loopt van het noorden tot het zuiden op het continent langs de oostelijke kust en scheidt de kuststrook van het drogere binnenland.

Het ‘Great Barrier Reef’ ligt tussen de 50 en 300 kilometer van de kust verwijderd en strekt zich uit over 2000 kilometer van de Straat van Torres tot aan Gladstone.

Australië en Vakantie links:

Uw link hier?

Australië kangoeroeAustralië is een populaire bestemming voor natuur-, avontuur- en strandliefhebbers. In de grote onbewoonde streken in Australië zijn meer dan 2000 natuurreservaten en -parken te vinden, waarvan er 12 op de lijst van Werelderfgoed voorkomen.

Het Great Barrier Reef is het grootste koraal systeem in de wereld. Hier zijn veel spectaculaire mogelijkheden om te duiken en snorkelen. Langs de kust liggen verscheidene eilandjes en koraalriffen. Er zijn ook een aantal vakantieparken te vinden die een grote verscheidenheid aan ontspannende en avontuurlijke activiteiten bieden.

Natuur Australië

Flora Australië
Australië sago palmAangezien het Australisch continent al 160 miljoen jaar van de andere continenten is gescheiden, is er een opmerkelijke flora en fauna te vinden. Oeroude planten groeien er nog steeds in het wild. Grote antarctische boomvarens zijn te vinden in de vochtige, schaduwrijke kloven op de zuidelijke hellingen van de bergruggen.

Sagopalmen vormen een tegenstelling tot de lange zilver gevlekte eucalyptus bomen langs de zuidoost kust. In de afgelegen canyons is het mogelijk om zeldzame overblijfselen te vinden uit vroegere geologische tijdperken.

Fauna Australië
Australië koalaBekende natuurlijke attracties zijn de typische wilde dieren. Bedreigde diersoorten zijn de kangoeroe, de koala beer, emoes, vogelbekdier, Echidna, opossum, wombat en de dingo. Er zijn ook een aantal interessante vogelsoorten te vinden als de papegaai, kaketoe en de kookaburra.

Dieren waarvoor men op moet passen zijn Australische spinnen (met name de Redback en de Funnel-web spinnen), slangen (met name de giftige bruine slang, tijgerslang, dodelijke adder en de koperslang), evenals de zoet- en zoutwater krokodillen.

Nationale parken Australië
Er zijn meer dan 2000 natuurparken en reservaten. Deze parken omvatten planten- en dierenreservaten, beschermde parken, milieuparken en gebieden behorend aan de Aboriginals. De meeste parken bestaan uit regenwouden, woestijnen, bergketens en zandduinen aan de kust. Twaalf van deze gebieden komen voor op de lijst van Werelderfgoed. Voorbeelden hiervan zijn het Great Barrier Reef, Kakadu, Uluru (Ayers Rock) en de Tasmaanse wildernis. Indien u een natuurpark bezoekt, kijk uit voor spinnen- en slangenbeten.

Klimaat Australië

Australië QueenslandAustralië geldt als een ‘all-year-round’ bestemming. In de zomer (van december tot februari) is het heet in het westen van Australië, Northern Territory en Queensland. In de omgeving van het Great Barrier Reef valt de meeste regen in januari en februari.

In het noorden van Queensland kunnen de wegen overstroomd zijn in het natte seizoen van januari tot maart. Het skiseizoen in New South Wales, Victoria en Tasmanië loopt van juni tot oktober.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Gemenebest van Australië
Oppervlakte: 7.682.300 vierkante kilometer
Bevolking: 18,6 miljoen
Hoofdstad: Canberra (311.000 inwoners)
Afkomst inwoners: 94% Europese afkomst, 4% Aziatisch, 1,5% Aboriginal
Talen: Engels, Aboriginal talen , Italiaans, Grieks en diverse andere Europese en Aziatische talen
Overheid: Onafhankelijk lid van het Britse Gemenebest
Industrie en producten: Mineralen, olie, kolen, goud, wol, graan, vlees.
Belangrijkste handelspartners: Japan, Zuid-Korea, VS en de EU.

Toeristische attracties

Belangrijke toeristische plaatsen zijn onder meer Sydney, Melbourne, Great Barrier Reef, Cairns, Darwin, Uluru (Ayers Rock), Brisbane, Perth, Canberra, Adelaide en Hobart. Daarnaast zijn ook Alice Springs, Barossa Valley, Broom, Flinders Ranges, Freycinet Peninsula, Great Ocean Road, Kakadu National Park, The Kimberley en Snowy Mountains de moeite waard om te bezoeken.

Gewoontes en lokale gebruiken

Tochten in de outback
Australië outbackIndien u een tocht door de outback gaat maken, plan uw reis met een goede kaart. Blijf op de officiële routes en controleer voor vertrek de conditie van wegen en faciliteiten. Neem voldoende benzine, water en voedsel mee, minimaal 5 liter water per persoon per dag. Drink regelmatig voldoende water.

Blijf bij autopech altijd in de schaduw van de auto. Laat uw route, bestemming en aankomsttijd altijd bij iemand achter en laat hen contact opnemen met de politie als u geen contact met hen hebt opgenomen op een afgesproken tijdstip.

Keuken van Australië
Australië is bekend om de heerlijke visgerechten, tropische vruchten en uitstekend rund- en lamsvlees. Tot de unieke lokale delicatessen behoren kangoeroe, buffel, krokodil en emoe. Australië is een multicultureel land en daarom kan men er elk soort cuisine vinden. Sommige zorgen voor speciale diëten, waaronder koosjer en halal.

Drankwetten
De voorschriften met betrekking tot de consumptie en verkoop van alcoholische dranken verschillen van staat tot staat. De minimum leeftijd voor het kopen en consumeren van alcoholische dranken is 18 jaar. Aan jonge reizigers kan worden gevraagd hun leeftijd aan te tonen, voordat zij een pub binnen mogen waar alcoholische dranken geschonken worden.

Roken in Australië
Roken is verboden in regeringsgebouwen, in het openbaar vervoer waaronder binnenlandse vluchten, touringcars en gebouwen van alle Australische luchthavens. Veel restaurants hebben ruimtes waar niet mag worden gerookt en in de belangrijkere hotels zijn kamers waar niet mag worden gerookt.

Fooien
Het geven van fooien in niet gebruikelijk in Australië en de bediening in restaurants en hotels wordt niet berekend. Kruiers op vliegvelden, taxichauffeurs en kappers verwachten evenmin een fooi. In de betere restaurants is het gebruikelijk om obers een fooi te geven van ongeveer 10% van het totaalbedrag. Het geven van fooien blijft echter altijd uw beslissing.

Religie
75% van de bevolking is Christelijk. Andere geloven in Australië zijn de Islam (1%), Boeddhisme (1%) en Joods (0,5%).

Evenementen en culturele attracties

Evenement : Shell Champions Series
Begin juni vindt de Shell Champions Series 100 plaats met de beste autocoureurs van het land.

Evenement: Sun Coast Jazz Festival
Eind juni vindt dit festival plaats in Tasmanië. Het is een jaarlijks jazzfeest waar top artiesten en de beste Tasmaanse musici in gemengde groepen non stop spontaan jazz ten gehore brengen. Er zijn twee voorstellingen van vrijdag tot zondagavond.

Evenement:Gold Coast marathon
Eind juni is de Gold Coast marathon in Queensland. De Gold Coast marathon omvat 4 belangrijke wedstrijden. De 42,2 kilometer Gold Coast Marathon, een halve marathon, een 10 kilometer loop en een 10 kilometer wandeling.

Evenement: Darwin’s Beer Can Regatta
Eind juli is de Darwin’s Beer Can Regatta in Mindil Beach in Darwin (Northern territory). Deelnemers aan dit belangrijke fondsenwervende evenement in Darwin maken boten van bierblikjes, frisdrankblikjes en hergebruikte flessen om de titel te behalen. Er zijn ook strandanimaties voor degenen die niet mee doen in de race om een boot te bouwen. Deze evenementen omvatten tug-o-wars, zand slalom, strandraces in bodemloze boten etc.

Australië Bondi BeachEvenement: Sun-Herald City to Surf
Half augustus vindt het Sun-Herald City to Surf, Australisch grootste gemeentelijke fitness evenement van Sydney tot Bondi Beach, plaats. De 14 kilometer wegrace start bij Hyde Park in het centrum en loopt door de oostelijke buitenwijken van Sydney en eindigt op het beroemde Bondy Beach. Het evenement is geschikt voor de topsporters en amateurs die op hun gemak de afstand afleggen.

Evenement: Melbourne Writers’ Festival
Eind augustus tot begin september is het Melbourne Writers’ Festival., Gedurende dit evenement discussiëren schrijvers vanuit heel Australië en de rest van de wereld over aspecten uit de literatuur en het leven. Zij nemen deel in specialistenpanels, individuele leessessies en interviews.

Evenement: Shinju Matsuri Festival
Eind augustus tot begin september vindt het Shinju Matsuri Festival of the Pearl plaats in Chinatown, Broome. Shinju Matsuri is een Japanse term dat festival van de parel betekent. Het is een van Australisch oudste jaarlijks terugkerende festivals en het belangrijkste evenement van Broome en de Kimberley regio. Het tiendaagse festival brengt de gemeenschap samen in de viering van het diverse culturele erfgoed van Broom.

Evenement: International Barossa Music Festival
Eind september tot begin oktober is het International Barossa Music Festival. Een festival van twee weken in het wijnbouwgebied van Barossa met een breed scala aan internationale en nationale musici. Veel uitvoeringen worden gegeven in kerken en wijnkelders in de Barossa vallei. De uitvoeringen variëren van kamermuziek, dans, opera, orkest en zang.

Evenement: Carlton Country Music Festival
Half januari vindt het Carlton Country Music Festival plaats in Tamworth, New South Wales. Het Carlton Country Music Festival is zonder twijfel Australisch belangrijkste country muziek evenement en omvat tevens het uitreiken van de prestigieuze Gouden Gitaar. Het is een tiendaagse viering van de wortels van de Australische cultuur en omvat meer dan 2000 voorstellingen, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn. De country muziek wordt gepeeld in clubs, pubs, op straat en in parken.

Activiteiten in Australië

Great Barrier Reef
Australië Great Barrier ReefThe Great Barrier Reef strekt zich uit over 2000 kilometer en bedekt bijna 35 miljoen hectare in het noordoosten van Australië. Het bevat de leefomgeving van het onderwaterleven, evenals de broedplaatsen voor bedreigde diersoorten als de groene en de valse karetschildpad. The Great Barrier Reef biedt de meest spectaculaire duik- en snorkellocaties in Australië.

Kakadu Nationaal Park
Australië KakaduDit park ligt in het noorden van Australië, 120 kilometer van Darwin en omvat bijna 2 miljoen hectare. Naast het feit dat dit park een belangrijke biodiversiteit heeft, zijn de natuurlijke bronnen sinds meer dan 25.000 en mogelijk 60.000 jaar bewaard gebleven,ondanks menselijke bewoning in het gebied.

Het park heeft een grote natuurlijke en culturele waarde, omdat het ook veel plaatsen van de Aboriginals bevat ,evenals een natuurlijke tentoonstelling van Aboriginal kunst.

Uluru en Kata Tjuta Nationaal Park
Australië Ayers RockDit park omvat 133.000 hectare en ligt in het centrum van Australië. Het is eigendom van de Anangu Aboriginals. Het park is bekend om twee geologische natuurwonderen: Ayers Rock-Uluru, de enorme zandstenen monoliet en Mount Olga-Kata Tjuta die bestaat uit 36 koepels met steile wanden. Het gebied is van groot spiritueel belang voor de autochtone bevolking van Australië.

Tasmanië
De Tasmaanse wildernis, gelegen op het eiland Tasmanië, met zijn wilde rivieren, gletsjermeren en bergplateaus heeft overblijfselen uit elke periode.

Rondreizen in Australië
Er zijn verschillende mogelijkheden om rond te trekken in Australië. Een aantal busmaatschappijen organiseren rondreizen en kampeerreizen. Ook zijn er georganiseerde treinreizen. Daarnaast biedt het reizen per auto, motor of camper een uitstekende wijze om het land te zien en geeft het u de mogelijkheid het in uw eigen tempo te doen.

Cruises langs de kust
Voor degenen die Australië van kust tot kust willen bezoeken zijn er een aantal internationale cruisemaatschappijen die diverse Australische havens aan doen.

Actief en avontuurlijk Australië
Australië TasmaniëAustralië biedt een grote verscheidenheid aan actieve en avontuurlijke activiteiten als bush walking, trektochten per kameel en wildwater rafting. Het tropische regenwoud in noordoost Queensland en de Tasmaanse wildernis bieden een groot aantal mogelijkheden voor bush walking en rafting.

Watersport
Aan de meeste stranden zijn er mogelijkheden voor watersport en duiken. Met name de kustlijn aan het Great Barrier Reef biedt uitstekende duikmogelijkheden.

Reizen naar Australië

Met het vliegtuig naar Australië
De meeste reizigers in Australië arriveren per vliegtuig. De belangrijke internationale vliegvelden bevinden zich in Sydney, Melbourne en Brisbane. Daarnaast zijn er ook internationale vluchten van en naar Perth, Adelaide, Hobart, Darwin en Cairns. Er zijn veel vliegverbindingen met Azië, Europa en de VS. Aangezien de vluchten vanuit Europa vaak lang duren, is het aan te bevelen om een tussenstop in bijvoorbeeld Bangkok of Singapore te maken.

Australië QantasAnsett Australie, Qantas Airways en Singapore Airlines bieden internationale vluchten aan. Op de internationale vluchten is US $19,– luchthavenbelasting van toepassing. Deze belasting wordt ingehouden door de reisbureaus en wordt op het ticket vermeld.

Er zijn verschillende mogelijkheden om van en naar de vliegvelden te reizen. Op alle vliegvelden zijn taxi’s, evenals internationale als nationale autoverhuurbedrijven aanwezig. De grotere vliegvelden beschikken over busverbindingen met de nabij gelegen steden.

Reizen in Australië

Per vliegtuig
Bijna 80% van alle lange afstandsreizen vinden plaats met het vliegtuig.

Busvervoer
Er zijn een aantal busmaatschappijen die busreizen voor langere afstanden aanbieden en er is een nationale busdienst, namelijk Greyhound Pioneer Australia. De bussen zijn comfortabel, maar houdt rekening met een lange zit indien u tussen twee grotere steden reist.

Treinvervoer
Australië beschikt over een skelet-achtig spoorwegsysteem, dat alle grote steden met elkaar verbindt, behalve Darwin. Weinig mensen reizen lange afstanden per trein, omdat het de langzaamste wijze van vervoer is en de prijzen relatief hoog zijn.

Met de auto Australië ontdekken
Veel groepen toeristen huren of kopen gezamenlijk een auto. De Highway 1 loopt rond het hele continent en blijft nabij de kust. Op de binnenlandse wegen dient u op te passen voor de monstrueuze ‘road trains’. Dit zijn vrachtwagens met meerdere opleggers. Deze stoppen niet en wijken niet uit.

Accommodaties
In Australië kent men verscheidene accommodatiesoorten, variërend van een simpel budget hotel tot hotels van topklasse, motels, appartementen, resorts en hostels. Indien u het ‘echte’ land wilt leren kennen is het aan te raden om op bed en breakfast basis bij privé personen te verblijven of op boerderijen en in de zogenaamde country pubs.

Australië heeft ook een uitgebreid netwerk van goed uitgeruste caravan parken in alle belangrijke toeristische plaatsen en in de meeste plaatsen in het land. De prijzen zijn afhankelijk van de accommodatie soort. Voor een budget kamer betaalt men in de regel ca. US $ 6-12, voor een middenklasse hotel US $ 20-60 en voor een top klasse hotel meer dan US $ 70.

Praktische informatie en links

Visa
Iedere nationaliteit, met uitzondering van de Nieuw-Zeelandse, heeft een visum nodig. Toeristenvisa voor minder dan drie maanden zijn gratis. Toeristenvisa voor 6 maanden kosten US $ 22. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding
Australië kent drie tijdzones: Eastern Standard Time is GMT (Greenwich Mean Time) + 10 uur; Central Time is GMT + 9,5 uur; en Western Time is GMT + 8 uur.

Elektriciteit: 220-240V

Gezondheidszorg in Australië
Alle grotere Australische steden beschikken over moderne medische faciliteiten vergelijkbaar met West-Europa en de VS. Kleinere steden hebben klinieken die de meeste medische noodgevallen kunnen behandelen. Er staan strenge boetes op het meenemen van verboden goederen naar Australië. Het is toegestaan om een voorraad persoonlijke medicijnen voor 4 weken in te voeren.

Doktersrecepten
Neem het doktersrecept mee, niet alleen als bewijs voor de douane, maar ook voor het geval u meer medicijnen nodig heeft. Het doktersrecept dient eerst door een Australische arts te zijn ondertekend, voordat u bij een apotheek uw medicijnen kunt bijhalen. Een reisverzekering die medische kosten dekt is aanbevolen.

Voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een vaccinatie verplicht. Er zijn geen specifieke aanbevolen vaccinaties voor Australië. Raadpleeg de plaatselijke GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Kraanwater is veilig drinkwater. Ook vlees, vis fruit en groente zijn over het algemeen veilig om te eten.

Telefoneren in en naar Australië
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 000 voor politie, brandweer, ambulance en andere noodgevallen. De internationale toegangscode voor Australië is +61. Indien u vanuit Australië een internationaal telefoontje wilt plegen, draai dan 0011 gevolgd door de landcode.

Valuta
De munteenheid is de Australische Dollar. Op alle internationale vliegvelden is het mogelijk geld te wisselen. Ook internationale top hotels wisselen geld voor hun gasten. Geld kan het beste bij banken of op de vliegvelden worden gewisseld. Creditcards worden geaccepteerd. In de kleinere steden en afgelegen gebieden is het moeilijker om met een creditcard te betalen.

Export en import in Australische Dollar of vreemde valuta boven de 10.000 Australische Dollar dient te worden aangegeven bij aankomst of vertrek. De banken zijn van maandag tot donderdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur. Deze tijden kunnen variëren in het hele land. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van oanda.com.