Egypte – Ontdek de unieke historie, cultuur en zon in één vakantie!

Egypte ligt in het noordoosten van Afrika en heeft een oppervlakte van meer dan een miljoen vierkante kilometer. Meer dan 90% van het landoppervlak is woestijn. Hierdoor is 99% van de bevolking gedwongen om op 3% van het totale landoppervlak te leven, de drukst bevolkte gebieden zijn rond de Nijldelta. Egypte grenst aan Libië in het westen, Sudan in het zuiden, de Middellandse Zee in het noorden en de Rode Zee en Israël in het oosten.

Het oostelijke deel van Egypte, over het Suez Kanaal, is het Sinaï schiereiland, dat geografisch tot Azië wordt gerekend. Dit gebied heeft een aantal bergen waaronder het hoogste punt, de Gebel Katherina (2642 meter) en Mount Sinaï. Langs de Middellandse Zeekust zijn talrijke witte zandstranden. Ten noorden van Caïro splitst de Nijl zich in een groot aantal rivierarmen die in de Middellandse Zee uitmonden.

Egypte Piramides van GizehDe meest interessante en bekendste stad is natuurlijk Caïro. Andere leuke steden zijn Port Said en Aswan. De tempel van Luxor is een van de meest populaire toeristische attracties. De Rode Zee bevat een prachtige onderwaterwereld. Egypte biedt vele goede mogelijkheden om te zwemmen, duiken en snorkelen.

Egypte is een populaire bestemming voor cultuur- en duikliefhebbers. Culturele bezienswaardigheden zijn onder andere de Piramides van Gizeh en de Sfinx in de buurt van Caïro, evenals de tempel van Luxor, de Koningsvallei en de Zuil van Memnon in Luxor. Hurghada biedt een breed scala aan mogelijkheden om te duiken en snorkelen. Op het schiereiland van de Sinaï zijn Sharm-el-Sheikh, Na’ama Bay en Dahab de beste plaatsen om te duiken.

Reis- en vakantielinks Egypte:

Uw link hier?

Natuur Egypte

Flora
Egypte dadelpalmAangezien Egypte voor het grootste deel bestaat uit woestijn is er niet veel flora te vinden. De meeste bomen en planten zijn de vinden in de Nijlvallei en rond oases. De wadi gronden, vooral ten oosten van de Nijl, zijn vooral begroeid met struikgewas. Het grootste deel van de woestijn is verder zo goed als onbegroeid. Typische woestijnplanten zijn o.a. ruw gras, tamarisken en dwerg mimosa’s. Dadelpalmen bloeien in het Nijldal en in de oasen, waar men het grondwater dicht bij de oppervlakte aantreft.

Overigens is er langs de Nijl vrijwel alleen nog sprake van cultuurlandschap, waar miljoenen dadelpalmen groeien en groenten en graan verbouwd worden. Her er der zijn nog wel andere bomen en planten te zien, onder andere vijgenbomen, citrusbomen, mango’s, tamarindes, mimosa’s, cipressen en de uitheemse Australische eucalyptussen. Voor kleur en geur zorgen bijvoorbeeld rozen, bougainville en jasmijn. Langs de Nijl groeit de beschermde papyrus, een sierlijke rietsoort en een van de symbolen van Egypte.

Fauna
De meeste dieren die vereerd werden door de oude Egyptenaren (o.a. luipaarden, cheeta’s, oryxen en hyena’s) zijn helaas uitgestorven. Alleen twee van de drie soorten gazelles zijn nog in leven. Er zijn vele knaagdieren en vleermuizen, maar de meest bekende dieren zijn de kamelen en ezels. Er zijn ongeveer 430 soorten vogels, sommige broeden in Egypte, andere komen vanuit Europa om te overwinteren in Egypte. Er wordt aangenomen dat er per jaar ongeveer 2 miljoen vogels Egypte passeren om te overwinteren. Ook heeft Egypte 34 soorten slangen, de meest bekende is de cobra. Schorpioenen komen overal in Egypte voor.

Egypte rogIn de Rode Zee leven haaien, zeeschildpadden, dolfijnen, koraalriffen, zeesterren en roggen. In de Nijl worden ca. 160 vissoorten aangetroffen, waarvan de nijlbaars of Victoria baars de bekendste is. Door overbevissing komen zeer grote exemplaren van meer dan vijftig kilo bijna niet meer voor. Deze zijn nog wel te vinden in het Nassermeer in het zuiden van het land. Bijzonder zijn ook longvissen, die zelfs kunnen overleven in modderpoelen. In het Sinaï gebergte komen steenbokken en panters zeldzaam voor. Ondanks de overbevolking zijn de woestijngebieden hier en daar nog ongerept.

De Sinaï en de Rode Zeekust bieden een van de beste snorkel- en duikmogelijkheden ter wereld. De Rode Zee is warm genoeg en op sommige plekken ondiep genoeg om de groei van koralen mogelijk te maken. Koralen zijn minieme poliepen die samenscholen in kolonies. Wanneer koralen sterven groeit de volgende generatie erbovenop, en in de loop der tijd ontwikkelen ze zich tot fantastische formaties. De koraaldiertjes bevatten namelijk veel kalk; sterven ze af, dan blijft het kalk omhulsel achter.

Egypte zeeanemonenIn de Egyptische onderwaterwereld leven meer dan 800 prachtige soorten vissen. De meest voorkomende zijn de gele anemoonvis en de rifbaars, en verder o.a. de gemaskerde vlindervis, diamantbaars, keizervis en Napoleonvis. Op grotere diepte leven verschillende soorten haaien (o.a. tijgerhaai, rifhaai, grijze haai, luipaardhaai en hamerhaai), barracuda’s, moeralen en pijlstaartroggen. Verder leven er rond de koraalriffen sponzen, zeepaardjes, zeesterren, schelpdieren en kreeften. Gevaarlijke soorten zijn morenen, steenvissen, schorpioenvissen, zeeanemonen, zee-egels, sidderroggen, koraalduivels en brandkoraal.

In de westelijke woestijngebieden komen toeristen gewoonlijk alleen mieren, torren, vliegen, vlooien, schorpioenen en soms een kudde gazellen tegen. Toch zijn er veel meer wilde dieren te vinden: o.a. cheeta’s, oryxen, hyena’s, jakhalzen, woestijnvossen, ratten, egels, hazen, mangoesten, wezels en verschillende soorten slangen. Tot de bekendste giftige slangen behoren de cobra en de zandadder. Ook schorpioenen zijn gevaarlijke gasten. In de hele woestijn treft men roofvogels aan, zoals de Egyptische gier en verschillende valkensoorten.

Egypte woestijnvosWoestijnvossen slapen overdag en verlaten hun holen alleen ’s nachts. Dankzij hun uitstekende gehoor kunnen ze in het donker insecten en kleine zoogdieren vangen. Oasen vormen een ideale habitat voor allerlei soorten dieren, zoals de gestreepte hyena, de faraorat en de kleine groene bijeneter. In Egypte komen ca. 350 vogelsoorten voor. Ongeveer 150 soorten verblijven vast in het land, de rest zijn trekvogels die doorvliegen naar oostelijk Afrika, of zomergasten uit tropisch Afrika.

Bij het Bardawil-meer is in 1985 het natuurreservaat Saranik gesticht; een van de belangrijkste pleisterplaatsen voor vogels tussen Afrika en Eurazië. Er zijn tot nu toe ca. 250 soorten waargenomen, waaronder de roze pelikaan, flamingo, blauwe reiger, grote zilverreiger, roerdomp, kluut en aalscholver. Inheemse soorten die hier voorkomen zijn de zeldzame kleine torenvalk, marmereend, steppekievit en kwartelkoning. Vogels die opvallen zijn lepelaars, ooievaars, koereigers, pelikanen, flamingo’s, bijeneters, ijsvogels, purperkoeten en de markante hop.

Befaamd is de Egyptische of nijlgans, die met name in Aswan veel te zien is. Beschermde vogels zijn de kievit, visarend, Barbarijse valk, bastaardwouw en purperreiger. De woestijnen zijn het thuis van verschillende soorten zandhoenders en patrijzen. Bijzonder is nog de kraagtrap, een mooie loopvogel, waarvan er door de jacht echter niet zoveel meer zijn. De struisvogel schijnt nog voor te komen in de westelijke woestijn en in het beschermde gebied rond Gabal Elba in het zuidoosten van Egypte.

Klimaat Egypte

Egypte Sharm-el-SheikhHet klimaat in Egypte is voor het grootste gedeelte van het jaar heet en droog. Tijdens de wintermaanden (december tot en met februari) blijft de dagelijkse temperatuur rond de 20 graden Celsius aan de Middellandse Zeekust en rond de 26 graden Celsius in Aswan. ’s Nachts daalt de temperatuur tot 8 graden Celsius.

De maximumtemperatuur varieert van 31 tot respectievelijk 50 graden Celsius. In Alexandrië valt de meeste neerslag: ongeveer 19 cm per jaar. Aswan is de droogste plaats in Egypte, hier valt slechts 2 mm neerslag per jaar. In maart en april waait de Khamsin vanuit de westelijke Sahara met windsnelheden tot 150 kilometer per uur.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Arabische Republiek Egypte
Oppervlakte: 1,001,449 vierkante kilometer
Inwoners: 82 miljoen
Hoofdstad: Caïro
Bevolking: Berbers, Bedoeïenen, Nubisch
Talen: Arabisch
Overheid: Republiek
Industrie en Producten: Olie, metalen, toerisme, katoen
Belangrijkste handelspartners: VS, EU, Japan

Cultuur

Egypte NijlDe Egyptische geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met de Nijl. Deze rivier is de bron van het economisch, sociaal, politiek en religieuze leven, sinds er voor het eerst mensen in deze regio woonden. Ongeveer 5000 jaar geleden werden onafhankelijke rivierstaatjes samengevoegd tijdens de regering van Menes, die de grondlegger was van de eerste dynastie van koningen. Voor de meeste Egyptenaren is het leven en de leefwijze gedurende honderden jaren weinig veranderd.

De 20ste eeuw heeft indruk achtergelaten in de vorm van merken als Levi’s, popmuziek en TV. Toch is het leven van vandaag de dag voor het grootste deel van de kleine boeren zoals het altijd is geweest. De meeste Egyptenaren hebben de algemeen heersende levensinstelling van het komt zoals het komt.

Gewoontes en lokale gebruiken

Keuken van Egypte
Egypte voedselDe Egyptische keuken weerspiegelt de historische mengelmoes. Autochtone koks die lokale ingrediënten gebruiken hebben Griekse, Turkse, Libanese, Palestijnse en Syrische tradities aangepast aan Egyptische budgetten, gewoonten en smaak. De gerechten zijn eenvoudig: gemaakt van natuurlijk gerijpt fruit en groente, aangelengd met verse kruiden, zijn ze goed en gezond.

In het zuiden zijn de gerechten meer beïnvloed door de Noord-Afrikaanse keuken en kruidiger dan in het noorden. Over het algemeen zijn de gerechten niet specifiek heet van smaak. De beste gerechten worden gevonden in de kleinere steden. Hoewel de Egyptische keuken soms wel eens zacht en vet kan zijn als het niet goed is klaargemaakt, is het grootste deel van het eten overheerlijk.

Omgangsvormen
Eetgewoonten zijn in het hele land verschillend. Het beste is het voorbeeld van uw gastheer te volgen. Afhankelijk van de eigen gewoonten van de familie en de grootte van het gezelschap, worden mannen en vrouwen gescheiden voor de cocktail (zonder alcohol in strikte moslim gezinnen) en wordt gezamenlijk gegeten zonder vaste tafelschikking. Aan het begin van de maaltijd is het voedsel geplaatst in het midden van de tafel. Als er geen bestek aanwezig is, gebruik dan brood als vork en lepel.

Van gasten wordt niet verwacht dat ze hun bord leeg eten en zij moeten meerdere malen eten weigeren om de gastheer te overtuigen dat ze genoeg hebben gegeten. Het wordt zeer gewaardeerd om de gastvrouw een complimentje te geven voor haar kookkunst en om recepten te vragen. Na het eten gaan de gasten naar de zitkamer om muntthee of koffie te drinken. Wacht minimaal een half uur na het eind van de maaltijd voordat u vertrekt, maak nogmaals een compliment voor de kok en spreek uw dank uit (alf shokren).

Uitgenodigd worden door Egyptenaren
Het is gebruikelijk dat Egyptenaren de eerste uitnodiging weigeren, als hun iets wordt aangeboden. Daarom (tenzij u omgaat met Egyptenaren die gewend zijn aan westerse eerlijkheid) dient u hetzelfde te doen. Als het aanbod uit het hart komt en niet alleen beleefdheid is, wordt het herhaald.

Als u bij iemand thuis wordt uitgenodigd, met name in de kleinere plaatsjes, en u moet de uitnodiging afslaan, zal de gastheer u gewoonlijk laten beloven een andere keer te komen eten. Indien u zo’n belofte doet, houdt u eraan, want het hebben van buitenlandse gasten wordt beschouwd als een bijzondere eer. Als u dan niet komt opdagen, dan vernedert u uw toekomstige gastheer. Als weder uitnodiging, kunt u uw gasten uitnodigen in een restaurant, wat heel gebruikelijk is.

Waarden en normen
In Egypte zijn er bijna geen beperkingen voor buitenlandse vrouwen. Rijen om kaartjes te kopen zijn gewoonlijk gescheiden. Vrouwen dienen in de rij met andere vrouwen te gaan staan (in het bijzonder omdat deze rijen vaak korter zijn).

In de bus kan de chauffeur u vragen om voorin bij de andere vrouwen te gaan zitten. In de metro is de eerste wagon meestal gereserveerd voor vrouwen. Het is tegen de etiquette als een man het woord richt tot een onbekende Egyptische vrouw. Wees voorzichtig met vriendschappen, want sommige families houden nog steeds vast aan oude tradities.

Alleen reizende vrouwen in of naar Egypte
Over het algemeen is het veilig om als vrouw alleen te reizen, maar zij zal worden opgemerkt, meer op het platteland als in de grote steden. Indien er problemen ontstaan, zoek hulp bij de politie of in de dichtstbijzijnde winkel. Hoewel u waarschijnlijk niet wordt aangeklampt, neem voorzorgsmaatregelen zoals u overal zult doen en loop niet alleen door verlaten plekken. Hoewel de meeste uitnodigingen onschuldig zijn, neem ze niet van vreemden aan.

Kledingvoorschriften
Egypte is een conservatief land en reizigers dienen dit te respecteren. Topless of naakt zonnen is verboden. Laat synthetische kleren thuis omdat ze te warm zijn voor de zomer en te koud voor de winter,. Neem kleding mee die kan ademen. In de zomer wordt katoenen kleding geadviseerd, omdat de hitte als een oven kan zijn. Draag in de winter een aantal lagen die u tijdens de warmte overdag kunt uittrekken en kunt aantrekken tijdens de koelere avonden. Graag luchtige en losse kleding die praktisch is in een warm klimaat. Bescherm uw hoofd en nek om vochtverlies en een zonnesteek te voorkomen.

Religieuze regels in Egypte
Toegewijde moslims drinken geen alcohol, hoewel de meesten geen bezwaar hebben tegen het drinken van een kleine hoeveelheid. Als u twijfelt, vraag het. Naast het verbod op alcohol, gebruiken de gelovigen geen drugs en eten zij geen varkensvlees dat als onrein wordt beschouwd. Tijdschriften, foto’s, films of plaatjes met seksuele afbeeldingen zijn illegaal en kunnen worden geconfisqueerd.

Fooien
Het geven van fooien (baksheesh in Egypte) is gebruikelijk voor de meeste diensten, ongeacht de inconsequentie. In hotels en restaurants worden servicekosten van 12 procent in rekening gebracht, maar een extra fooi van 5 procent is gebruikelijk. Taxivergoedingen zijn meestal inclusief fooi, maar indien uw chauffeur een goede service heeft geleverd is een fooi van 10 procent gebruikelijk.

De fooi voor piccolo’s en kruiers is gewoonlijk 1 pond (ongeveer 1,58 Euro). Veel mensen rekenen op fooien als aanvulling op hun inkomen, zorg dus dat u altijd wat kleingeld op zak heeft. Geef geen fooien aan zakenlieden, professionals of anderen die zich als uw gelijke beschouwen. U kunt hen diep beledigen.

Afdingen
Afdingen is deel van het leven in Egypte en eigenlijk is alles open voor onderhandelingen. Dit omvat uw kamer voor de nacht, uw lunch, uw snack langs de weg en de felucca die u vervoert op de Nijl. In de bazaars gelden enkele regels: biedt nooit een prijs die u niet wilt betalen, krijg het gevoel voor de werkelijke prijs voordat u begint te onderhandelen. Neem de tijd, geniet van de leuke sport (wat ook een kop thee van de verkoper kan inhouden) en onthoudt dat u nooit verplicht bent om iets te kopen, u beledigt hier niemand mee.

Religie
90 procent van de bevolking is aanhanger van het Islamitische geloof en 7 procent van het Christelijke. Op vrijdag, de gebedsdag, zijn de meeste winkels en banken gesloten, behalve in sommige toeristische centra.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Ras as-Sana
Ras as-Sana is de viering van het Islamitische nieuwe jaar. De viering omvat parades in de straten met lichten, feesten, drummers en speciaal snoepgoed.

Evenement: Eid al-Adhah
April tot mei. Eid al-Adhah is de tijd van de pelgrimstochten naar Mekka. Van elke moslim wordt verwacht dat hij het minimaal 1 keer in zijn leven doet. De straten zijn versierd met gekleurde lichten en kinderen hebben hun beste kleren aan. Het Mahmal ritueel wordt in elke plaats gehouden, wanneer aan de pelgrims tapijten en kleden wordt gegeven om mee te nemen op hun reis.

Evenement: Moulid an-Nabi
Juli tot augustus. Gedurende dit evenement wordt de verjaardag van de profeet Mohammed gevierd. De viering omvat parades in de straten met lichten, feesten, drummers en speciaal snoepgoed.

Evenement: Ramadan
De Ramadan wordt in de negende maand van de Islamitische kalender gevierd en is een belangrijk moment in het Islamitische jaar. In deze maand was de Koran geopenbaard aan Mohammed en uit eerbied drinken, noch eten de gelovigen van zonsopgang tot zonsondergang. Aan het eind van de Ramadan (Eid al-Fitr) wordt het vasten afgebroken door het Suikerfeest met veel vieringen en vrolijkheid.

Toeristische activiteiten

Piramides van Gizeh
EgypteDe grote piramides van Gizeh worden beschouwd als een van de zeven Wereldwonderen. Dit zijn waarschijnlijk de meest bezochte monumenten van Egypte. De Piramide van Cheops en Cephren (zijn zoon), die 46 eeuwen geleden zijn gebouwd, zijn de grootste. De Piramide van Mycerinus is het indrukwekkendst. Hiervoor ligt de Sfinx. Dit katachtig karakter is omgeven door een mysterie. De sfinx is 50 meter lang een 22 meter hoog en is gebeeldhouwd uit 1 blok steen.

Luxor
Egypte LuxorDe grootsheid van de monumentale architectuur in Luxor en de uitzonderlijke goede staat waarin het bewaard is gebleven, maken van Luxor een van de meest bezochte toeristische attracties. Doordat Luxor gebouwd is op de 4000 jaar oude plaats van het vroegere Thebe, vormt Luxor een bijzondere mix van exotische historie en modern kapitalisme. Interessante bezienswaardigheden zijn de tempels van Karnak, de tempel van Luxor, het museum van Luxor, de Koninginnen vallei, de Koningsvallei en de Kolos van Memnon.

Duiken
Egypte duikenDe meeste duikexcursies in de Rode Zee worden uitgevoerd met kust georiënteerde dagboten of duikboten waarop men langere tijd kan verblijven. De stroom in deze gebieden varieert heel erg sterk, het is dus streng aanbevolen om te duiken met gidsen of met ervaren duikers die er eerder hebben gedoken en vertrouwd zijn met de omstandigheden. In Hurghada zijn veel duikmogelijkheden. Andere interessante duikplaatsen zijn te vinden in de Sinaï. Na’ama Bay en Sharm-el-Sheikh zijn het beste gelegen. Her kan men een bijzondere onderwaterwereld vinden. Andere mooie duikplaatsen zijn te vinden in Dahab en Taba.

Fietsen
Door de hitte en het chaotische verkeer is Egypte nu niet bepaald een land voor een fietsvakantie. In sommige grote toeristenplaatsen zoals Luxor kun je soms fietsen huren. Check de fiets wel grondig voordat je hem huurt, want er zit nogal wat kaf tussen het koren.

Kameel excursies
Egypte kameelDiverse touroperators organiseren kameeltochten door de woestijn, inclusief een bezoek aan Bedoeïenen stammen.

Paardrijden
Er zijn in Egypte ook mogelijkheden om tochten per paard te maken.

Bergsport
Egypte is niet echt een bestemming voor bergbeklimmers. De enige berg van enige betekenis is de Mozesberg, die dagelijks door toeristen beklommen wordt. De berg is door iedereen met een redelijke conditie te beklimmen. De Mozesberg maakt deel uit van het hooggebergte van de Sinaï en is 2285 meter hoog. Volgens het Oude Testament ontving Mozes op de top van de Gebel Musa van God de Stenen Tafelen met de Tien Geboden.

Golfen
Egypte golfDe meeste mensen denken bij Egypte aan de kunstschatten overgeleverd door verdwenen dynastieën. Wij denken echter aan onvoorwaardelijke zonneschijn en ontspannen baden in luxe. Door de aanleg van verschillende prachtige ressorts aan de Rode Zee is Egypte een heerlijke bestemming voor een relaxte golfvakantie.

Reizen naar Egypte

Vliegreizen naar Egypte
Egypte airportEr zijn verschillende goede manieren om naar Egypte te reizen. Er zijn goede verbindingen tussen Caïro en verschillende Europese landen. Grote luchtvaartmaatschappijen zijn Egyptair en Air Sinai. De meeste bezoekers komen via Caïro, maar tegenwoordig worden de luchthavens bij Alexandrië, Luxor, Aswan, Hurghada (al-ghardaka) en Sharm-el-Sheikh steeds populairder. Deze luchthavens worden aangedaan door kleinere luchtvaartmaatschappijen en chartervluchten uit Europa.

Busvervoer naar Egypte
Andere verbindingen tussen Egypte en de rest van Afrika en het Midden-Oosten zijn bus verbindingen vanuit Israël via de Golf van Aqaba (het zuidoosten van de Gaza stroom) en bussen van en naar Libië.

Veerbootvervoer naar Egypte
Er zijn ferry’s vanuit Jordanië, Saudi-Arabië en Koeweit, evenals Griekenland en Cyprus.

Reizen in Egypte

Vliegen
Egypte heeft een goed binnenlands vliegverkeer. De binnenlandse vluchten zijn de snelste manier om rond te reizen.

Busvervoer
Bussen rijden naar bijna iedere stad, plaats en dorp in Egypte.

Taxivervoer
Om van stad naar stad te reizen, zijn de service-taxi’s de snelste manier. Zij reizen via vastgestelde routes en hebben in de meeste plaatsen haltes in de buurt van bus- en treinstations. Een grotere variant op de service-taxi is een minibusje dat in de regel ca. 12 personen kan vervoeren.

Autoreizen
Diverse autoverhuurbedrijven zijn in Egypte gevestigd. De fiets is een praktisch vervoermiddel om een stad en de omliggende plaatsen te bezichtigen.

Overig vervoersmogelijkheden
Andere transportmogelijkheden omvatten kamelen, ezels en paarden. Er rijden treinen naar iedere belangrijke stad tussen Aswan en Alexandrië. Op de Nijl zijn de oude zeilboten – de Felucca – het meest gebruikte vervoermiddel. Er is een dagelijkse veerdienst tussen Hurghada en Sharm-el-Sheikh.

Accommodaties
In Egypte zijn verschillende soorten accommodaties, variërend van budgethotels tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatie type: budget hotel: US$ 3-8, middenklasse hotel:US$ 40 (2-persoonskamer); topklasse hotel: US$ 40 of meer.

Praktische informatie en links

Visa
Alle bezoekers dienen een geldig visa en paspoort voor 6 maanden te hebben. Visa kunnen aangevraagd worden bij alle Egyptische verkeersbureaus ter wereld. Bezoekers uit Amerika, Canada en de EU kunnen eventueel ook een visa stempel in hun paspoort laten zetten bij aankomst. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 2 uur

Elektriciteit: 220V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Egypte
Voor reizigers uit door gele koorts besmette gebieden is een gele koorts vaccinatie verplicht. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en Hepatitis A. Malaria komt voor van mei tot en met oktober. Zorg voor een goede bescherming tegen muggenbeten, vooral in deze periode. Hondsdolheid komt voor. Indien u tot de risicogroepen behoort is een vaccinatie te overwegen. Indien u gebeten wordt, raadplaag dan onmiddellijk een arts. Voor meer informatie, raadpleeg voor de zekerheid de plaatselijke GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Water is in flessen verkrijgbaar en wordt geadviseerd. Wees ervan verzekerd dat de dop verzegeld is indien u flessen water koopt. Kraanwater dient eerst te zijn gekookt voordat u het gebruikt om te drinken of tanden te poetsen. Melk is niet gepasteuriseerd en dient eerst te worden gekookt.

Poedermelk en melk in blik is verkrijgbaar, maar wees ervan verzekerd dat het is aangelengd met zuiver water. Vermijd bederfelijke producten, omdat deze vaak van ongekookte melk zijn gemaakt. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise kan risico met zich meebrengen. Groente dient te zijn gekookt en fruit te zijn geschild voordat u het eet.

Gezondheidszorg in Egypte
Hoewel Egypte een ontwikkelingsland is, heeft de overheid de gezondheidszorg in de meeste steden aanzienlijk verbeterd. Over het algemeen is er weinig risico voor reizigers en gezondheidsproblemen hangen vaak af van de gebieden die u bezoekt.

Telefoneren in en naar Egypte
Het telefoonnummer voor noodgevallen in 122 voor politie, 123 om een ambulance op te roepen en 125 bij brand. De toeristenpolitie is vaak behulpzamer dan de gewone politie. In Caïro dient u 926028 te draaien, op het vliegveld van Caïro 965239, in Khan-el-Khalili 904827 en bij de Piramides van Gizeh 850259. De internationale toegangscode voor Egypte is +20. Indien u een internationaal telefoontje vanuit Egypte wilt plegen draai dan 120 gevolgd door het landnummer.

Valuta
De munteenheid is het Egyptische Pond. De meeste winkels en hotels accepteren creditcards. Deze zijn herkenbaar aan het vignet. Met Visa en MasterCard kan bovendien contant geld worden opgenomen bij de Banque Misr en filialen van de Bank of Egypt. Contant geld is het meest gebruikte betaalmiddel. De meeste banken in de toeristische centra beschikken ook over pinautomaten. De openingstijden van de banken zijn van zondag tot en met donderdag van 8.30 tot 14.00 uur.