Thailand – Geliefde vakantiebestemming in het Verre Oosten

Thailand deelt haar grenzen met Maleisië, Myanmar, Laos en Cambodja. De oostkust van het land grenst aan de Golf van Thailand en de westkust aan de Anadaman Zee.

Het land is in vier hoofdzones te verdelen: de vruchtbare, centrale vlaktes aan de Chao Phraya Rivier, de noordoostelijke plateaus, de vruchtbare valleien en de bergen van Noord-Thailand, en het regenwoud gebied op het zuidelijk schiereiland.

Informatieve en vakantielinks:
Thailand.reisstart
Gratis uw website link op deze pagina, wij vragen alleen een terug link.

Ligging Thailand

ThailandDe ligging van Thailand maakt het tot een uniek vakantieland. Waar anders kunt u dobberen op een rijstboot, in een longtail boat de Chao Phraya trotseren, en in de zuidelijke jungle raften op een zelfgemaakt bamboevlot.

En waar anders kunt u overnachten in een boomhut bij een bergvolk in de Isaan regio, en slapen in een drijvend huis op een van de vele rivieren van Centraal Thailand. Net zo avontuurlijk zijn de vele paden die u tot diep in de jungle leiden naar verkoelende watervallen in de zuidelijke provincie Trang, of de schoonheid van de eindeloze witte stranden die overlopen in de kristalheldere zee van de zuidelijke eilanden. Voor vliegtickets naar Bangkok kunt u bijvoorbeeld terecht bij KLM.

Informatieve en vakantielinks:
Thailand.reisstart
Gratis uw website link op deze pagina, wij vragen alleen een terug link.

Cultuur

De Thaise cultuur en de leefwijze van de Thai zijn zeer bijzonder. De meeste Thai zijn tolerant en gastvrij, en vinden dat er van het leven genoten moet worden! Thailand heeft altijd al immigranten verwelkomd. Velen waren bekwaam als schrijvers, schilders, beeldhouwers, dansers, muzikanten en architecten en hebben de lokale cultuur helpen verrijken. De tegenwoordige bewoners van Thailand vertegenwoordigen een rijke etnische diversiteit.

De huidige inwoners zijn van diverse afkomst: Mon, Khmer, Laotiaans, Chinees, Perzisch en Indiaas. Ongeveer 80 % van alle Thai zijn in zekere zin verbonden met landbouw. De landbouw beïnvloedt de religieuze ceremonies en festivals. Het boeddhisme is het belangrijkste geloof van het land. Over het hele land verspreid zijn dan ook veel tempels voor Boeddha te vinden. Thailand is bij uitstek het land dat voor iedereen iets te bieden heeft. Als je geïnteresseerd ben in oude beschavingen en culturen, kun je hier je hart ophalen. De talloze tempels, ruïnes en restanten van oude beschavingen maken Thailand tot een bijzondere cultuur-historische bestemming.

Natuur

Flora
Thailand floraThailand heeft veel verschillende soorten flora, verdeeld over vier geografische regionen. Deze regionen bevatten warme, ondiepe zeeën met gevarieerd zeeleven en mangrovebossen. In het noorden groeien bossen van loofbomen. Op heuvels en plateaus groeien pijnbomen en esdoorn wouden.

De wouden in het zuiden variëren van zoet water moerassen tot hoge, dichtbegroeide gewassen. Thailands natuurlijke flora bevatten veel variëteit aan fruitbomen, bamboe, tropisch hardhout en 27.000 soorten bloemen en bloemplanten. Een daarvan is de beroemde orchidee, het nationale symbool van Thailand.

Fauna
In de Thaise bossen en in de jungle leven veel verschillende soorten dieren, waaronder tijgers, olifanten, neushoorns, beren, apen en herten. Daarnaast heeft het land veel verschillende soorten vogels, vlinders en insecten. De Andamankust is het leefgebied van vier soorten zeeschildpadden.

Nationale parken

Thailand heeft momenteel 139 Nationale Parken. 115 van deze parken zijn op het vaste land en 24 van deze parken zijn beschermde zeegebieden. Een van de bekendste nationale parken is Doi Inthanon. Dit nationale park bestaat uit Thailands hoogste berg, en wordt daarom ook wel ‘het plafond van Thailand’ genoemd. Dankzij de hoogteverschillen in dit gebied, herbergt Doi Inthanon een van de meest indrukwekkende watervallen: de Mae Ya waterval.

Weer en klimaat Thailand

Thailand heeft drie seizoenen:

Hoogseizoen
Het hoogseizoen met hoge temperaturen ligt tussen maart en mei. De hoogst gemeten temperaturen bedragen soms wel 40°C, met een gemiddelde temperatuur rond de 35°C. In deze periode is het het grootste deel van de dag zonnig en droog. terwijl in de namiddag vaak een kortstondige, heftige regenbui voor de nodige verfrissing zorgt.

Regenseizoen
Dit loopt gemiddeld van mei tot oktober, waarbij in de maand september de meeste regen valt.

Tussen- of overgangsseizoen
Het tussenseizoen loopt van november tot december en gaat over in het overgangsseizoen. Gedurende deze periode heeft Thailand te maken met een droog seizoen met koelere temperaturen met verschillen van 13 tot 33 graden Celcius.

Beste vakantieseizoen en reistijd

De beste reistijd hangt af van de gebieden die u wilt bezoeken. In het hete seizoen is het namelijk nog prima vertoeven in de zuidelijke jungle en op de eilanden van Thailand. En ook het regenseizoen hoeft geen probleem te zijn, er vallen gemiddeld maar 1 à 2 verfrissende buien op een dag. Bovendien is het Thaise landschap in deze periode het mooiste.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Koninkrijk Thailand
Oppervlakte: 517.000 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 64 miljoen
Hoofdstad: Bangkok ongeveer 13 miljoen inwoners
Bevolking: 75% Thais, Malay, Mon, Khmer, Phuan en Karen minderheden
Talen: Thais
Overheid: Democratische Constitutionele Monarchie
Industrie en producten: Toerisme, computers, kleding, edelstenen, juwelen
Belangrijkste handelspartners: Wereldwijd

Gewoontes en lokale gebruiken

Omgangsvormen
De glimlach van de Thai is overal bekend, Thailand staat bekend als het land van de glimlach. De glimlach is een natuurlijk aspect van het leven en wordt vaak gebruikt om beschamende situaties het hoofd te bieden. Als u aan een Thai de weg vraagt, zal hij of zij u glimlachend antwoorden en u ergens heen wijzen, ook al heeft men geen idee waar u heen wilt. Het geen nee durven of willen zeggen is ook een typische eigenschap van een Thai. Vaak zwijgt of lacht een Thai ook gewoon als hij iets afkeurt of een ontkennend antwoord moet geven.

Groeten in Thailand
De wijze van groeten, de ‘wai’, zal u vast bekend voorkomen. Dit traditionele gebaar wordt gemaakt door de handpalmen tegen elkaar te plaatsen en ze naar het gezicht te brengen, terwijl men het gezicht licht voorover buigt. Als buitenlander zal niemand u het echter kwalijk nemen als u gewoon een hand geeft. Het maken van een ‘wai’ zal echter wel gewaardeerd worden, vooral omdat men het niet van een vreemdeling verwacht.

Aanspreken door een Thai
De Thaise manier van aanspreken verschilt met andere landen. Het is de gewoonte mensen aan te spreken met de voornaam. De Thai vraagt vaak dingen die door ons als persoonlijk worden ervaren, zoals “waar ga je naar toe” of “hoeveel verdien je”. Dit is vaak vriendelijk bedoeld. Grappige antwoorden, zoals “weet ik nog niet” of “nooit genoeg” worden geaccepteerd.

Hoofd en voeten zijn speciaal voor de Thai
Hoofd en voeten hebben een speciale betekenis in Thailand. Het hoofd is zowel letterlijk als figuurlijk het hoogste deel van het lichaam. Het zal dan ook als onvriendelijk en onaangenaam worden ervaren als u een aai over iemands bol geeft. In tegenstelling tot het hoofd, zijn de voeten het laagste deel van het lichaam en is het uiterst ongepast om met uw voeten te wijzen of over iemand heen te stappen. Denkt u hier aan als u gaat zitten, want in de westerse cultuur is het een goede gewoonte om met de benen over elkaar te gaan zitten, zodat onbedoeld de onderkant van de voeten te zien zijn voor omstanders.

De monniken van Thailand
Monniken zijn een belangrijk onderdeel van de Thaise levenswijze. Monniken worden zeer gerespecteerd en dienen uiteraard met uiterste beleefdheid te worden behandeld. Vanwege hun celibaat beloften mogen boeddhistische monniken geen vrouwen aanraken en niets uit hun handen aannemen.

Tempelbezoek in Thailand
Thailand religieAls u een tempel bezoekt dient u op een nette manier gekleed te gaan. Korte broek of rok is uit den boze bij het bezoeken van een tempel, en uw schouders dienen bedekt te worden. U kunt bij de ingang van de tempel vaak een sarong lenen om gepast gekleed de tempel te kunnen betreden. Ook dient u uw schoenen uit te trekken als u de tempel in gaat. Dit geldt overigens niet alleen voor tempels, want men doet ook zijn schoenen uit als men een particuliere woning binnen gaat.

Man en vrouw verhoudingen en omgang
Het in het openbaar tonen van genegenheid tussen een man en een vrouw is niet gewoon. Westerse Thaise stelletjes houden soms wel elkaars hand vast, maar dat is het meest wat men in het openbaar toont.

Kledingvoorschriften
Zonnebaden met gepaste zwemkleding is geen enkel probleem. Echter, topless zonnebaden wordt als zeer beledigend beschouwd voor de mensen en de cultuur en kan zelfs bestraft worden met een boete.

Fotograferen

Over het algemeen vinden de Thai het geen probleem om gefotografeerd te worden. Wel zijn er ook steeds meer Thai, vooral van de noordelijke bergstammen, die er geld voor vragen. Er zijn zelfs enkele Karen en Akha stammen die helemaal geen camera op hen gericht willen hebben. Wees discreet wanneer u dorpsbewoners fotografeert. Een camera kan voor sommigen een intimiderend instrument zijn. U doet er altijd goed aan van tevoren toestemming te vragen.

Koningshuis
Het koningshuis staat in hoog aanzien in Thailand. Maak daarom nooit in het openbaar negatieve opmerkingen over de koning of andere leden van het koningshuis. Dit kan soms zelfs leiden tot hoge boetes of een gevangenisstraf.

Lokale keuken

keuken ThailandThaise gerechten zijn vaak pittig en zeer verfijnd. De basis is vaak rijst of noedels, gecombineerd met verse groentes en een vlees-,vis-, of kipgerecht. Thai cuisine combineert het beste van Chinese en Indiase culinaire tradities, waaronder noedels, curry, zoetzure gerechten en exotische kruiden. Een Thaise maaltijd bestaat uit: titbits, zoals loempia’s, salades, dips met groenten of vlees, soep, gebakken rijst-, vlees- of visschotels en desserts.

Religie
Met 95% van de bevolking, dat de tradities en overtuigingen van het boeddhisme volgt, is het boeddhisme de overheersende religie in Thailand. Boeddha wordt op vele plaatsen afgebeeld. Alle boeddhistische afbeeldingen worden als heilig beschouwd en dienen met respect behandeld te worden, er zijn geen religieuze beperkingen. Hierdoor worden andere godsdiensten zoals het christendom, Hindoeïsme en de islam openlijk beleden.

Toerisme

Thailand strandThailand is een populaire vakantiebestemming voor cultuur, natuur en strandliefhebbers. Thailand heeft veel stranden waar diverse activiteiten te doen zijn. Omdat de zee op de meeste plaatsen helder is met een gevarieerde onderwaterwereld, biedt zij uitstekende mogelijkheden voor duiken en snorkelen.

Ook voor de cultuurliefhebber is Thailand het land bij uitstek. Overal in het land zijn boeddhistische tempels en ruïnes te vinden. De natuur is heel mooi. Er zijn verschillende natuurparken en ook in de vrije natuur zijn veel mooie plaatsen te vinden, zoals watervallen en grotten. De natuurliefhebber zal dit zeker waarderen.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen

Ecotoerisme
Door de grote biodiversiteit en grote culturele verscheidenheid van het land, is Thailand een perfect land voor ecotoerisme.

Kuur- en gezondheidsreizen
Thailand biedt veel mogelijkheden voor welness- en gezondheidsreizen. Daarbij kan worden gedacht aan traditionele Thaise massage, meditatie cursussen, helende warmwaterbronnen, Spa behandelingen, meditatieve sporten en yoga, healing, aroma therapieën en acupunctuur. In de warenhuizen en winkelcentra zijn naast luxe artikelen ook souvenirs te koop.

Bangkok
Bangkok ThailandWinkelen en ontdekken. Een aantal bekende winkelcentra in Bangkok zijn: de centra aan de Silom en Suriwongse Road, nabij hotel Dusit Thani, Montien en Tawana Hotels, het Amarin Plaza Shopping Centre en Central Department Store, Ratchadamri Arcade en Narayana Phand Store nabij het Meridien President hotel, het World Trade Centre tegenover het Meridien President hotel, het Siam Centre en Siam Discovery Centre naast het Siam Intercontinental hotel.

Markten
Op de Thaise markten en bij stalletjes aan de kant van de weg kunt u werkelijk van alles kopen; van authentiek houtsnijwerk tot verse vruchtenshakes. Hier is het belangrijk om af te dingen. De eindprijs kan soms wel 30 procent minder zijn dan de beginvraagprijs.

Enkele bekende markten zijn:
Bangkok: Pratunam, Nai Lert Markt, Banglamphu markt, Phahurat kledingmarkt, Sampheng Lane en Yaowarat, Chatuchak weekendmarkt en Pat Pong night market. Chiang Mai: Night Bazaar. Hay Yai: de Kim Yong Market. Op maat gemaakte kleding, ook is het mogelijk kleding op maat te laten maken; er zijn talloze goede coupeuses in Thailand. Deze coupeuses zijn eigenaar van, of werken bij winkels waar u uit talloze modemagazines kleding kunt kiezen die u op maat na kunt laten maken. Natuurlijk kunt u ook uw eigen kleding na laten maken.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten

Vissen
Diepzeevissen in Thailand is mogelijk, net ten zuiden van Pattaya, het centrum voor vissers die marlijn, koningsmakreel, tonijn, haai en andere vissoorten van de Golf van Thailand zoeken. Belangrijke centra voor diepzeevissen in de Indische Oceaan zijn o.a. Ranong en Phuket.

Duiken
Thailand is een populaire duikbestemming en biedt talloze mogelijkheden om deze sport uit te oefenen. Vooral de eilanden in het zuiden Koh Samui, Phuket, Koh Tao zijn zeer geschikt om te duiken.

Windsurfen
Pattaya en Jomtien Beach zijn de belangrijke centra voor windsurfen. Andere populaire gebieden zijn Cha-am, Hua Hin, Koh Samui en Phuket Patong Beach.

Zeilen
Hobiecats, Lasers en Prindles zijn te huur in Hua Hin, Koh Samui en Phuket. Elk jaar in december wordt er in Phuket de Kings Cup Regatta gehouden. Zeilliefhebbers en serieuze competitiezeilers uit de gehele wereld komen bijeen in Phuket voor een week vaarplezier en entertainment.

Golfen
Thailands milde klimaat betekent dat golfers het gehele jaar de sport kunnen beoefenen op een groot aantal uitdagende golfbanen. Er zijn meer dan 200 golfbanen, onder ander in Bangkok, Nakhon Pathom, Hua Hin, Chon Buri, Pattaya, Phuket en Chiang Mai. Een aantal van deze golfbanen zijn ontworpen door golfgiganten zoals Greg Norman. Thailand is ook vaak het toneel van grote internationale golftoernooien.

Thaiboksen

ThaiboksenThaiboksen is een oude gevechtssport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend en zeer populair is. Het huidige Thaiboksen is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst Krabi Krabong. Wanneer een Krabi Krabong vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn 8 andere lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken.

Deze tak wordt Muay-Boran genoemd. Vanuit het dodelijke Muay-Boran is het huidige wedstrijdgerichte Thaiboksen ontstaan. Veel Muay Boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden, omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn. Een aantal technieken die wel zijn toegestaan zorgen voor het nodige spektakel voor het publiek.

Paardensport
Elke zondag worden er in Bangkok paardenraces gehouden. Deze kunnen worden bekeken bij Bangkok’s Royal Turf Club en de Royal Bangkok Sports Club.

Reizen naar Thailand

Vliegen naar Thailand
De meeste bezoekers kwamen vroeger aan op Bangkok Don Muang International Airport met directe dagelijkse vliegverbindingen vanuit Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië via de grote luchtvaartmaatschappijen. Bangkok Don Muang International Airport is gelegen op 22 km ten noorden van Bangkok. Er zijn regelmatige busverbindingen tussen de luchthaven en Bangkok stad. Tevens is er een taxi- en limousineservice. Tegenwoordig landen de meeste vluchten op het nieuwe vliegveld Suvarnabhumi.

Thailand airportNu is het natuurlijk handig om te weten hoe de naam van deze luchthaven uitgesproken moet worden als u de taxichauffeur uw bestemming duidelijk wilt maken. Tenminste, als u ooit weer naar huis wilt na uw verblijf in het prachtige land. De magische woorden voor een behouden thuiskomst luiden: ”soe-wan-na-poem“. Wat voor alle duidelijkheid ‘gouden land’ betekent. Een paar keer oefenen is wellicht noodzakelijk om deze naam volledig onder de knie te krijgen. Mocht het dan nog niet lukken, dan roept u gewoon “To the new airport”, waarschijnlijk begrijpt de chauffeur het dan ook wel.

Overig vervoer naar Thailand
De Thais-Maleise grens kan via 3 wegen overgestoken worden, namelijk via Songkhla, Yala en Narathiwat. Thailand is ook de toegangspoort naar de landen van Indo-China. Er zijn verschillende grensovergangen die leiden naar de buurlanden Myanmar, Cambodja en Laos.

Treinvervoer naar Thailand
Er is een reguliere treinverbinding tussen Singapore en Bangkok. Er kunnen tussenstops gemaakt worden in onder andere Kuala Lumpur, Butterworth en grote Thaise steden in het zuiden.

Reizen in Thailand

Vliegen
Vliegen is een efficiënte en snelle manier om op uw plaats van bestemming te komen. Thai Airways International, Bangkok Airways, Oriënt Thai Airlines, PB Air en Angel Air vliegen op de meeste grote steden en eilanden in Thailand.

Bus vervoer
Een binnenlandse busdienst biedt een snelle en goedkope manier van reizen. De bussen met airconditioning bieden wat meer comfort op de langere trajecten. Met de bus kunt u vanuit Bangkok praktisch alle uithoeken van het land bereiken. Binnen Bangkok: Openbare bussen zijn talrijk en goedkoop.

Trein vervoer
Een goed spoorwegsysteem verbindt de belangrijke steden van Thailand. De Nationale Thaise Spoorwegen organiseren 1- en 2-daagse economy tours naar verschillende bestemmingen in de weekenden en officiële feestdagen.

Per Auto
Reizigers met een geldig internationaal rijbewijs mogen een auto huren. Een modern netwerk van snelwegen reikt tot alle uithoeken van het koninkrijk. Over het algemeen staan veel borden al in het Engels aangegeven en zijn overal Engelstalige kaarten verkrijgbaar.

Per motor of bromfiets
In de meeste toeristische bestemmingen is het mogelijk een brommer of een motor te huren van 80 tot 125cc. Officieel moet men hiervoor in het bezit zijn van een internationaal motorrijbewijs.

Taxi vervoer in Thailand en Bangkok
Taxi’s in de straten van Bangkok en aangeduide ‘meter taxi’s’ rekenen ongeveer 35 Baht voor de eerste 3 kilometer en ongeveer 5 Baht voor elke daaropvolgende kilometer. Hotel taxi’s hebben vaste tarieven die vaak iets hoger liggen dan de ‘meter taxi’s’. Ook in de rest van het land rijden deze ‘meter taxi’s’. Het typische Thaise vervoer voor korte afstanden zijn de tuk-tuks, driewieler brommertaxi’s. Vervoer over water gaat in Thailand met riviertaxi’s, de skytrain, baht-taxi’s en minibusjes.

Accommodaties
In Thailand zijn verschillende soorten accommodaties. Een prijsindicatie per accommodatietype zijn een budget hotel tussen de 5 en 10 euro, middenklasse hotel rond de 35 euro, topklasse hotel 100 euro of meer. Daarnaast zijn er ook bungalows, resorts, guesthouses en appartementen. In sommige Nationale Parken is het toegestaan om te kamperen. Ook zijn er soms bungalows in de Nationale Parken waar u kunt overnachten. Thailand beschikt over vakantievilla’s, vakantiewoningen, hotels, motels, pensions, resorts, hostels, jeugdherbergen, all inclusieve resorts en strandhuizen.

Praktische informatie en links

Visa
Voor vertrek naar Thailand hoeft u geen visum aan te vragen. Bij aankomst wordt een visa-on-arrival overhandigd, waarmee u 30 dagen in het land mag verblijven. Inwoners van de EU moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort of ander geldig reisdocument dat tenminste 6 maanden na verblijf in Thailand nog geldig moet zijn. Indien u langer dan 30 dagen in Thailand wilt verblijven, moet u hiervoor een visum aanvragen. Dit visum kunt u aanvragen bij het Thaise consulaat.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 7 uur. In Thailand is het 6 uur later dan in Nederland. In de zomertijd is het verschil 5 uur.

Elektriciteit: 220V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Thailand

Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden indien u de binnenlanden intrekt (bossen, jungle). Met name Hepatitis A wordt hierbij aangeraden. Het volgen van een malariakuur wordt aanbevolen indien gebieden met moerassen worden bezocht, bijv. het uiterste noorden, westen en grensgebied met Cambodja. Reizigers uit met gele koorts besmette gebieden dienen bij aankomst in Thailand een bewijs van inenting te overleggen. Het is raadzaam uw lokale arts of GGD te raadplegen voor actuele informatie omtrent uw gezondheid.

Water en hygiëne
Het leidingwater is in Thailand geen drinkwater. Goed drinkwater koopt u in flessen. Deze flessen zijn erg goedkoop en praktisch overal verkrijgbaar. De meeste Thai werken heel hygiënisch, toch kan het voorkomen dat u maag- en darmstoornissen krijgt. Vaak komt dit door oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en grote temperatuurverschillen en niet zozeer vanwege het eten. Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is, of vooraf geschild is. Het eten van de eetstalletjes is doorgaans veilig en bovendien erg lekker, maar let er wel op dat het eten niet te lang heeft gestaan, voordat het aan u geserveerd wordt. Een Noedel-soepje en andere goed doorkookte of doorbakken gerechten kunt u vrijwel altijd zonder problemen bij de kraampjes langs de weg eten.

Gezondheidszorg in Thailand
Ziekenhuizen zijn in twee soorten te onderscheiden: private klinieken en openbare ziekenhuizen. Indien u naar een ziekenhuis moet, is het aan te raden een privé kliniek te kiezen. Deze zijn betrouwbaar en soms is de standaard zelfs nog beter als die in Nederland.

Telefoneren in en naar Thailand
De meeste postkantoren fungeren tevens als telefoonkantoor. In de meeste toeristische bestemmingen zijn ook aparte telefoonkantoortjes. Bellen vanuit hotels is vaak veel duurder. Het internationaal toegangsnummer (netnummer) van Nederland naar Thailand is 00-66 – (hele nummer zonder de eerste 0 van het netnummer). Internationaal toegangsnummer van Thailand naar Nederland is 00-31 – (hele nummer zonder de eerste 0 van het netnummer).

Het mobiele netwerk in Thailand is op de meeste plaatsen gewoon te gebruiken door Nederlandse providers, afhankelijk van het abonnement. Ook kunt u in Thailand een simkaart kopen met een Thais nummer. Zo kunt u wel uw eigen mobiele telefoon gebruiken, maar betaalt u een veel lager tarief. Deze simkaarten en opwaardeerkaarten zijn bij bijna elke supermarkt verkrijgbaar.

Valuta
De munteenheid is de Thaise Baht. Bij de banken, hotels en wisselkantoren kunnen Euro’s en US Dollars ingewisseld worden voor de lokale munteenheid. Over het algemeen zijn de wisselkoersen die hotels rekenen minder goed dan die van banken en erkende wisselkantoren.

De meeste grote hotels en veel winkels en restaurants accepteren de belangrijkste creditcards. In de grotere steden en toeristische bestemmingen zijn pinautomaten (ATM’s) die naast de creditcards ook de Europas/Cirrus/Maestro accepteren. De openingstijden van de banken zijn: maandag tot vrijdag van 09.30-15.30 uur, behalve op nationale feestdagen en bankvakanties. Grote banken in de meeste toeristische bestemmingen hebben geldwisselkantoortjes die 7 dagen per week van 07.00 – 21.00 uur geopend zijn (ook op feestdagen). Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar Oanda koers converter.