Vakantie Duitsland – Reistips & beste Aanbiedingen

Vakantie Duitsland, je zult je verbazen wat dit land en onze oosterburen allemaal te bieden hebben. Ben je op zoek naar een heerlijke veelzijdige vakantiebestemming, boek dan een Duitsland autovakantie!

Vakantie Duitsland

De hoofdstad van Duitsland is Berlijn. Deze stad is het hart van het land, mede door grote, openbare gebouwen, glorieuze musea en theaters. Hier zijn tevens de overblijfselen van de Berlijnse Muur te vinden. De stad München heeft veel mooie musea en een aantal schitterende tuinen.

München heeft een mediterrane sfeer. Frankfurt aan de Main is een belangrijke Duitse handelsstad. Naast de kantoren zijn in Frankfurt ook de pittoreske huizen van het gerestaureerde Romerberg in het stadscentrum te vinden.

ballonvaren duitslandDit is tevens de geboorteplaats van Goethe, een van Duitsland bekendste dichters. De stad Heidelberg is bekend om zijn Gotisch-Renaissance kasteel. De stad Lubeck is een glorieuze middeleeuwse stad in de meest noordelijke deelstaat Schleswig-Holstein.

Aan de noordwestelijke kust van Duitsland zijn de Friese Eilanden te vinden. Het grootste gedeelte van dit gebied is een nationaal park. Dit gebied leent zich goed voor wandelen, paardrijden en fietsen.

Prachtige landschappen

landschappen duitslandHet Harzgebergte verrijst in de deelstaat Niedersachsen. In dit gebied zijn activiteiten zoals hiking en skiën populair. Ook in het Zwarte Woud gebergte zijn hiking en skiën populair. Andere mogelijke activiteiten in Duitsland zijn varen, zeilen en windsurfen.De laaglanden in het noorden van Duitsland strekken zich uit van Nederland, langs Zuid-Denemarken, via de Noordzee en de Baltische Zee naar Polen. Het centrale gedeelte grenst aan België, Luxemburg en het westen van Tsjechië.

De Rijn en de Main, belangrijke rivieren voor de binnenvaart, stromen door de dalen welke de Centrale Hooglanden scheiden. In het zuiden van Duitsland stroomt de Donau rivier van de Beierse hooglanden naar het Zwarte Woud, dichtbij de grens met Frankrijk en Zwitserland, naar München. De zuidelijke regio’s van de Beierse Alpen grenzen aan Oostenrijk.

Handige links:

Germanytravel

Flora & Fauna

bike08De Duitse flora behoort tot twee geografische provincies van de Euro-Siberische regio: In het uiterste noordwesten tot de Atlantische provincie en in de rest van Duitsland tot de Midden-Europese provincie. De alpine plantengroei van het hooggebergte vormt een afzonderlijke sector. De natuurlijke begroeiing bestaat overwegend uit bos, met uitzondering van een zilte strook langs de kust, stuifduinen, levende hoogvenen en het gebergte boven de boomgrens.

Grote oerbossen

Bij het begin van onze jaartelling was Duitsland nog voor ca. 75% met bos bedekt, rond 1800 nog slechts voor ca. 20% en op dit moment door herbebossing weer voor ca. 30%. Twee derde van de bossen bestaat uit naaldhout, met name dennen en sparren. Een vakantie Duitsland zal je doen verbazen; zo bezit Duitsland als een van de weinige landen in West-Europa nog echte stukken oerbos. De gebroeders Grimm bezaten een kasteel in deze oerbossen en deden daar inspiratie op voor hun sprookjes.

Loofbossen

vakantie duitslandHet loofbos bestaat voornamelijk uit eikenhaag en beukenbos (met eik, haagbeuk, beuk, wilde kers, es, esdoorn) op de voedselrijke gronden in de laagvlakte; beukenbos in het Atlantische en Baltische laagland, in het heuvelgebied en de onder de sparrengordel gelegen beukengordel der gebergten; eiken- en berkenbos op de voedselarme gronden in de laagvlakte; elzen- en wilgenbos in de moerassen, wilgenbos en essen-iepen- en vogelkersbos in de overstromingsgebieden van de rivieren.

Duitsland bestaat verder voor ca. 14% uit natuurgebieden met als vegetatietypen o.a. heiden in vooral het noordwesten en hoogveen vooral in de gebergten. Moerassen vind je vooral in het zuiden van Beieren en Württemberg en in het noordoosten rotsbegroeiingen, struwelen en lokaal de merkwaardige schrale vegetatie van bodems rijk aan zink of lood.

Natuurlijke landschappen

duitsland vakantieTot begin 20e eeuw hadden de halfnatuurlijke landschappen, zoals schrale en extensief beweide graslanden, heiden en hooi-moerassen nog een belangrijk aandeel in de plantengroei van Duitsland. Door revolutionaire wijzigingen in de agrarische cultuur zijn deze eeuwenlang stabiel gebleven levensgemeenschappen tot op enkele resten teruggedrongen en overigens her-ontgonnen of verwilderd, wat tot een aanzienlijke verarming van flora en fauna heeft geleid.

In moerasgebieden, op veengronden en in de vochtige bosgebieden van Noord-Duitsland komt veel dopheide voor. Lamsoor is goed bestand tegen het zilte kustmilieu en groeit vooral langs de Duitse Noordzeekust. In de duinen is de zeedistel een veel voorkomende plant. De met uitsterven bedreigde gele plomp komt voor in het stroomgebied van de Rijn en aan de benedenloop van de Elbe. Waterlelies drijven op meren en waterspaarbekkens.

Ook de gele lis is een beschermde plantensoort die meestal groeit tussen het riet of in vochtige bosgebieden. In beuken- en dennenbossen vinden we de bekende hulst, veelvuldig gebruikt met kerstmis. In de Alpen is de gentiaan een van de fraaiste verschijningen. Hoog in de Alpen groeit de beroemde edelweiss.

Fauna in Duitsland

animals25De dierenwereld lijkt veel op die van Nederland en België althans, wat het noorden en westen betreft. In het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen. De hier en daar nog uitgestrekte bossen bieden een schuilplaats aan o.a. herten, talrijke wilde zwijnen en wilde katten, grotendeels te danken aan een goed jachtbeheer. De vos, de das, de marter en de otter komen voor in daartoe geschikte biotopen. Het edelhert en de ree hebben zich dankzij uitstekende jachtwetten kunnen handhaven.

Bever en eland ontdekken tijdens je vakantie Duitsland

De eland is in enkele Oostzeegebieden weer ingevoerd en dit is elders ook het geval voor damhert, sikahert en moeflon. Haas en konijn zijn algemeen, net als veel andere kleine knaagdieren, waaronder de eekhoorn, de hamster en de zogenaamde slaapmuizen (o.m. de relmuis). De muskusrat is vanuit Bohemen in Tsjechië binnengedrongen en heeft zich sterk in noordwestelijke richting uitgebreid. De bever heeft zich o.a. in de Elbe kunnen handhaven.

Noordzeekust

beach22Aan de Noordzeekust leeft de gewone zeehond, aan de Oostzeekust de stinkrob. Bruinvis en tuimelaar zijn vrij gewone verschijningen in de kustgebieden. De vogelwereld is een typische West-Europese met enkele alpine soorten (b.v. alpenkauw, rotskruiper en sneeuwhoen). Bijzondere vogelsoorten zijn o.a. het auerhoen, het hazelhoen, de raaf, de grote trap, de kraanvogel, de zwarte ooievaar, de steenarend, de zeearend en de oehoe.

Van de reptielen kunnen genoemd worden de Europese moerasschildpad, vele soorten hagedissen en slangen, waaronder de esculaap-slang en de dobbelsteenslang. Bijzondere amfibieën zijn de alpen- en vuursalamander. De zalm is uit de Rijn vrijwel verdwenen ten gevolge van de watervervuiling. Toename van de bevolking, urbanisatie en industrialisatie hebben de fauna sterk teruggedrongen.

Natuurparken in Duitsland

De natuurparken van Duitsland en nationale parken zijn gebieden die uit waardevolle natuurlijke en gecultiveerde landschappen bestaan. Sommige van deze beschermde gebieden zijn wereldwijd uniek te noemen. Duitsland heeft meer dan 90 natuurparken en 15 nationale parken, die alle internationaal erkend worden. Het is enkel in het laatste decennium dat aan de meeste van deze enorme gebieden deze speciale bescherming is gegeven.

Klimaat & Weer

Duitsland heeft een gematigd klimaat: warme zomers (mei-augustus) en koude, natte winters (november-maart). De gemiddelde temperatuur in juli varieert van 16 tot 20 graden Celsius. In januari ligt de gemiddelde temperatuur tussen de -1 en 6 graden Celsius. Het gehele jaar is er kans op neerslag.

Cijfers & feiten

Volledige naam: Bondsrepubliek Duitsland
Oppervlakte: 357.000 km2
Inwoners: 82 miljoen
Hoofdstad: Berlijn (inw: 3,4 miljoen)
Inwoners: Europees, etnische minderheid Turken
Talen:  Duits
Overheid: Bondsrepubliek
Industrie en Producten: Motorvoertuigen, techniek en chemicaliën
Belangrijkste handelspartners: EU (vnl. Frankrijk, Nederland, Italië en Verenigd Koninkrijk) en de Verenigde Staten

Toeristische vakantie Duitsland

Als vakantieland heeft de Bondsrepubliek Duitsland veel te bieden. Het land is te mooi om alleen maar vanaf de autosnelweg richting zuiden door de autoraampjes voorbij te zien snellen. Actieve vakanties in de bergen, op het water, op de golfbaan, fietsen en mountainbiken, wandelen in uitgestrekte bosgebieden of bergbeklimmen. Of tijdens je vakantie Duitsland gewoon lekker luieren op het strand of op de camping.

Activiteiten in Duitsland

Wellness – vakantie Duitsland

uitrustenToegegeven, er gaan steeds meer Nederlanders regelmatig de Duitse grens over om te tanken. Om bij te tanken, wel te verstaan. Duitsland mag zich verheugen in een snel groeiende populariteit als ‘tankstation’ voor fitheid en nieuwe energie. Van oudsher hebben Duitsers een goede naam als het om gezondheidsproducten gaat. De jarenlang opgebouwde kennis en ervaring komen nu voortreffelijk van pas in de moderne welzijnsleer.

Wintersport – vakantie Duitsland

De Duitse wintersportgebieden hebben veel te bieden: alpine-ski, snowboarden, langlaufen, rodelen, sledetochten, wandelingen, ijsstokschieten etc. Dankzij de goede infrastructuur zijn de wintersportgebieden goed bereikbaar. De goede voorzieningen ter plaatse maken de wintersportgebieden prima toegankelijk.

Duitsland kent meer dan 300 wintersportplaatsen, waaronder enkele die grote internationale bekendheid genieten. Prachtige berghutten, heerlijk bij het haardvuur, gezellige avonden met de familie of volksdansen. Steden en dorpen trekken hun winterjasje aan en kleuren op door de prachtige kerstverlichting.

Welke vakantie Duitsland

  • bike07Duitsland heeft maar liefst veertigduizend kilometer aan fietsroutes.
  • Water activiteiten: De rivieren en meren in Duitsland lenen zich ideaal voor het varen, met cruiseboten die rond Berlijn en Potsdam varen, de grote meren in Zuid-Duitsland en de Baltische zee.
  • Zeilen en windsurfen zijn populaire vrijetijdsbestedingen in Duitsland, vooral op ‘Lake Constance’ in het zuiden.

Autostadt Wolfsburg Duitsland

Wie altijd al eens in een terreinwagen het bewijs heeft willen leveren van zijn behendigheid, is in Autostadt Wolfsburg precies op de juiste plek. Onder professionele leiding rijdt u hier over trappen en door het water. Tijdens de veiligheidstraining tonen instructeurs de belangrijkste technieken voor moeilijke rij-situaties. Maar ook kleine rijschoolleerlingen mogen achter het stuur; zij kunnen in kleine elektro auto’s hun kinderrijbewijs halen. En bij de thema rondleiding zullen niet alleen Lamborghini-fans hun ogen uitkijken.

Berlijn ontdekken

Berlijn staat momenteel op plaats 4 in de lijst van meest bezochte Europese steden. En terecht. Er zijn genoeg activiteiten te doen in de stad en Berlijn is een plaats waar u voor 1 dag heen kan gaan, maar ook voor een aantal dagen of zelfs een week. Er is genoeg te doen en voor ieder wat wils.

Vervoer

Vliegen naar Duitsland

duitsland-vakantie-12Hoofdzakelijk vertrekken de meeste vluchten vanaf de luchthaven Schiphol. De Duitse Lufthansa vertrekt meerdere malen per dag en heeft met regelmaat voordelige aanbiedingen.

Treinvervoer naar Duitsland

Over het spoor komt u supersnel van A naar B. De ICE rijdt met ruim 200 kilometer per uur naar uw eindbestemming. U kunt bijvoorbeeld opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. Naast snel reist u ook voordelig en comfortabel naar honderden bestemmingen in Duitsland met de (inter)regionale trein.

Auto – vakantie Duitsland

Wie heeft niet het comfort van de Duitse Autobahn ervaren? Op weg naar uw vakantiebestemming komt u langs vele Raststatte en Tankstellen.

Fietsen in Duitsland

Miljoenen ervoeren het reeds: Duitsland per fiets ontdekken. Er op uit trekken met de fiets is een belevenis en bovendien een gezonde aangelegenheid. Met ruim 40.000 kilometer aan fietspaden kunt u altijd wel weer iets nieuws ontdekken.

Autoreizen in Duitsland

Duitsland is perfect te verkennen per auto. De snelwegen zijn van zeer goede kwaliteit en langs de snelweg vindt u tal van eet- en slaapmogelijkheden. Daarbij kunt u er ook voor kiezen om een auto te huren. Verhuurbedrijven zijn vooral in de grote steden veelvuldig te vinden.

Busreizen in Duitsland

duitsland-vakantieDoor Duitsland toeren per bus is een comfortabele manier van reizen. Geniet van uw reis in comfortabele stoelen, zonder u druk te hoeven maken over het verkeer. Of u nu een lange afstand tour neemt, een ‘package tour’ of een reis tussen verschillende steden in Duitsland: een reis met de bus garandeert u een comfortabele reis.

Geniet van de dorpen en landschappen op een rustgevende manier. Ga achterover zitten en geniet van het uitzicht van verschillende landschappen door grote ramen of bezoek een beroemd Duits dorpje.In Duitsland is er genoeg keus wat betreft openbaar vervoer. Deze rijden zeer frequent en u kunt hier binnen een stad gebruik van maken, maar tevens naar andere (omliggende) steden.

Accommodaties Duitsland

In Duitsland kunt u een variatie van accommodatiemogelijkheden vinden. U heeft een ruime keuze van privé gehuurde kamers tot vakantiehuizen of zelfs luxueuze hotels om uw vakantie Duitsland in door te brengen.

Praktische informatie

  • Elektriciteit Duitsland: 220V, 50Hz
  • Gezondheid in en naar Duitsland: Er zijn geen vaccinaties nodig om naar Duitsland te reizen. Raadpleeg de GGD voor vertrek.
  • Water en hygiëne in Duitsland: Melk is gepasteuriseerd en leidingwater is veilig te consumeren.
  • Gezondheidszorg in Duitsland; Duitsland heeft uitstekende medische zorg. De kosten van behandeling in openbare ziekenhuizen worden betaald door de overheid. Er wordt slechts een kleine bijdrage gevraagd voor de eerste 14 dagen dat de patiënt in het ziekenhuis ligt. Een reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te bevelen, wanneer men gebruik moet maken van een specialistische behandeling die niet wordt betaald door de Duitse Nationale gezondheidsservice, welke erg duur kan zijn.

Telefoneren in en naar Duitsland

  • Duitsland heeft de volgende alarmnummers: politie: 110, ambulance en brandweer: 112.
  • De internationale toegangscode en telefoonnummer Duitsland is 0049.

Valuta
De munteenheid in Duitsland is de Euro. Creditcards worden in bijna alle winkels, benzinestations, restaurants en hotels geaccepteerd. De banken zijn meestal open van 08.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 16.00 uur op maandag, woensdag en vrijdag; op donderdag van 08.30 tot 13.00 uur en tussen 14.30 tot 18.00 uur in de grote steden.