Zwitserland – Bergen, bossen, heuvels, rivieren, valleien en … Wintersport!

Zwitserland ligt in het centrum van West-Europa. Het land wordt omringd door Frankrijk, Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Italië. De centrale en zuidelijke regio’s worden gekenmerkt door de Alpen. In het noordoosten vormt het Jura gebergte de grens met Frankrijk. Het Berner Middelland, een gebied van heuvels, rivieren en valleien, ligt tussen de twee gebergten in. De grootste Zwitserse steden zijn in dit gebied te vinden. Meer dan 60% van het land is bergachtig en een kwart is bedekt met bossen.

ZwitserlandDaarom is de landbouw op gecultiveerd land intensief en grazen koeien op alpenweiden, zodra de sneeuw verdwijnt. Zo veelzijdig als het landschap, met steeds weer wisselende beelden, zo veelzijdig is ook het culturele aanbod. Duits, Frans, Italiaans, en Romaans: vier talen, vier culturen.

Opmerkelijk is de bijzondere mix tussen traditie en het moderne. Zwitserland staat open voor nieuwe impulsen in de cultuur, maar hecht ook grote waarde aan het in standhouden van het cultureel erfgoed.

Informatie en vakantie links:

Gratis uw website op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.

Natuur

Flora
De verschillende soorten planten die in Zwitserland groeien zijn enorm, zoals u ook kunt verwachten in een land als Zwitserland met dat klimaat en verschillende hoogtes per gebied en, in sommige gevallen, van de ene vallei tot de volgende. Magmatische rotsen komen in het ene district veel voor en meer plant-vriendelijk kalksteen in een ander district. Elk heeft zijn eigen specifieke flora.

Fauna
In het verleden werden de Zwitserse Alpen bewoond door dieren als de grotbeer, grotleeuw en de panter en tot enkele honderden jaren geleden leefden dieren als de lynx, wilde kat en wolven in de Alpenvalleien. Perioden van ijsvorming verjoegen de eerste groep van de bergen, daarbij zorgden jagers ervoor dat het aantal verminderde: de laatste wolf in Zwitserland werd door naturalisten geschoten in 1947.

Klimaat Zwitserland

Zwitserland heeft verscheidene klimaten. De bergen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor deze variëteit van lokale en regionale microklimaten. Ticino in het zuiden heeft een heet, mediterraan klimaat. De rest van het land heeft echter een centraal Europees landklimaat. De temperaturen zijn hier in de zomer (juni tot september) tussen de 20 en 25 graden Celsius en in de winter (november tot maart) tussen de 2 en 6 graden Celsius. Op hoogtes boven 3.000m kan de eeuwige sneeuw worden gevonden. De zomer is een goede tijd voor buitenactiviteiten. Sterke winden uit het zuiden, welke bekend staan als föhn, zorgen voor hoge temperaturen.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Zwitserse Confederatie
Oppervlakte: 41.000 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 7 miljoen
Hoofdstad: Bern ongeveer 130.000 inwoners
Bevolking: 74% Duitse origine, 20% Frans, 4% Italiaans en 1% Romaans
Talen: Duits, Frans, Italiaans en Romaans
Overheid: Federale republiek
Industrie en Producten: bankzaken, verzekeringen, farmaceutische industrie, chemicaliën, precisie instrumenten, toerisme
Belangrijkste handelspartners: EU (voornamelijk Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië), de Verenigde Staten en Japan

Gewoontes en lokale gebruiken

Fooien zijn in alle hotels, restaurants, cafés, bars en taxi’s inbegrepen. Het is gebruikelijk om bloemen zonder folie aan de gastvrouw te geven wanneer u wordt uitgenodigd voor een maaltijd. Vermijd rode rozen; geef nooit buigzame chrysanten of witte asters, omdat zij als begrafenisbloemen worden beschouwd. Informele kleding is algemeen aanvaard. In eersteklas restaurants en hotels en bij belangrijke sociale gelegenheden wordt een das op prijs gesteld.

Religie
Ongeveer 43 procent van de bevolking is rooms katholiek en ongeveer 47 procent is protestant.

Toerisme

Zwitserland bankenDe diversiteit van het berglandschap is de essentie en vormt de basis voor zijn unieke identiteit. Het land is wereldberoemd om zijn financiële instellingen, heerlijke kaas en chocolade, horloge-industrie, zijn panorama’s, verfijnde openbaar vervoersnetwerk en uitstekende mogelijkheden voor winter- en zomervakanties.Het land staat bekend om zijn hoge bergen, de Zwitserse Alpen. Door de sneeuw in de winter heeft het prachtige wintersportgebieden.

Andere mogelijke activiteiten zijn hanggliding, wandelen, waterskiën, zeilen, windsurfen, kanoën en zeilen.

Historische plaatsen

Zwitserland chateauMet maar liefst 930 musea is de museumdichtheid hoog. De stad Genève ligt direct aan het meer van Genève. De stad Luzern ligt in een typisch Zwitserse omgeving, die bestaat uit bergen, meren, koeien-bellen en alpen dorpjes. Chateau de Chillion is een historisch kasteel, direct gelegen aan het meer van Genève. Dit kasteel trekt jaarlijks meer toeristen dan andere historische gebouwen.

 

Zwitserland ZurichZürich is de culturele hoofdstad van Zwitserland. Ontdek de charmante oude binnenstad, het nieuwe trendy Zürich West en het heerlijke meer. Er zijn opera-uitvoeringen, ballet, theaterpremières, shows, musicals, kunstexposities in meer dan 50 musea en 100 galeries. Op de Bahnhofstrasse en de Limmatquai kunt u heerlijk winkelen. In de meer dan 1700 restaurants en bars treft u niet alleen de Zwitserse keuken, maar ook exotische specialiteiten. ’s Avonds wacht u een kleurrijk en veelzijdig nachtleven.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten

Wintersport
Zwitserland wintersportHet skiseizoen begint eind november en duurt tot eind april. En wat voor het alpine skiën geldt is evenzo voor de snowboarder, die in de Zwitserse skigebieden vaak een eigen plek heeft.

Golfen
Het is ook de ideale bestemming voor uw golfvakantie. De meeste golfbanen zijn snel en makkelijk te bereiken met eigen auto en openbaar vervoer. Binnen slechts een paar uur kunt u al het veelzijdige Zwitserse landschap bewonderen en heerlijk genieten van uw golfvakantie.

Bergbeklimmen, wandelen, hiking, welness
Het unieke alpine landschap is als het ware geschapen om actief te ontspannen – bergbeklimmen, wandelen en hiking – het kan allemaal. En wat te denken van een welness- of kuurvakantie of een vakantie met geneeskrachtige baden!

Mountainbiken
U kunt de mooiste mountainbike tochten maken in Zwitserland. Steil omhoog, technisch eenvoudige en moeilijke passages, beloond worden met spectaculaire uitzichten en onvergetelijke afdalingen!

Reizen naar Zwitserland

Vliegen naar Zwitserland
De belangrijkste luchthavens voor internationale vluchten zijn Zürich en Genève. Op de luchthavens van Basel, Bern en Lugano komen ook internationale vluchten binnen. Er is geen luchthavenbelasting wanneer er vanuit Zwitserland wordt gevlogen.

Autovervoer naar Zwitserland
Zwitserland is prima bereikbaar met de auto.

Bus vervoer naar Zwitserland
Bussen zijn langzamer en minder comfortabel, maar meestal goedkoper. Om naar Zwitserland te komen met de bus is makkelijk, want er zijn snelle, goed onderhouden snelwegen door alle omliggende landen.

Treinvervoer naar Zwitserland
Treinen zijn populair en van alle gemakken voorzien om te reizen. De Europese treinpassen maken de treinreis tevens betaalbaar.

Bootvervoer naar Zwitserland
Indien u de tijd en geld heeft, is het mogelijk om met de boot vanuit Amsterdam naar Zwitserland te varen over de Rijn. Zwitserland kan ook worden bereikt met een ferry vanuit Duitsland via het meer van Constance, vanuit Italië via het Lago Maggiore en vanuit Frankrijk via het meer van Genève.

Reizen in Zwitserland

Bus en openbaar vervoer
Swiss Travel System staat bekend om zijn uitstekende openbaar vervoernet. Bovendien wordt door verschillende abonnementen van het Swiss Travel System het reizen per trein, boot en postauto nog aantrekkelijker gemaakt.

Autotrein vervoer
Zwitserland autotreinOm bergpassen te vermijden of een makkelijke doorsteek door de Alpen te maken, kunnen auto’s op speciale laadwagens door treintunnels worden vervoerd. Prijzen zijn afhankelijk van seizoen, werkdag en afmeting van het motorvoertuig.

Per auto Zwitserland ontdekken
Zwitserland heeft een goed onderhouden wegennet en voldoende snelwegen. Het is makkelijk om met de auto te reizen. De passages in de Alpen zijn makkelijk te berijden, maar let u wel op de smallere, winderige bergwegen.

Taxi vervoer
Taxi’s brengen u snel en comfortabel naar uw bestemming. Een groot aantal taxibedrijven, groot en klein, vervoert taxiklanten door heel Zwitserland.

Accommodaties
Zwitserland accomodatiesIn Zwitserland zijn verschillende soorten accommodaties, deze variëren van budget tot topklasse hotels en van resorts tot campings en vakantiehuizen, voor ieders smaak en portemonnee. Er zijn hotels, vakantiehuizen,bungalows, campings, bed and breakfasts en villa’s.

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van de EU, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten hebben geen visum nodig. Wanneer men in het bezit is van een paspoort, mag men maximaal 3 maanden binnen het land verblijven, maar paspoorten worden zelden afgestempeld. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Zwitserland voor overige nationaliteiten.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur

Elektriciteit: 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Zwitserland
Er zijn geen vaccinaties verplicht als men naar Zwitserland reist. Raadpleeg voor overige zaken eventueel de GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Water is drinkbaar en melk is gepasteuriseerd. Vlees, zeevruchten, fruit en groenten zijn veilig te consumeren.

Gezondheidszorg in Zwitserland
De gezondheidszorg is uitstekend.

Telefoneren in en naar Zwitserland
Zwitserland heeft de volgende alarmnummers: politie: 117; brandweer: 118. De internationale toegangscode is 41. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Valuta
De munteenheid is de Zwitserse Frank. Alle belangrijke creditcards worden geaccepteerd. Er wordt geen commissie berekend over het wisselen van contact geld. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.