Turkije – De brug tussen Europa en Azië # Reisinformatie

TurkijeTurkije vormt de brug tussen Europa en Azië. Turkije grenst aan Griekenland, Bulgarije, Georgië, Armenië, Iran, Irak en Syrië.

Turkije heeft een gevarieerd landschap, bestaande uit bergen, steppen, rivieren, vruchtbare landbouwvalleien en een kustlijn met een lengte van 8400 km. Er zijn een aantal bossen rond de Zwarte Zee en in het westen van Turkije.

De eerste inwoners leefden rond 7500 voor Christus in de mediterrane regionen. De eerste beschaafde populaties waren de Hittites. Deze mensen vereerden een zonnegod en een stormgod. Een invasie van zeelieden vanuit de Griekse eilanden zorgde voor een grote druk op de Hittites.

Visum voor Turkije informatie

Het visumbeleid van Turkije handelt over de vereisten waaraan een vreemdeling die Turkije wil bezoeken moet voldoen om te mogen reizen naar, binnen te komen en te blijven in het land.

Bezoekers moeten een visum voor Turkije aanvragen, tenzij ze afkomstig zijn uit een van de 78 visumvrije landen of een van de 42 landen en gebieden waarvan de burgers in aanmerking komen om online een e-visum aan te vragen zoals Nederlanders.

Turkse visa zijn documenten die zijn afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de diplomatieke consulaten en ambassades in het buitenland met als doel het reguleren en faciliteren van migratiestromen.

Bezoekers van de meeste nationaliteiten moeten in het bezit zijn van een paspoort dat niet minder dan 180 dagen na de aankomstdatum geldig is.

De geldigheidsvereiste voor het paspoort is niet van toepassing op inwoners van België, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Spanje en Zwitserland die kunnen binnenkomen met een paspoort dat niet langer dan vijf jaar is verlopen.

Burgers van Duitsland die kunnen binnenkomen met een paspoort of een identiteitskaart die is verlopen voor minder dan een jaar, en burgers van Bulgarije die alleen verplicht zijn om een
​paspoort geldig te hebben voor hun verblijfsperiode.

Een identiteitskaart wordt geaccepteerd in plaats van een paspoort voor burgers van België, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Nederland, Noord-Cyprus, Portugal, Spanje, Zwitserland en Oekraïne.

De geldigheidsperiode is ook niet van toepassing op onderdanen van landen waarvan de identiteitskaarten worden geaccepteerd.

 

Informatieve en vakantielinks:
Weer in Bodrum

Uw link hier?

Veel overheersers in Turkije
Het Romeinse rijk veroverde Turkije en bracht 3 eeuwen rust. De Romeinen hadden nu de perfecte gelegenheid om het christendom naar Turkije te brengen. Het Romeinse rijk werd in 250 na Christus zwakker, totdat Constantin in 324 aan de macht kwam. Hij vond het noodzakelijk om een nieuwe hoofdstad te bouwen, Constantinopel.

Toen Griekenland in 1920 Symra veroverde en Turkije vanuit het oosten bestookten, kwamen de Turken in actie. De oorlog om onafhankelijkheid duurde 2 jaar, de Turken wonnen. Mustafa Kemal (Ataturk of vader van de Turken) nam de taak op zich om de cultuur drastisch te veranderen.

Hij moedigde de Turken aan om te gaan schilderen, beeldhouwen, schrijven, tapijten te weven, dans en drama op te voeren en om westerse muziek te maken en/of beluisteren (hij hield van opera).

Tapijten en Turkije – Een eeuwenoude traditie
Het weven van tapijten is nog steeds een geliefde bezigheid van vele Turken. De Turkse taal is niet zoals de meeste Europese talen van Indo-Germaanse oorsprong. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen vanuit het Perzisch en Arabisch. Hierdoor is de taal anders dan Indo-Germaanse talen. Mede doordat werkwoorden zeer complex kunnen zijn is de taal moeilijk te leren.

De hoofdstad is Ankara. Tijdens de Romeinse tijd was dit een redelijk belangrijke stad. Een aantal Romeinse ruïnes zijn hier nog steeds te vinden tussen de moskeeën en monumenten van de Anatolische moslims.

Turkije IstanbulIstanbul is een indrukwekkende stad, de plaats waar de Europese cultuur de Aziatische ontmoet. Het Tokapi paleis, vanaf de 15de tot en met 19de eeuw het huis van de sultans, mag zeker niet gemist worden. Van de vele oude Turkse steden is Ephesus de mooiste.

Deze stad was vroeger Ionië, het bloeiende culturele centrum tijdens de oud Griekse periode, en een provinciale hoofdstad tijdens de Romeinse periode. De tempel van Diana die in Ionië staat is een van de zeven wereldwonderen.

Bodrum is de mooiste badplaats aan de Egeïsche kust. Bodrum heeft een jachthaven en een haven voor de ferry’s naar het Griekse eiland Kos. Mogelijke activiteiten zijn zeilen, snorkelen, duiken, zwemmen, skiën, fietsen en klimmen.

Badplaatsen

Egeïsche kust
Populaire vakantieplaatsen zijn: Aksu, Antalya, Armutalan, Bitez, Bodrum, Colakli, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Gumbet, Icmeler, Istanbul, Kiris, Kumkoy, Kusadasi, Lara, Marmaris, Oludeniz, Ski Kartalkaya, Sorgun, Titreyengöl, Torba ,Turgutreis, Turunc

Turkse Riviera
Populaire vakantieplaatsen zijn: Alanya, Beldibi, Belek, Finike, Gundogdu, Side, Keme

Natuur Turkije

Flora
Er zijn nog steeds redelijk veel bossen in Oost-Anatolië, de omgeving rond de Zwarte Zee en langs de kust ten westen van Antalya. Grote hoeveelheden wilde bloemen bedekken het steppegebied in de lente en maken het gebied kleurrijk.

Fauna
Turkse Van katIn Turkije leven soortgelijke dieren als in de Balkan en andere gebieden van Europa. Dieren die er voorkomen zijn beren, herten, jakhalzen, lynxen, wolven en zeldzame luipaarden. De mooie Van kat is een inheemse diersoort.

Het dier heeft een witte pels en heeft twee verschillende kleuren ogen, het ene oog groen en het andere blauw. In Turkije leven vele vogelsoorten. Arenden, ooievaars en gieren cirkelen hoog in de lucht. Ook kan men zeldzame vogelsoorten vinden als de kale ibis.

Nationale parken
Er zijn 21 verschillende nationale parken. Een van deze parken is het Olympos-bey Mountains National park in de provincie Antalya. De meerderheid van de nationale parken bestaat uit bosrijke landschappen. Er zijn ook een aantal nationale parken met een steppeachtig landschap. Bijvoorbeeld de Munzur Vallei in Oost-Anatolië.

Klimaat Turkije

Lange hete zomers en milde regenachtige winters karakteriseren het klimaat van Turkije. De gemiddelde temperaturen in Istanbul variëren van 0 graden Celsius in januari tot 23 graden Celsius in juli. In de maanden december en januari valt er over het algemeen de meeste regen.

Langere en koudere winters komen voor in de hoger gelegen gebieden in het oosten. Het klimaat langs de Zwarte Zee is mild en regenachtig. Het zuidoosten heeft de hoogste temperaturen in de zomer, in de maanden juli en augustus kan het kwik oplopen tot 30 graden Celsius of hoger.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Turkije
Oppervlakte: 780.000 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 66 miljoen
Hoofdstad: Ankara met ongeveer 4 miljoen inwoners
Bevolking: 85% Turks, 12% Koerdisch, Islamitisch, Armeens, Joods
Talen: Turks, Koerdisch
Overheid: Republiek
Industrie en Producten : Landbouw, toerisme
Belangrijkste handelspartners: Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, VS

Gewoontes en lokale gebruiken

Kledingvoorschriften en omgangsvormen
Vrouwen dienen hun torso, benen en bovenarmen bedekt te houden in de minder toeristische of oostelijke provincies. Hoofddoekjes dienen gedragen te worden door vrouwen die een moskee willen bezoeken. Schoenen dient men uit te trekken voor men een moskee betreed.

Vrouwen die alleen reizen kunnen overwegen een trouwring te dragen. Wanneer een vrouw alleen over straat gaat is het aan te raden om op uw hoede te zijn. Negeer mannen die naar u roepen en blijf uit de buurt van de donkere en verlaten straten. Wanneer een vrouw alleen uit eten wil gaan is het aan te raden om naar een ‘aile salonu’ – dit is een familie restaurant – te vragen.

Gastvrijheid in Turkije
De Turkse cultuur staat bekend om de gastvrijheid van de bevolking. De Turk is een gracieuze en vrijgevige gastheer. Er wordt zwaar getild aan de gastvrijheid, een buitenlander zal zich snel bezwaard voelen na al het eten en drinken wat hij aangeboden krijgt van zijn gastheer. En nee zeggen tegen dit eten en drinken is uitgesloten. Turken willen graag een gesprek aanknopen met hun gast, zelfs als er een taalbarrière is.

Zelfs het kleinste Turkse dorp heeft een koffiehuis (kahyehane), waar mannen aan hun koffie nippen en het nationale spel backgammon (tavla) spelen. In Istanboel treft men af en toe nog mannen aan die een waterpijp roken (nargile).

Turks badhuis
Turkse hammamPersoonlijke reiniging is een van de bekendste aspecten van de Turkse cultuur. Er zijn al publieke badhuizen in Turkije sinds de middeleeuwen. Er zijn mannen en vrouwen badhuizen. In kleine dorpen zijn er meestal dagen waarop alleen vrouwen of alleen mannen naar binnen kunnen.

Wanneer men de ‘hamman’ heeft betreden en kleding in een kluisje heeft opgeborgen, wordt men in een handdoek ingepakt (pestemal), daarna gaat men naar de ‘gobek tasi’, een grote verwarmde steen, waar men wordt schoon geschrobd door een persoonlijk verzorger.

Wanneer het te warm wordt kan men afkoelen in een koelere ruimte. Deze methode van baden is zeer verfrissend. Vele oude badhuizen zijn gesitueerd in mooie, oude gebouwen.

Lokale keuken en drank
Shish KebabShish Kebab (gegrilde lams-spies) is een Turkse uitvinding en overal kan men kebapcis vinden. Er zijn veel lamsvlees- en visgerechten. De Turkse pizza is een van de beste goedkoopste gerechten. Aubergines zijn de meest gegeten groenten.

Imam bayildi is een heerlijk gerecht van gevulde aubergines. Desserts zijn over het algemeen zoet (veelal worden ze overgoten met honing) en zien er uit als fruit, noten of pasteitjes in vele combinaties.

In Turkije zijn niet veel vegetarische gerechten, maar men hoeft niet bang te zijn om te verhongeren. Er zijn genoeg kleine hapjes, genaamd meze, om een avondmaaltijd mee samen te stellen. De nationale drank is cay (thee). Bier wordt vrijwel overal geschonken en de Turkse wijnen zijn zeer goed. Raki is een druiven brandy dat naar anijszaad smaakt.

Religie
99 procent van de Turkse bevolking is moslim. Vele Turkse gewoonten en gebruiken komen uit de Islamitische geloofsovertuiging.

Toerisme

Turkije is een populaire bestemming voor strand-, natuur- en cultuurliefhebbers. Turkije heeft een perfecte combinatie van een aantrekkelijk klimaat, een mooie natuur en een rijke geschiedenis.

Er zijn genoeg mogelijkheden om uit te rusten op een van de vele stranden, de natuur te bewonderen of een kijkje te nemen in de mengeling van het Europese en Aziatische verleden.

Historische plaatsen

Efeze
Turkije EfezeVan de vele oude Turkse steden is Ephesus de mooiste. Deze stad was vroeger Ionië, het bloeiende culturele centrum tijdens de oud Griekse periode, en een provinciale hoofdstad tijdens de Romeinse periode.

De tempel van Diana die in Ionië staat is een van de zeven wereldwonderen. De stad stond over het algemeen bekend als een mooie en rijke stad.

Een wandeling door de ruïnes kost ongeveer een halve dag. Gedurende de zomer is het aan te raden om deze wandeling vroeg te maken, aangezien het er in de middag zeer warm kan worden.

Musea
De Turkse musea zijn rijkelijk gevuld met kleurrijke tegels, glazen vazen, gegraveerde houten moskeedeuren, korans, sieraden en kostuums. De meeste musea in Turkije zijn iedere dag geopend, behalve op maandag. Ook de paleizen zijn alleen op maandag gesloten.

Warmwaterbronnen en spa’s
Een bezoek aan Turkije is niet compleet als men niet bij een van de bekende spa’s is geweest. Hier kan men gezondheidsproblemen behandelen of simpelweg ontspannen in een van de warme bronnen, bestaande uit natuurlijke mineralen. Een aantal voorbeelden van spa’s in Ankara zijn Kizilcahaman, Ayas en Haymana. In Izmir kan men naar Balcova, Cesme en Sifne.

Toeristische activiteiten

Raften
Aangezien de vraag naar sporten in de natuur toeneemt, dient men er rekening mee te houden dat deze sporten de natuur niet beschadigen. Raften is een sport die de natuur niet beschadigt.

Veel rivieren zijn geschikt om te raften en kanoën. Een paar voorbeelden zijn Coruh, de Firtina en Berta rivier in het gebied ronde de Zwarte Zee, en de Magavgat en Dragon rivier in het Middellandse Zeegebied.

Stranden Turkije
Turkije stranden_Turkije heeft prachtige stranden, variërend van ruige rotsachtige kuststroken tot witte zandstranden. Het zeewater is helder en nodigt uit om verschillende watersporten te beoefenen.

Varen, waterskiën, snorkelen en duiken zijn sporten die beoefend kunnen worden in het kustgebied.

Zeilen
Turkije is een goede bestemming voor zeil- en windsurfliefhebbers. Er waait vaak een goede wind aan de Middellandse Zeekust.

Reizen naar Turkije

Vliegen naar Turkije
Turkije heeft internationale luchthavens in Istanbul, Ankara, Izmir en sommige kustplaatsen. Turkish Airlines heeft directe vluchten tussen Istanbul en verschillende Europese steden, New York, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Bangkok, Karachi, Singapore en Tokyo. Er gaan diverse chartervluchten vanuit Nederland naar Turkije.

Veerboot vervoer naar Turkije
Er is zijn wekelijkse ferry verbindingen waar men ook met de auto op kan vanuit Antalya, Marmaris en Izmir naar Venetië. Deze ferry’s varen alleen tussen mei en midden oktober.

Trein en busvervoer naar Turkije
Er is een dagelijkse treinverbinding met de Istanbul Express tussen Istanbul en München, Slovenië, Kroatië, Servië en Bulgarije. Er zijn dagelijkse bus- en treinverbindingen naar Athene. Grote Europese steden als Frankfurt en Wenen hebben een goede busverbinding. Er is ook een goede busverbinding naar Syrië, Georgië en Iran en er is een treinverbinding naar Armenië.

Reizen in Turkije

Vliegen
Turkse vliegtuigmaatschappijen verbinden alle grotere steden.

Bus en openbaar vervoer
Bussen zijn in alle grote steden te vinden, deze rijden veel, zijn modern en zijn gemakkelijk te gebruiken. Buskaartjes dienen van tevoren bij een kiosk gekocht te worden.

Trein vervoer
Treinen zijn minder snel en comfortabel dan de lange afstand bussen. De treinen die ’s nachts rijden tussen Istanbul, Izmir en Ankara zijn goed.

Taxivervoer Dolmus
Het is aan te raden om niet zelf te rijden in de grote steden, aangezien er veel verkeer is en het bijna onmogelijk is om te parkeren. Dolmus busjes zijn taxi’s die door meerdere mensen gebruikt kunnen worden.

Accommodaties
In Turkije zijn verschillende soorten accommodaties. Deze variëren van budget tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatie type: budget hotel tussen 6 en 15 euro, middenklasse hotel tussen 15 en 80 euro, top luxe hotel 80 euro en hoger. Turkije beschikt over vakantievilla’s, vakantiewoningen, hotels, motels, pensions, resorts, hostels, jeugdherbergen en all inclusieve resorts.

Praktische informatie en links

Visa
Voor verblijf van 1 tot 3 maanden is een visum niet verplicht voor inwoners van Canada, Japan, Australië, een aantal EU landen, een aantal Zuid-Afrikaanse landen en een aantal Zuid-Amerikaanse. Andere nationaliteiten (waaronder Nederland en een aantal Westerse EU-landen) moeten een visum voor Turkije aanvragen.

Visuminformatie voor Nederlanders

Het Application System Electronic Visa (e-Visa) is op 17 april 2013 door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Turkije geïntroduceerd. Met dit systeem kunnen bezoekers vooraf een visum aanvragen als ze naar Turkije willen reizen.

Houd er rekening mee dat het e-visum alleen geldig is als het doel van uw bezoek aan Turkije toerisme of zakelijke is. Voor andere doeleinden, zoals werk en studie, worden visa’s gegeven door Turkse ambassades of consulaten.

Uw reisdocument (ID) / paspoort moet voor ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van uw aankomst in Turkije.

• De term “officiële paspoorten” heeft betrekking op diplomatieke, dienst-, speciale en officiële paspoorten.

Voor meer informatie of andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Turkije.

Er lopen op dit moment onderhandelingen tussen de EU en de Turkse regering over visumvrij reizen,

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 2 uur
(GMT plus 3 uur vanaf de laatste zondag van maart tot en met de zaterdag voor de laatste zondag van oktober)

Elektriciteit: 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Turkije
Vaccinaties DTP en hepatitis A vaccinaties worden aanbevolen. Er zijn geen verplichte vaccinaties. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Water en hygiëne
Kraanwater is drinkwater, maar smaakt niet lekker. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Vlees en vis kunnen gegeten worden, mits zij goed verhit zijn.

Gezondheidszorg in Turkije
Medische zorg is redelijk in grotere steden. Veel doktoren spreken Engels. Voor medische zorg moet direct betaald worden.

Telefoneren in en naar Turkije
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken: politie: 155, medische noodgevallen: 112, brandweer: 110. Het internationale toegangsnummer van Turkije is 90. Wanneer men vanuit Turkije international wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Valuta
De munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. American Express, Diners Club, MasterCard en Visa worden geaccepteerd. Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 17:00 uur. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.