Cuba – De droom van iedere toerist # Uitgebreide Reisinformatie

Cuba maakt deel uit van West-Indië en is gesitueerd in de Antilliaanse Archipel. Het wordt omringd door de Noord-Atlantische Oceaan. Buurlanden van Cuba zijn de Verenigde Staten, Mexico, Jamaica, de Bahama’s en Haïti.

Cuba’s grootste en belangrijkste eiland is het op veertien na grootste eiland van de wereld. Dit eiland heeft een oppervlakte van 104.945 km2, is 1250 km lang en op het breedste punt 191 km breed.

Het grootste gedeelte bestaat uit vruchtbare grond waarop vee graast en suikerriet, koffie en tabak wordt verbouwd. De oostelijke, centrale en westelijke bergketens beslaan 25% van het land. Het hoogste punt is de Pico Turquino (1972 m). De langste rivier is met 343 km de Rio Cauto. De Noord-Amerikaanse en Caribische tektonische platen komen in de 7.200 m diepe Cayan Trench bij elkaar tussen Cuba en Jamaica. Dit veroorzaakt regelmatig aardbevingen.

Reis- en vakantielinks Cuba :
Uw link hier?

Havana CubaDe hoofdstad Havana (La Habana) is de grootste stad van de Cariben. In deze stad is veel Spaanse koloniale architectuur te vinden. Na Havana is Santiago de Cuba de grootste stad. Deze stad heeft een merkbaar Caribische sfeer, die te danken is aan de invloed van de Franse en Haïtische kolonisten die zich er in de vorige eeuw gevestigd hebben. Baracoa is de oudste Europese nederzetting. De stad was een belangrijke Spaanse buitenpost. De drie Spaanse forten zijn nog overblijfselen uit deze tijd.

De stad Trinidad bevat overblijfselen uit een rijk tijdperk, zoals barokke kerktorens en Carrarese marmeren vloeren. Net buiten de stad zijn enkele van de beste Cubaanse stranden te vinden. Andere mogelijke activiteiten in Cuba zijn hiking, duiken in ondergrondse rivieren en scuba diving. Cuba biedt u als grootste Caribische eiland adembenemende stranden, een fascinerend verleden, rijk aan cultuur, ecologische wonderen en meer.

Natuur van Cuba

Flora
Er komen meer dan 6.000 plantensoorten voor, waarvan ongeveer de helft inheemse soorten zijn. De overal aanwezige palm (Reistonea regia) is het symbool op het wapen van Cuba. Er zijn ongeveer 20 miljoen palmen op het eiland. Andere Cubaanse flora zijn onder andere de prehistorische kurkpalm (Microcycas calocoma), de jaguey, een vijgenboom met wortels in de lucht, de palma barrigona (dikke buikpalm), de ceiba, de heilige zijde-katoen boom en de mariposa (vlinderjasmijn), de witte nationale bloem. Het grootste gedeelte van de zuidelijke kust heeft mangrove moerassen, waarin kleine vissen en vogels leven. De noordelijke kust wordt bedekt met ruige stranden.

Fauna
Cuba kolibriDe Cubaanse fauna bestaat voor een belangrijk gedeelte uit reptielen. De soorten die in Cuba voorkomen zijn krokodillen, leguanen, hagedissen, salamanders, schildpadden en 15 soorten niet-giftige slangen. Het grootste landzoogdier is de juia (Capromys), een boomrat die ongeveer 60 cm groot kan worden.

’s Werelds kleinste vogel komt uit Cuba, namelijk de kolibrie of zunzuncito (Mellisuga helenae). Dit vogeltje is iets groter dan een sprinkhaan en weegt slechts 2 gram. The tocororo (Priotelus temnuros) wordt ook wel de nationale vogel van Cuba genoemd, vanwege zijn rood, wit, blauwe verendek. Dit zijn namelijk de kleuren van de Cubaanse vlag.

Nationale parken
Cuba natuurparkenCuba heeft verschillende nationale parken. Het Baconao Park bij Santiago de Cuba is een park van UNESCO. Het is een recreatiegebied met een botanische tuin, een aquarium en andere attracties.

Klimaat Cuba

Cuba heeft gedurende het hele jaar een heet, subtropisch klimaat. Dit klimaat wordt getemperd door de noordoostelijke passaatwinden. Deze omstandigheden zijn zeer goed voor het verbouwen van suikergewassen.

Er zijn geen grote temperatuursverschillen in de seizoenen. De gemiddelde temperatuur is 27 graden Celsius in juli en augustus en 22 graden Celsius in februari. De zomers zijn nat en duren van mei tot oktober. Orkanen komen vooral in de herfst voor. Deze periode duurt van augustus tot november. De overige maanden zijn koeler en minder regenachtig. Vochtigheid varieert van 75 tot 95%.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Republiek Cuba
Oppervlakte: 110.860 km2
Inwoners: 11 miljoen
Hoofdstad: Havana met 2,2 miljoen inwoners
Bevolking: 60% Spaanse origine, 22% mulat, 11% Afrikaanse origine en 1% Chinees
Talen: Spaans
Overheid: Communistische republiek
Industrie en Producten: Suiker, mineralen, tabak, agricultuur, medicijnen en toerisme
Belangrijkste handelspartners: West-Europa, Latijns-Amerika, Rusland, China, Iran en Noord-Korea

Cultuur

Er wordt vanuit gegaan dat rond 3500 voor Christus mensen voor het eerst naar Cuba voeren vanuit Zuid-Amerika. In eerste instantie woonden er vissers, jagers en verzamelaars op het eiland. Later kwamen daar de agrarische Taino, een afstamming van de Arawak indianen, bij. Christopher Columbus landde op 27 oktober 1492 op het eiland en tegen het jaar 1514 was het eiland veroverd door de Spaanse kroon.

Vee ranches werden de belangrijkste bron van inkomsten. Er werden grote boerderijen gemaakt om de tot slaven gemaakte indianen te huisvesten. In 1542, toen het systeem was afgeschaft, waren er nog slechts 5.000 indianen in leven van de geschatte 100.000 indianen die een halve eeuw daarvoor nog leefden. Daarom haalden de Spanjaarden vanaf dat moment Afrikaanse slaven ter vervanging. In tegenstelling tot de Noord-Amerikaanse slaven behielden de Cubaanse Afrikaanse slaven hun stamgroepen en bleven bepaalde aspecten van hun cultuur behouden.

Cuba muziekDe Afrikaanse slaven namen het ritme en de rituele dansen mee. Hier vermengden de invloeden zich met de Spaanse gitaren en melodieën. Vervolgens paste deze muziek zich aan en verspreidde zich over het Amerikaanse continent. De conga lijndans is ontstaan door de slaven die achter elkaar dansten. Veel van de samengestelde Cubaanse dansen hebben banden met de Afro-Cubaanse Santeria religie.

De meest populaire Cubaanse muziek is son, welke is ontwikkeld in de heuvels van de Oriënt, voor het eind van de vorige eeuw. Na de revolutie van Castro werd de kunst actief gesteund door de overheid: er werden veel theaters, musea en kunstacademies gesticht, muzikanten werd een salaris gegarandeerd en de nationale filmindustrie werd opgericht. De overheid probeerde de invloed van Noord-Amerikaanse massacultuur te verkleinen door Afro-Cubaanse culturele groepen en theatergroepen te stimuleren.

Gewoontes en lokale gebruiken

Keuken van Cuba
De Cubaanse keuken is een mengeling van Spaanse en Afrikaanse technieken, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale producten. Gerechten zoals Moros y Cristianos (Moren en christenen; zwarte bonen en rijst), arroz con pollo (kip met rijst) en picadillo (fijngehakt vlees met rijst) zijn normaal. Ook normaal zijn de soepen met weegbree, keker of bonen. Er is echter een voedseltekort, waardoor uit eten gaan kan betekenen dat u lang moet wachten in overheidsrestaurants of in hotel-restaurants.

Drank in Cuba
Het Cubaans bier (cerveza in het Spaans) is erg goed en de cocktails zijn legendarisch.

Religie
Vanuit het verleden was het Rooms Katholicisme het belangrijkste geloof in Cuba en ook tegenwoordig geldt dit nog steeds. Ongeveer 40% van de Cubaanse bevolking is Katholiek en ongeveer 4% is Protestants. De losse institutionele organisatie van Santeria, een Afro-Cubaanse religie, verbergt het feit dat een meerderheid van de Cubanen worden beïnvloed door een fusie van de Afro-Katholieke religiën.

Hun aantal is aan het stijgen sinds de overheid een einde maakte aan haar officiële atheïsme in 1992. Getrouw aan Cuba’s mestizo cultuur, vermengden de Cubanen het Katholicisme met de Afrikaanse religiën die door de slaven waren meegebracht, wat resulteerde in Afro-Cubaanse goden die de plaats innamen van de grote Katholieke heiligen. Tevens leidde dit tot sporadische dierenoffers. Toen Paus Johannes Paulus II de Nuestra Senora de la Caridad del Cobre, de beschermheilige van Cuba, kroonde, waren de Santeria gelovigen trots, aangezien zij de patrones zien als hun Ochun, de godin van liefde en overvloed.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Dag van de Vrijheid
1 januari. Dag van de Vrijheid

Evenement: Havana International Jazz Festival
Om het jaar in februari. Havana International Jazz Festival

Evenement: Jornadas de la Cultura Camagneyana
Eerste twee weken van februari. Jornadas de la Cultura Camagneyana

Evenement: Havana Carnaval
Eind februari en begin maart. Havana Carnaval

Evenement: Week van de cultuur
April. Week van de cultuur In Baracao

Evenement: Elektro akoestisch Muziek Festival
April. Elektro akoestisch Muziek Festival In Varadeao

Evenement: Viering van de Nationale revolutie
25-27 juli. Viering van de Nationale revolutie

Evenement: Dag van de Cubaanse cultuur
10 oktober. Dag van de Cubaanse cultuur

Activiteiten

Hiking en trekking
Er zijn goede mogelijkheden om te hiken en te trekken over het Cubaanse eiland. Er bestaat een driedaagse trektocht over de Sierra Maestra van Alto del Naranjo tot Las Cuevas. Deze tocht loopt over de Pico Turquino, de hoogste berg van Cuba. Deze berg is vaak letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt voor veel energetische reizigers. Uitstippelde wandelroutes, kaarten en professionele gidsen zijn er vrij onbekend, maar de lokale bevolking is vaak bereid om tegen een klein bedrag gids te spelen.

Paardrijden
Paardrijden is ook populair onder de toeristen. Daarom zijn er speciale ranches voor toeristen opgezet in Baconao en Trinidad.

Surfen
De noordoostelijke passaatwinden brengen tussen december en april goede omstandigheden met zich mee om te surfen. Diegenen die hier voor gaan, moeten wel hun eigen surfboard meenemen, aangezien deze niet kunnen worden gehuurd.

Duiken
Cuba heeft mooie gebieden om te diepzeeduiken. De 30 verschillende duikcentra op het eiland bieden georganiseerde duiken, cursussen en verhuur van duikspullen.

Vissen
Diepzeevissen is ook populair in de Cubaanse wateren.

Havana ontdekken
Cuba HavanaWie Cuba zegt, zegt Havana. Een fantastische stad en het culturele en economische hart van het land. Met haar sfeervolle straten, romantische pleintjes en rijke verleden, is Havana zonder twijfel de interessantste en meest romantische stad van Cuba.

Het Oude Havana is door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaart. Ernest Hemmingway was zo gefascineerd door Havana en de innemendheid van haar inwoners dat hij hier vele jaren heeft gewoond. Je waant je in Havana in de jaren vijftig, vanwege de oldtimers en koloniale, pastelkleurige villa’s. ’s Middags en ’s avonds hoor je overal aanstekelijke Cubaanse klanken vandaan komen en bruist Havana van levenslust.

Reizen naar Cuba

Vliegen naar Cuba
De meeste reizigers komen op de luchthavens aan. Er vliegen lijndiensten vanuit Canada, de Cariben, Midden- en Zuid-Amerika en Europa. De belangrijkste poorten voor Amerikanen naar Cuba zijn de luchthavens van Cancun (Mexico), Nassau (Bahama’s) en Toronto (Canada).

Er zijn wel directe vluchten vanuit de Verenigde Staten naar Cuba, maar Amerikaanse burgers mogen alleen gebruik maken van deze vluchten als zij toestemming hebben van het Amerikaanse Treasury Department. Deze staan alleen reizen van journalisten, onderzoekers en enkele andere groepen toe. Cuba rekent een vertrekbelasting van US$20.

Cuba toerismeBootvervoer naar Cuba
Door de Amerikaanse boycot van Cuba zijn er slechts enkele cruiseschepen die de havens van Cuba aandoen. Daarom zijn er geen lijnboten die naar Cuba varen. Privé jachten doen wel regelmatig de vele havens aan.

Reizen in Cuba

Vliegen
De Cubaanse luchtvaartmaatschappijen hebben een uitgebreid nationaal vliegnetwerk op alle regionale centra. De meeste binnenlandse vluchten gebeuren met kleine propellervliegtuigen. Deze vluchten zijn 25% goedkoper wanneer ze samen met uw internationale ticket zijn gekocht.

Busvervoer
Asociaciones de Transportes por Omnibus (Astro) is de nationale busmaatschappij die de provinciale hoofdsteden met elkaar verbind en tevens vele dorpjes een of twee keer per dag aandoet. Buitenlandse toeristen krijgen prioriteit in deze bussen, indien ze met dollars betalen. Naast Astro is er een andere busmaatschappij die alle reizigers vraagt in dollars te betalen. Het grootste gedeelte van het passagiersvervoer wordt momenteel overgenomen door particuliere trucks (camiones particulares), vooral in Oost-Cuba.

Treinvervoer
De kwaliteit van de spoorwegen is in de laatste jaren snel achteruit gegaan. Hoewel er nog steeds enkele goedkope en comfortabele reizen tussen de grote steden zijn te maken met de trein, is het aan te raden de bus te nemen.

Autovervoer
Cuba verkeerAangezien Cuba het meest uitgebreide wegennetwerk in Zuid-Amerika heeft, is de makkelijkste en wellicht de goedkoopste manier van reizen het huren van een auto. Ook liften is een mogelijkheid. Overheidsvoertuigen zijn wettelijk verplicht lifters mee te nemen als zij ruimte hebben. Op de grotere kruispunten zijn geel geklede amarillo beambten, gewapend met een clipboard, om de Cubaanse lifters te organiseren.

Accommodaties in Cuba
Cuba heeft verschillende soorten accommodatie, variërend van budget tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatietype: budget hotel: US$ 5-10, middenklasse hotel: US$10-20, topklasse hotel: US$ 20 en meer.

Praktische informatie en links

Visa
Bezoekers aan Cuba dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek nog minstens 6 maanden geldig is. Visa zijn verplicht voor alle nationaliteiten, behalve voor diegenen die in het bezit zijn van een Tourist Card. Iedereen dient tickets en andere documentatie over hun vertrek te kunnen overhandigen, behalve bij een speciale aantekening van het Cubaanse Consulaat.

Alle zakenreizigers dienen in het bezit te zijn van een visum, ongeacht de nationaliteit. Personen, die vrienden of familie willen bezoeken, moeten een Visitor’s Card aanvragen. Raadpleeg de ambassade of het consulaat voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Cuba: GMT (Greenwich Mean Time) min 5 uur

Elektriciteit op Cuba: 110/120 V, 60Hz

Gezondheid in en naar Cuba

Vaccinaties
Wanneer men uit een land komt waar gele koorts of cholera heerst dient men in het bezit te zijn van een Internationaal Certificaat van Vaccinatie. Het is aan te raden om een DTP vaccinatie te halen, evenals vaccinaties tegen meningokokken, buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B. Rabiës is aanwezig. Voor diegenen die een verhoogd risico lopen, is het aanbevolen zich te laten vaccineren voor vertrek.

Wanneer u wordt gebeten, dient u zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Hepatitis A komt voor in de noordelijke gebieden van de Caribische eilanden. Diarree is normaal bij reizigers in Cuba. Voorkom schimmelinfecties door losse kleding te dragen, die is gemaakt van natuurlijke stoffen. Malaria, difterie, poliomyelitis, tuberculose en tetanus zijn bijna uitgeroeid. Raadpleeg de GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Water is relatief veilig om te drinken, aangezien er chloor doorheen wordt gedaan. Desondanks kan het milde buikpijn veroorzaken. In de eerste weken van uw verblijf is het daarom verstandig flessen water te gebruiken. Ook het gebruik van ijsblokjes is niet aan te raden.

Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke producten zijn veilig te consumeren. Vlees, gevogelte, zeevruchten en fruit zijn over het algemeen veilig te eten. Het is af te raden rauwe groenten en fruit te eten, behalve als ze zijn gewassen in een chlooroplossing.

Gezondheidszorg
De medische zorg is enorm verbeterd sinds de revolutie in 1959. Het eiland heeft tegenwoordig een uitstekende medische zorg. In het geval van noodgevallen is behandeling mogelijk voor iedereen, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Veel medicamenten zijn verkrijgbaar in Cuba.

Desondanks is het aan te raden om benodigde, voorgeschreven medicijnen zelf mee te nemen. Tevens is het verstandig een kopie van het recept voor het medicijn mee te nemen, evenals een brief van de arts waarin wordt aangegeven waarom het medicijn is vereist.

Het is belangrijk om een ziektekostenverzekering te hebben, aangezien buitenlanders moeten betalen voor de meeste gezondheidszorg. Personeel van goede, grote hotels kunnen artsen aanbevelen en anders kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat.

Telefoneren in en naar Cuba
Cuba heeft de volgende alarmnummers: politie: 116; brandweer: 115. De internationale toegangscode is 53. Wanneer men vanuit Cuba naar het buitenland wil bellen, dient men 119 te draaien om in contact te komen met een internationale operator. Voor informatie kunt u overdag bellen met 113 en ’s nachts met 60-71-10.

Valuta
De munteenheden in Cuba is de Cubaanse Peso en de US Dollar. Geld dient te worden gewisseld bij officiële wisselkantoren, banken of internationale lucht- of zeehavens. Het is illegaal geld te wisselen op de zwarte markt. Alle bekende creditcards worden in Cuba geaccepteerd. US Dollar, Engelse Ponden en andere grote valuta worden erkend.

Er is geen beperking gesteld aan de invoer van buitenlandse valuta, indien het bij aankomst wordt aangegeven. Over het algemeen mag maximaal 10 pesos worden omgezet in buitenlandse valuta voor heruitvoer bij de beëindiging van het verblijf.