Mexico – Parel in Midden-Amerika

Mexico grenst in het westen en zuiden aan de Stille Oceaan, in het oosten ligt het land aan de Golf van Mexico (Atlantische Oceaan). In het noorden grenst het aan Noord-Amerika en in het zuidoosten aan Guatemala en Belize. Mexico heeft een zeer gevarieerd en bergachtig landschap.

Er zijn twee grote bergketens in het noorden en zuiden, deze vormen een centraal plateau dat bekend staat als het Altplano Central.

Een enorm tropisch regenwoud loopt vanuit Mexico door tot in het noorden van buurland Guatemala. Ook heeft het land een tropische savanne, Yucatan Peninsula, dit is een woestijnachtig gebied.

De eerste inwoners van Mexico, de voorouders van de Azteken en de oude Maya’s, woonden al 20.000 jaar in Mexico voordat Columbus het land ‘ontdekte’. De Azteken en de oude Maya’s ontwikkelden een prachtige cultuur en beschaafde samenleving, die floreerde van 1200 voor Christus tot 1520 na Christus.

De huidige Mexicanen stammen af van de oude Maya’s en Azteken en hebben zich later vermengd met afstammelingen van de Spaanse veroveraars (conquistadores). Mexicanen hebben een grote liefde voor kunst en felle kleuren, deze liefde is al ontstaan in de pre-Spaanse periode. In Mexico wordt voornamelijk Spaans gesproken. Dit Spaans verschilt van het Castiliaans Spaans, de officiële taal in Spanje. In Mexico is het Castiliaans Spaans vermengd met Indiaanse woorden en is het accent heel anders.

Mexico CityMexico is een land met een extreme diversiteit aan bezienswaardigheden: oude steden, overblijfselen van authentieke Indianenculturen, besneeuwde vulkanen, regenwouden en tropische stranden kunnen allemaal gevonden worden in dit prachtige land. De meest bekende (en ook de drukste!!) stad is de hoofdstad Mexico City.

Natuur in Mexico

Flora
Mexico telt meer dan 20.000 verschillende soorten planten, waaronder zo’n 700 orchideeën. Het land telt tevens het grootste aantal verschillende cactussen ter wereld. Een speciale soort is de Saguaro cactus, die 20 m hoog kan worden en 300 jaar oud. Voor de Spaanse verovering was twee derde van het land bedekt met bossen. Tegenwoordig is nog maar een vijfde van het land bedekt met bossen. Deze bossen liggen voornamelijk in het zuidoosten van het land.

Fauna
Op de vlaktes leven vele grazende kuddedieren. Deze kuddedieren hebben in de loop van de jaren de grotere dieren als poema’s, herten en de coyotes naar kleinere gebieden gedreven. In heel Mexico leven veel slangen, konijnen en gordeldieren. In de tropische bossen in het zuidoosten leven veel herten, wilde varkens, toekans, papegaaien, slingerapen, jaguars, tapirs en tropische reptielen als de boa constrictor. Het eiland Contoy is een beschermd natuurgebied en een van de belangrijkste vogelreservaten in het Caribische gebied. Hier leven nog de witte flamingo’s.

Klimaat

Mexico regenwoudMexico heeft een veelzijdig klimaat door de verschillende geografie. Het is heet en vochtig langs de kustlijn aan beide zijden van het land. Landinwaarts is het heet en droog. Mexico heeft een nat seizoen, waarbij de temperaturen zijn nog steeds hoog zijn.

Het natte seizoen begint in mei en eindigt in oktober. De heetste en natste maanden zijn juni tot en met september. Langs de kust valt er tijdens deze periode meer neerslag dan landinwaarts. De maanden december tot en met februari zijn over het algemeen de koelste maanden. De wind uit het noorden maakt het binnenland dan fris, de temperaturen kunnen dan dalen tot rond het vriespunt.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Mexico
Oppervlakte: 1,972,000 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 100 miljoen
Hoofdstad: Mexico City ongeveer 22 miljoen inwoners
Bevolking: Ca. 60% Mestiezen, mix van Europeanen en Indianen, 30% indigena amerikanen of indianen Nahua, Maya, Zapotecs, Mixtecs, Totonacs en Tarascos of Purepecha
Talen: Officieel Spaans, daarnaast meer dan 60 inheemse talen
Overheid: Republiek
Industrie en Producten: Landbouw, tabak, chemicaliën, staal en ijzer, petroleum, mijnbouw, kleding, motorrijtuigen, toerisme.
Belangrijkste handelspartners: Amerika, Japan en Canada

Gewoontes en lokale gebruiken

Keuken Mexico
De Mexicaanse keuken heeft als basis drie nationale gerechten: tortillas, gebakken bonen en hete chili-pepers. Een tortilla is een op een bakplaat gebakken mais pannenkoek. Bonen of op zijn Mexicaans ‘frijoles’ worden gekookt of gebakken gegeten in soep of op een tortilla. Naast de vele soorten vruchtensappen genaamd ‘jugos’ die te verkrijgen zijn langs de straat, staat Mexico bekend om zijn alcoholische dranken, waarvan mezcal en tequila het meest bekend zijn.

Fooien
Het is de gewoonte om een fooi te geven. In restaurants wordt meestal een gemiddelde fooi van 15 procent verwacht. Tassendragers op vliegvelden verwachten gewoonlijk een fooi van 1 US Dollar per tas, ditzelfde bedrag wordt ook aan schoonmakers van hotelkamers gegeven. Mensen die vrijwillig uw auto in de gaten willen houden verwachten wat kleingeld als fooi. Aan een taxichauffeur wordt doorgaans geen fooi gegeven, maar aan een gids weer wel.

Religie
90 procent van de populatie is Rooms Katholiek en 6 procent Protestants.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Carnaval
Eind februari of begin maart. Dit is een kleurrijk festival met veel dans en muziek en hoeft geen verdere uitleg.

Evenement:Geboortedag van Benito Juarez
16 maart. Benito Juarez was de president van Mexico tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij werd geroemd om zijn moed en doorzettingsvermogen en werd vaak vergeleken met Abraham Lincoln.

Evenement:Bevrijdingsdag
16 september. Bevrijdingsdag

Evenement:Dia de los Muertos
2 november. Dit is een van de meest typerende festivals. Men gelooft dat tijdens deze gebeurtenis de zielen van de doden weer terug naar de aarde zullen komen. Families maken altaren in hun huizen en bezoeken de begraafplaats, waar hun geliefden liggen met cadeaus. Snoepjes in de vorm menselijke skeletten worden in alle winkels en op markten verkocht.

Evenement: Nuestro Senora de Guadeloupe
12 december. Feestdag ter ere van een belangrijk religieus icoon, de Maagd van Guadeloupe.

Toeristische activiteiten

In Mexico zijn actieve vakanties zeer goed mogelijk. Men kan golfen, tennissen, sportvissen, diepzeeduiken, snorkelen, wandelen, raften, surfen en paardrijden. Mexico heeft een prachtige historie die duizenden jaren terug gaat. Mogelijke cultuurreizen door dit prachige land variëren van de Spaanse koloniale historie, de oude Azteken en Maya’s tot de hedendaagse moderne kunst en cultuur.

Het schiereiland Baja California is voor strandliefhebbers zeker de moeite waard, aangezien hier schitterende stranden te vinden zijn. Het schiereiland Yucatan is iets bekender en populairder dan Baja California. De badplaatsen Cancun en Playa del Carmen zijn hier favoriet. Aan de westkust vinden we nog Puerto Vallarta en Acapulco, populaire badplaatsen en ook havens voor grote cruiseschepen.

Maya Piramides
mexico-bezienswaardighedenHet zuiden is de bakermat van de Maya cultuur. Piramides die verscholen in de jungle liggen en hiërogliefen onthullen details van de fascinerende Maya cultuur. Een van de best bewaarde geheimen van de Maya’s is Coba. De ruïnes liggen verscholen in de jungle en zijn enigszins gerestaureerd. Men kan de tempels betreden. Chichen Itza is een van de meest bekende Maya steden.

Een van de attracties is de heilige bron, een put waar werd geofferd. Uxmal is een ander juweel van de Maya’s. Cuadrangulo de las Monjas kan hier bezichtigd worden, een complex van 74 kamers met mooie decoraties rondom een tuin. Palenque is een van de steden die geheel in de jungle ligt. De tempel met tekeningen is een van de meest elegante oude gebouwen ooit gevonden.

Copper Canyon
De Copper Canyon bestaat uit een serie van 20 kloven die door het noorden van Mexico lopen. Het geheel is vier keer groter dan de beroemde Grand Canyon in de VS. Er loopt een spoorlijn door de Copper Canyon en vanuit de trein kunt u genieten van spectaculaire uitzichten. In dit gebied leven nog steeds authentieke Tarahumara indianen, die ook bezocht kunnen worden.

Watersporten

Duiken
Duiken en snorkelen zijn populaire sporten op het schiereiland Yucatan, in Baja California en in sommige resorts in de kustgebieden langs de Grote Oceaan. De zee is helder en heeft een aangename temperatuur.

Stranden
Mexico strandenMexico heeft vele prachtige stranden, variërend van witte zandstranden met een rustige strakblauwe zee tot rotsige kustlijnen en ruwe zee. Langs de kust kan men zeehonden, dolfijnen, walvissen, pelikanen en zeemeeuwen bewonderen. Populaire badplaatsen zijn Cancun, Playa del Carmen, Cozumel, Acapulco en Puerto Vallarta.

Waterskiën en surfen zijn zeer populair langs de kust van de Grote Oceaan. Voornamelijk de kustlijn van Baja California staat bekend om zijn spectaculaire stranden. Zeer goede surfgebieden zijn Punta Mesquite en Santa Rosalillita in Baja California.

Reizen naar Mexico

Vliegen naar Mexico
De meeste toeristen komen per vliegtuig. Er zijn relatief goedkope verbindingen met Canada, het Caribische gebied en de rest van Latijns Amerika en de USA. Aeromexico en Mexicana zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen. Er is een luchthavenbelasting bij vertrek van ongeveer 12,50 US Dollar, wanneer men het vliegticket in Mexico koopt.

Autovervoer naar Mexico
Toeristen kunnen ook met de auto binnenkomen. Dit kan vanuit de USA waar ongeveer 20 officiële grensovergangen zijn. Amerikaanse bussen rijden naar de grens van de USA en Mexico, in Mexico neemt een Mexicaanse busmaatschappij de service over.

Er zijn ook een aantal slecht bekende jungle grensplaatsen. Deze worden overgestoken met kleine bussen of boten. Bezoekers dienen de veiligheid van de oversteekplaats in Chiapas te checken bij de ambassade. Er is een grensplaats tussen Mexico en Belize vlakbij Chetumal en Corozal.

Reizen in Mexico

Vliegen
Vliegen is een van de beste manieren om door Mexico te reizen, gezien de soms enorm lange afstanden tussen de bezienswaardigheden.

Bus en openbaar vervoer
Bussen worden het meest gebruikt, busroutes lopen door het hele land. Er is keuze tussen eerste klas met airco, TV, service aan boord voor drankjes en snacks en tweede klas zonder deze service. Het prijsverschil is vaak klein, dus is eerste klas zeker aan te raden. Bussen voor de lange afstanden zijn vaak comfortabel en snel. Lokale bussen zijn vaak oud. Combi’s, Collectivos en Peseros zijn minibusjes die vaak gebruikt worden voor lokaal transport.

Trein vervoer
Reizen per trein is veelal veiliger en plezieriger dan per bus, maar vaak een stuk duurder. Net als bij bussen is er keuze tussen eerste en tweede klasse.

Per auto
Een Amerikaans of ander internationaal rijbewijs is hier geldig. Het wegdek is veelal niet perfect! In Mexico City is het gebruik van de auto beperkt om verdere luchtvervuiling tegen te gaan. Er is een tijdsschema, gebaseerd op de nummerborden. Bijvoorbeeld wanneer een nummerbord eindigt met 5 of 6 mag deze auto niet op maandag rijden etc. Auto en passagiers ferries verbinden Baja California met het vaste land van Mexico. Zorg voor de juiste reisverzekering.

Accommodaties
Er zijn zijn verschillende soorten accommodaties, variërend van budget tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatie type: budget hotel: US Dollar 8-15, middenklasse hotel: US Dollar 15-30, Top-end hotel: US Dollar 30 en meer. Mexico beschikt over vakantiehuizen, vakantievilla’s, vakantiewoningen, hotels, motels, pensions, resorts, hostels, jeugdherbergen, campings en all inclusive resorts,

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van veel landen hebben geen visum nodig om als toerist Mexico te bezoeken, als het verblijf niet langer duurt dan 180 dagen. Wel is een toeristenkaart van de regering verplicht (tarjeta de turista). Deze kaarten kunnen bij alle ambassades of bij de grens aangevraagd worden. Bezoekers die vanuit Guatemala of Belize arriveren krijgen vaak een toeristenkaart voor slechts 15 dagen. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding:GMT (Greenwich Mean Time) min 6 uur

Elektriciteit:110V, 60Hz

Gezondheid in en naar Mexico

Vaccinaties
Voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een gele koorts vaccinatie verplicht. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en hepatitis A. Malaria komt er het hele jaar voor. In de grensgebieden met Belize en Guatemala worden anti-malariapillen aanbevolen. Op het platteland in het zuiden is een goede bescherming tegen muggenbeten noodzakelijk. Raadpleeg voor de zekerheid de plaatselijke GGD of de Travel Clinic voor de benodigde vaccinaties.

Water en hygiëne
Water uit flessen of uit kranen met de vermelding drinkwater kan zonder meer gedronken worden. Al het andere water dient eerst te worden gekookt of gesteriliseerd, voordat men het gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijsklontjes te maken. In de grotere steden, hotels en resorts is melk gepasteuriseerd. In andere gevallen dient melk voor consumptie te worden gekookt. Poedermelk en melk uit blik is verkrijgbaar en dient te worden aangelengd met zuiver water. Vermijd bederfelijke voedingswaren omdat deze vaak van ongekookte melk zijn vervaardigd. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Het eten van varkensvlees, salades en mayonaise kan risico met zich meebrengen. Eet alleen gekookte groenten en geschild fruit.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg en medische voorzieningen zijn goed. Er zijn zowel private als publieke ziekenhuizen, doktoren, klinieken en apotheken. Medicijnen zijn vaak zonder recept verkrijgbaar en apothekers mogen diagnoses stellen en onschuldige kwalen behandelen.

Telefoneren in en naar Mexico
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 183954 voor politie, 142050 bij brand en 152055 bij medische hulp. De internationale toegangscode is +52. Indien u een internationaal telefoontje pleegt vanuit Mexico, draai eerst 98 gevolgd door de betreffende landcode.

Valuta
De munteenheid is de Peso. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.