België – Het land van Manneken Pis # Bourgondische gastvrijheid

De hoofdstad van België is tevens de hoofdstad van Europa, namelijk Brussel. Deze stad heeft mooie architectonische gebouwen. Maar in België zijn veel meer interessante steden. Een van de belangrijke Europese wereldhavens is te vinden in Antwerpen. Brugge is een pittoreske Middeleeuwse stad. De oudste stad van België is Tongeren. In deze stad zijn overblijfselen uit de Romaanse tijd gevonden. Gent heeft ook een middeleeuws centrum.

Informatieve en vakantie links:

Uw link hier?

België ArdennenDe Ardennen, in de zuidoostelijke hoek van België, is een goed gebied voor skiën, kajakken, hiking en mountainbiken. Andere mogelijke activiteiten in België zijn paardrijden, zeilen en golf.

België, een land wiens specialiteiten onder andere bier en chocolade omvatten, wordt vaak als saai bestempeld. Het imago dat het land simpelweg een plaats is voor business executieves en eurocraten, of de poort tot de rest van Europa, versterkt dit idee alleen maar.

België is echter een van de beste bestemmingen als je geïnteresseerd bent in landschap, cultuur en geschiedenis, en vele kwalitatief hoogwaardige restaurants, variërend van haute cuisine tot moules-frites of Belgische wafels. Dit kleine land is verdeeld in het noordelijke Vlamingen en het zuidelijke Wallonië (Frans gesproken).

België HanBrussel, de hoofdstad, is het hart van het land en de EU. Buiten de briljante Gotische architectuur van de Grand Place, herbergt deze kosmopolitische stad verscheidene interessante musea en restaurants. Het Manneken Pis beeld is ideaal om foto’s te maken.

België ligt aan de westkust van Europa. Het wordt omringd door Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Het noorden van het land is vlak, het zuiden wordt gekenmerkt door de Ardennen en de kustlijn van de Noordzee wordt door vakantieoorden gekenmerkt. In de lagere gebieden van België zijn veel kanalen te vinden.

Natuur België

Flora
België kent een overvloedige flora, rijk aan hyacinten, aardbeien, goudklokjes, maagdenpalm, vingerhoedskruid, aronskelk en lelietje-van-dalen. België is ook een bosrijk land, voornamelijk in het Ardennen gebied. De bossen omvatten bomen zoals de eik, beukenbomen, olm en iepen, en pijnbomen, die geplant zijn in het kader van een herbebossingsprogramma.

Fauna
In de bossen van België kan men dieren vinden zoals de vos, fazanten, eekhoorns, wezels, marters en egels. Naast deze dieren zijn er in de Ardennen herten en wilde zwijnen te vinden.

Het Zwin in Knocke-Heist
België ZwinHet Zwin is het grootste moerasgebied van België en een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Duizenden vogels broeden in dit schuilgebied, waaronder verscheidene zeldzame zeevogels. Het gebied dient als een belangrijke migratieplaats voor veel ganzen en zwanen. Het Zwin is een goede plek als je eens lekker wilt wandelen in de natuur.

Het bezoek kan nog aantrekkelijker worden gemaakt door een bezoek aan het bijbehorende vogelpark. Het park staat bekend om zijn speciale broedprogramma voor ooievaars en voor de Adelaarsruil, de grootste uilensoort in Europa. Het dichtbij liggende Vlinderpark is ook zeer de moeite waard. Het is een magische tropische kas, waar verschillende tropische planten een thuis bieden aan vlindersoorten uit de hele wereld.

Nationale parken
De beroemde grotten van Han-Sur-Lesse zijn wereldbekend. Elk jaar trekken deze grotten meer dan 500.000 bezoekers die dit pittoreske dorpje bezoeken en deze prachtige grotten bewonderen. De wetenschappelijke, ecologische en historische importantie van deze ondergrondse wereld is enorm.

Nationale Botanische Tuinen
België Bouchout ParkDeze zijn gevestigd in Bouchout Park in Meise, langs de A12 Brussel – Antwerpen. Dit 93 hectare grote park herbergt het recent gerestaureerde historische kasteel van Bouchout met zijn 12e eeuwse toren. Men kan er wandelingen maken tussen eeuwenoude boomsoorten, charmante vijvers en uitgestrekte grasperken.

Het park herbergt ook een van de grootste collecties levende planten in Europa. De grootste attractie is het Plant Palace, een glazen complex van meer dan een hectare groot, met meer dan 10.000 plantensoorten uit de hele wereld: een plek waar men zeldzame tropische en subtropische planten kan bezichtigen uit Amerika, Afrika, Azie, Nieuw Zeeland en Australië.

Park Paradiso
België Park ParadisoPark Paradiso, opgericht in 1994, is een haven voor meer dan 2500 vogels afkomstig van meer dan 300 verschillende soorten. Het park is gelegen in het Domain de Cambrom, waar deze vogels wonen in een prachtig gebied.

Er zijn tevens resten te vinden van gebouwen, waaronder een kerktoren, een kelder, broeikassen en de grootste volière in Europa. Er worden wandeltochten georganiseerd om het park van zijn beste kant te laten zien en het park benadrukt het educatieve aspect voor kinderen.

Weer en klimaat België

Ondanks de noordelijke ligging wordt het Belgische klimaat over het algemeen getemperd door de Noordzee. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 12 en 23 graden Celsius, in de winter tussen de 0 en 6 graden Celsius. In de Ardennen zijn de temperatuursverschillen groter. Hier zijn hete zomers en koude winters de norm. Het weer in België kan heel wisselend zijn. Het weer kan ineens omslaan in regen en motregen, vooral in de maanden april en november. Het weer in België is het hele jaar door gematigd. De periode van april tot september is de warmste periode van het jaar, maar wees het hele jaar door voorbereid op regen: paraplu’s en regenjassen horen bij de Belgische klederdracht.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Koninkrijk België
Oppervlakte: 30.518 km2
Bevolking:10,2 miljoen
Hoofdstad: Brussel (970.000 inwoners)
Bevolking: 55% Vlaams (van Germaanse origine), 33% Waals v(an Gallo-Romaanse origine) en 10% immigranten
Talen in België: Vlaams, Frans en Nederlands
Overheid: Constitutionele parlementaire monarchie
Industrie en producten: Agricultuur en chemicaliën
Belangrijkste handelspartners: EU (vnl. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië), VS

Cultuur

België RubensDe verschillende talen in België dateren uit de tijd dat de Franken de Kelten en de Galliërs verdrongen naar het zuid van het land, zodoende ervoor zorgend dat het Nederlands de voertaal in het noorden werd. En zo is het gebleven, met het Frans als voertaal in het zuiden.

Brussel, in het midden gelegen, is een van ’s werelds weinige tweetalige hoofdsteden. De meerderheid van de Belgische bevolking is rooms-katholiek, en ondanks de teruggang van het kerkbezoek, is religie nog steeds belangrijk in België.

Vroegere Belgische artiesten zijn gewaardeerd om het uitvinden van olieverfkunst. Het is dan ook geen wonder dat België veel meesterwerken heeft voortgebracht. De Vlaamse Jan van Eyck was ermee begonnen in de 15e eeuw, Pieter Brueghel volgde met zijn kunstwerken over het leven in de 16e eeuw, en Pieter Paul Rubens domineerde in de 17e eeuw als de leider tijdens de Barok.

Eten en drinken
België wafelsDe Belgische keuken lijkt veel op de Franse, waar vis een belangrijk onderdeel is. Elke regio heeft zijn specialiteit. Boter, room, bier en wijn worden veel gebruikt bij de bereiding van het eten. Belgische chocolade, wafels en patat, het liefst gegeten met mayonaise, zijn wereldberoemd.

De meeste restaurants hebben een bedieningsservice, alhoewel selfservice cafés steeds meer opkomen. Restaurant rekeningen zijn altijd inclusief drank, behalve wanneer die aan de bar zijn gehaald. In het laatste geval vindt betaling plaats aan de bar. Lokale bieren zijn erg goed.

Twee van de meest populaire bieren zijn Lambic, gemaakt van tarwe en gerst, en Trappist. Fruitige bieren, zoals Kriek, zijn een specialiteit. Bieren en wijnen zijn overal vrij verkrijgbaar. Aan te raden is om de Belgische keuken te proeven en de lokale bieren zeker te proberen.

Omgangsvormen
Vlamingen geven er vaak de voorkeur aan om toeristen in het Engels te woord te staan en minder vaak in het Frans. Het is gebruikelijk om bloemen of een klein presentje mee te brengen voor de gastvrouw. Kleding is vergelijkbaar met andere westerse landen. Mocht black tie verplicht zijn, dan wordt dit altijd aangegeven op de uitnodiging.

Fooien
Een fooi van 16 procent is gebruikelijk in hotels of restaurants. Mensen bij de garderobe verwachten een fooi van 1 tot 2 Euro, een portier ongeveer 1 Euro per bagagestuk. Fooi is vaak inbegrepen bij de taxiprijs.

Religie
Het overgrote deel van de Belgische bevolking is rooms-katholiek (hoewel maar zo’n 20% een actieve beoefenaar is). Andere geloofsvormen zijn het protestantisme, het Joodse geloof, Islam, Grieks en Russisch Orthodox, en het secularisme.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Carnaval in Stavelot
Carnaval. Van de vele carnavals die in de lente plaatsvinden, is die in Stavelot, niet ver van Malmedy, de meest amusante. De grote parade bestaat uit veel praalwagens en honderden Blancs Moussis, in het wit geklede figuren met lange rode neuzen, gewapend met een koude, natte vis, waarmee zij nietsvermoedende personen verrassen.

Evenement: Ieper Festival
België IeperEen van de meest bizarre folklore uitingen is het Festival of the Cats, gehouden op de tweede zondag in mei, in de kuststad Ieper, slechts 12 km van de Franse grens. Tijdens het festival worden pluche katten naar de toeschouwers gegooid, maar in de 10e eeuw, toen dit gebruik in het leven werd geroepen, werden levende katten gebruikt.

Men is het nog niet eens over de reden waarom men de katten naar beneden wierp. Sommigen denken dat het een uitdaging naar de duivel toe was, anderen denken dat de reden moet worden gezocht in het reduceren van de kattenpopulatie van de Lakenhal.

Evenement: Breughel Festival
Een ander opmerkelijk evenement is het Breughel festival, dat elke twee jaar in Wingene wordt gehouden. Het festival is een eerbetoon aan een van Belgiës grootste schilders, Breughel, en werd voor het eerst gehouden in 1955. De optocht bestaat uit een aantal werken van deze geweldige kunstenaar.

Evenement: Andere festivals
Tenslotte zijn er ook nog de festivals die het hele jaar door gaan, zoals het Garnalen Festival in Oostduinkerke, waar men vissers kan zien die te paard het water in gaan om garnalen te vangen, die later voor de bezoekers worden klaargemaakt.

Of bezoek eens het druivenfestival in Overijse, middelpunt van het broeikasgebied. Wanneer je op zoek bent naar amusement, er is altijd wel ergens een festiviteit. Mocht je de voorkeur geven aan een kermis, wacht dan op de grote kermis van Brussel, gehouden op de Boulevard du Midi, elk jaar in augustus.

Activiteiten in België

Fietsen
België fietsenVlaanderen, gelegen in het vlakke noorden, is een uitstekend fietsgebied. Fietsen kunnen worden gehuurd bij de grotere treinstations en kunnen van tevoren worden gereserveerd. Vaak kan men een fiets zonder extra kosten meenemen in de trein. Neem contact op met het verkeersbureau voor meer informatie.

Een nieuw netwerk van fietspaden is aangelegd in de Ardennen. Het is gefundeerd op oude treinrails en kanalen, nu bestemd voor wandelaars, fietsers en rolstoelgebruikers.

Outdoor activiteiten
België HanDe Ardennen herbergen bossen, meren en grotten. Het noordelijke Vlaanderen biedt mogelijkheden tot strand- en boswandelingen. Verschillende andere activiteiten kunnen worden beoefend in het hele land, waaronder kanoën, kajakken, paardrijden, grotten verkennen, klimmen en vissen. Verschillende watersporten kunnen worden beoefend aan de kust.

In de Ardennen kan men skiën, hiken en mooie grotten bezoeken (vooral in Han-sur-Lesse, Rochefort en Dinant), die vele mogelijkheden bieden aan onderzoekers en avonturiers.

Antwerpen
België AntwerpenAntwerpen is de tweede stad van België en de grootste van het Vlaams Gewest. De stad ligt op de rechteroever van de Schelde en is bekend door zijn uitgestrekt havengebied met internationaal vrachttransport.

Antwerpen is ook het hart van de diamantindustrie, zowel op het gebied van handel als van slijpen. Vanaf de jaren 1990 staat de stad ook bekend vanwege zijn modeontwerp door enkele succesvolle studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Antwerpen staat tevens bekend om zijn dierentuin, die een van de oudste ter wereld is. De Antwerpse ‘Zoo’ bevindt zich midden in de stad en herbergt meer dan 4.000 dieren. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde houdt het welzijn van de talloze dieren in de gaten en helpt al meer dan 100 jaar bedreigde diersoorten te beschermen.

Manneken Pis
België manneken pisDit standbeeld van de kleine plassende jongen is een van de grootste toeristische attracties van Brussel. Veel mensen weten niet wat het nou precies inhoudt. Het is eigenlijk niks meer dan een decoratie op de top van een fontein waar mensen in de Middeleeuwen hun verse water kwamen halen. Manneken Pis bestond al in de 15de eeuw.

Brussel
Brussel, de stad van Manneken Pis, biedt u leuke rommel- en antiekmarkten, talrijke winkels en chique boetieks, theaters en trendy cafés. De cultuurliefhebbers hebben keuze uit diverse musea met indrukwekkende kunstcollecties en culinaire genieters vinden er tal van uitstekende restaurants.

Alleen al een wandeling door het historische centrum is een belevenis. Barokke panden op de Grote Markt, mooie pleinen, brede boulevards – Brussel ademt een kosmopolitische sfeer. Shopping liefhebber? Ga een middag mondain op stap op de Avenue Louise met haar chique boetieks. Of slenter eens op een zondagochtend over een van de kleurrijke markten. Een heerlijk Belgisch pintje is uiteraard een must!

Nachtleven in Brussel
België nachtlevenBrussel kent een actief en bruisend nachtleven. Het heeft tien theaters, waar voorstellingen in zowel het Frans als in het Nederlands worden opgevoerd. Enkele van deze theaters zijn het Theatre National en het Theatre Royal des Galeries. Onder de meer avant-garde theaters vindt men het Theatre Cinq-Quarante en het Theatre de Poche.

Brussels’ 35 bioscopen, vele discotheken en nachtcafés zijn gecentreerd in twee gebieden: het Porte Louise gebied en het Place Roger en Place de la Bourse. Enkele bekende clubs zijn Le Crazy, Chez Paul, Maxim en Le Grand Escalier; onder de jazz clubs vallen The Brussels Jazz Club en Bloomdido Jazz Cafe.

Programma’s en wekelijkse lijsten met evenementen kan men vinden in de BBB Agenda, te verkrijgen bij VVV-kantoren. Deze gids geeft tevens informatie over veel festivals in Brussel zelf. Het bekendste festival is het Festival van Vlaanderen met klassieke concerten. De overige grote Belgische steden zoals Antwerpen, Leuven, Luik, Mons, Gent, Kortrijk en Namen hebben alle gelijksoortige faciliteiten.

Reizen naar België

Auto reizen naar België
België is goed bereikbaar met de auto. De snelwegen zijn van goede kwaliteit en er zijn veel eet- en slaapgelegenheden die naast de snelweg liggen.

Vliegen naar België
België heeft twee internationale luchthavens, de grootste in Zaventem, 14km ten noordoosten van Brussel. De andere luchthaven, Deurne, is dichtbij Antwerpen.

Bus- en treinvervoer naar België
Kom je vanuit Europa, dan is de bus of de trein de beste optie. Brussel heeft drie grote treinstations en is het middelpunt van het land, met verbindingen in alle richtingen.

Veerboot naar België
Twee organisaties verzorgen zeeverbindingen naar en van Engeland: North Sea Ferries (van Zeebrugge naar Hull) en Oostende Lines/Sally Ferries (zes dagelijkse overgangen tussen Oostende en Ramsgate).

Reizen in België

Vliegen in België
Helikopterservices zijn beschikbaar op Brussel Airport naar Antwerpen, Gent en Kortrijk. Deze vluchten zijn bedoeld voor pendelaars en zijn hoofdzakelijk beschikbaar tijdens de spitsuren.

Treinvervoer
België heeft een goed spoorwegnetwerk met regelmatige treinverbindingen. Eerste en tweede klas, enkeltjes en retourtjes zijn allemaal te verkrijgen. Een retourticket kost het dubbele van en enkeltje en is slechts geldig op de dag van aankoop. Kinderen van 6-11 jaar betalen de helft.

Autovervoer
Het is verplicht om gordels te dragen, zowel achterin als voorin de auto. Kinderen onder de 12 mogen niet voorin zitten, als ze ook achterin kunnen zitten. De maximumsnelheid op snelwegen is 120 km, buiten de bebouwde kom is dat 90 km en binnen de bebouwde kom is dat 50 km. Er zijn veel buslijnen in heel België en ook zijn er overal veel taxi’s te vinden. Tevens zijn er auto’s te huur.

Accommodaties

België hotels_Hotels 5-sterren: Luxe hotel, voldoet aan de hoogste eisen qua comfort en service, 24-uurs room service, a la carte restaurant, cadeaushop, parkeer- en bagageservice, reis- en theater boekingen service.

Hotels 4-sterren: First-class hotel, met faciliteiten voor ontbijt op bed, 24-uurs receptie, telefoon in elke kamer, radio, bar.

Hotels 3-sterren: Degelijk hotel, met gastenvleugel, eten en drank optioneel.

Hotels 2-sterren: Gemiddeld hotel, met privé bad en WC in tenminste 25 procent van de kamers, bagage faciliteiten, eten en drank beschikbaar.

Hotels 1-ster: Normaal hotel, wastafel met koud en warm water in elke kamer, ontbijtfaciliteiten beschikbaar.

Categorie H: Hotel voldoet aan alle nodige veiligheidseisen en heeft tenminste een badkamer op elke tien kamers en is ook ’s nachts toegankelijk.

Campings
De meerderheid van de campings is in de Ardennen en aan de kust; de meeste hiervan zijn uitstekend. De lokale Verblijftaks of ‘Taxe de Sejour’ is een belasting die bovenop de prijs komt. Aan de kust komt er in de zomer nog 25% bij de prijs op. Buiten de aangegeven campingsites mag u gaan staan, mits de landeigenaar toestemming heeft gegeven.

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van de EU hebben geen visum nodig. Voor inwoners van ontwikkelingslanden is een visum verplicht. Alle andere Westerse nationaliteiten kunnen zonder visum maximaal drie maanden binnen België verblijven. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van België voor meer informatie.

Tijdsaanduiding: Greenwich Mean Time plus een uur en plus twee uur in de zomer.

Elektriciteit: 220V, 50Hz

Gezondheid in België
Er zijn geen vaccinaties verplicht wanneer men naar België reist. Raadpleeg voor de zekerheid de GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Water in België kan overal gedronken worden. Wanneer dit niet het geval is, zoals bij toiletten in treinen of wegrestaurants, staat dit duidelijk vermeld. Flessen water zijn in alle supermarkten verkrijgbaar.

Medische zorg in België
De medische zorg in België is uitstekend. Reizigers in het bezit van een ziektekostenverzekering hebben recht op medische behandeling.

Telefoneren in en naar België
België heeft de volgende alarmnummers: politie: 101; ambulance: 100; brandweer: 100. Langs de snelwegen zijn oranje praatpalen te vinden waarmee om hulp kan worden gevraagd (politie, garage, ambulance). De internationale toegangscode is 32. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Valuta
De munteenheid in België is de Euro. Pinautomaten zijn overal aanwezig. MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd.