Cyprus – De ideale combinatie van zon, strand en historie # Reisinfo

CyprusCyprus is een eiland in het oosten van de Middellandse Zee. Het eiland ligt onder Turkije en ten westen van Syrië. Het land bestaat eigenlijk uit twee delen – de Turkse Republiek Noord-Cyprus (alleen erkend door de Turken) en de zuidelijke Republiek Cyprus. Er liggen twee grote bergketens op het eiland; de Kyrenische Bergen in Noord-Cyprus en het Troodos Massief in het midden van het eiland.

De noordelijke bergen bestaan voornamelijk uit kalksteen, de zuidelijke uit vulkanisch gesteente. De bergketens worden gescheiden door de Mesaoria vlakte. De hoofdstad van het eiland is Lefkosia (Nicosia). De stad is in tweeën verdeeld door de Groene Muur, welke tevens het land verdeelt. Het is de enige gedeelde hoofdstad ter wereld. De oude stad, binnen de zestiende-eeuwse Venetiaanse muren, is het meest interessante gedeelte van Lefkosia.

Reis- en vakantielinks Cyprus:

Uw link hier?

Cyprus PaphosPaphos, een stad aan de westkust, is het meest bekend om zijn mozaïeken. In de derde eeuw na Christus zijn deze oorspronkelijk gelegd als vloeren voor de Romeinse edelen. Famagusta (Gazimagusa) bevindt zich kan ten noorden van de Groene Lijn in het oosten van het land. Een Venetiaanse stadsmuur omringt de oude stad. Deze stad is bekend om zijn legenden van de Othello toren.

Kyrenia (Girne) is de meest aangename kustplaats. In het zuiden zijn de bergen van het Troodos Massief te vinden. Dit gebied is populair voor skiën en hiking.

Andere mogelijke activiteiten zijn het bezoeken van Salamis, Cyprus’ meest belangrijke stad van voor Christus, windsurfen, zeilen, duiken, mountainbiken en golf. Cyprus heeft een ruime keus als het gaat om faciliteiten als vissen, golf, fietsen, zeilen, zwemmen, natuurtochten en watersporten.

Tevens kunt u in de open lucht op een warme avond genieten van een schaal ‘meze’, een van de meest bekende delicatessen in Cyprus. Met vrienden of met de lokale bevolking, die houdt van gezelligheid en de toeristen graag verwelkomt.

Natuur Cyprus

Flora
Cyprus johannesbroodbomenDe flora op Cyprus is redelijk uitgebreid. In de bergen komt de Aleppo pijnboom veel voor. Verder een soort steeneik en een speciale cedersoort. Op de westelijke en zuidelijke hellingen van het Troodos gebergte liggen uitgestrekte wijngaarden. Wat lager op de berghellingen vinden we o.a. acacia’s, cipressen, olijfbomen en johannesbroodbomen.

In de dalen staan populieren en eucalyptussen en zijn er verder veel boomgaarden met fruitbomen. Aan de kust staan palmen en agaven. Van februari tot mei is Cyprus een grote bloemenzee. Er bloeien dan o.a. narcissen, cyclamen, irissen, wilde orchideeën, anemonen, klaprozen, ranonkels, wilde pioenen en de asphodel, die in de Cypriotische oudheid een grote symbolische betekenis had.

Fauna
De zoogdierenpopulatie op Cyprus is zeer beperkt. Meest opvallende verschijning is de moeflon, een soort schaap. Verder leven er nog vossen, konijnen, wezels en hazen. Onder de inheemse zoogdieren horen ook verschillende soorten vleermuizen. Andere dieren die frequent voorkomen zijn slangen, hagedissen, waterschildpadden, kikkers en kameleons.

Cyprus flamingoOp Cyprus komen ongeveer 55 soorten vlinders voor, sommige vlinders zijn zelfs zeer zeldzaam. Vogels zijn door het jaar heen vertegenwoordigd met ongeveer 300 soorten. Bijzonder zijn de ongeveer 10.000 flamingo’s die in de zoutmeren overwinteren. Inheemse soorten zijn o.a. de houtduif, torenvalk en kerkuil. De zee rond Cyprus heeft niet zoveel te bieden, omdat de meeste zeedieren pas op een diepte van ongeveer 30 meter te vinden zijn.

Nationale parken
De laatste jaren zijn er diverse nationale parken en natuurreservaten gesticht. Enkele voorbeelden daarvan zijn het Athalasa park en Tripylos in het Troodos gebergte. Het eiland heeft daarnaast een paar interessante natuurgebieden. Op de stranden van Lara Bay leggen de groene schildpadden hun eieren. De EU heeft speciaal voor deze bedreigde diersoort geld beschikbaar gesteld.

Natuurbeschermers waken ervoor dat de toeristen niet te dicht bij de broedplaatsen van de schildpadden komen. Zeventig procent van het eiland is met bos bedekt. Langs de kust liggen veel moerassen, zoals het Akroti meer en de zoutmeren van Larnaca. Daar overnachten ook de tienduizend flamingo’s die op hun tocht naar het zuiden even uitrusten.

Klimaat Cyprus

Cyprus heeft een warm, mediterraan klimaat met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius. Het eiland heeft hete, droge zomers en milde winters met veel regen. De jaarlijkse gemiddelde neerslag bedraagt minder dan 50 cm. Cyprus heeft vaak met jaren van droogte te maken, en daarom wordt watergebruik vaak gerantsoeneerd. Het winterseizoen duurt van oktober tot maart. De heetste maanden zijn juli en augustus. De bergen zijn koeler dan de kustgebieden, bijvoorbeeld Troodos heeft in de midwinter bijna 10 weken sneeuw.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Republiek Cyprus
Oppervlakte: 9.251 km2
Inwoners: 754.064 (inclusief 135.700 in Noord-Cyprus)
Hoofdstad: Lefkosia (inwoners193.000)
Bevolking: Cyprioten = 78% Grieks en 18% Turks
Talen: Grieks, Turks en Engels
Overheid: Democratie
Industrie en producten: Toerisme, groenten en fruit, wijn, cement, kleding en schoenen
Belangrijkste handelspartners: Rusland, Bulgarije, Groot-Brittannië, Griekenland, Turkije, Duitsland, Japan

Gewoontes en lokale gebruiken

Auto huren
De beste manier van vervoer op Cyprus is per auto, aangezien er geen openbaar vervoer beschikbaar is om de afgelegen gebieden met de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Pas op dat u niet rechts gaat rijden, want in Cyprus rijdt men links.

Alcohol
Wees voorzichtig met alcoholgebruik in de zomer. En zit u lekker te borrelen op een van de gezellige terrasjes in de zon, kijk dan goed uit. De Cypriotische zon in combinatie met alcohol vergroot de kans op een zonnesteek.

Fooien
In hotels en restaurants is 10% bedieningsgeld inbegrepen. U kunt 5 a 10% fooi geven als u tevreden bent over de bediening. Ook in het hotel wordt een fooi verwacht.

Religie
Cyprus iconenDe locatie van Cyprus in de Middellandse Zee geeft het een speciaal religieus tintje. Het eiland is een schatkamer van religieuze iconen, mozaïeken en geestelijke architectuur. Want religie, wat al duizenden jaren een belangrijke deel in het leven van Cyprioten heeft ingenomen, is diep verweven in het gehele eiland.

De bloedverwantschap met het heilige land betekent automatisch dat op Cyprus vele religieuze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Bijna elk dorpje heeft een pittoreske kerk met interessante details, schilderijen of ongewone architectonische kenmerken. Net zoals alles in Cyprus, is de religie opgesplitst langs de ‘Groene Lijn’.

De Noord Cyprioten zijn voornamelijk moslims, de zuiderlingen zijn voornamelijk Grieks Orthodox. De exacte verdeling tussen de Grieks Orthodoxen en de moslims is als volgt: Grieks Orthodox; 78% van de bevolking, moslims; 18% van de bevolking. Dan blijft er nog 4% over voor de overige religies.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Ephipany dag
6 januari. Een priester gooit het kruis in de nabijgelegen rivier

Evenement: Carnaval
Februari. Het carnavalsfeest duurt 10 dagen

Evenement: Panayia Amirous Monistary festival
April-mei. Panayia Amirous Monistary festival, eerste zondag na Pasen

Evenement: Bloemenfestival
Mei. Bloemenfestival in Limassol

Evenement: International Rally in Cyprus
Juni. International Rally in Cyprus

Evenement: Moonlight concert
Augustus. Volle maan concert en dans.

Evenement: Wijnfestival
September. Wijnfestival wordt gehouden in Limassol

Evenement: Kypria Cultuur Festival
September en oktober. Theater, muziek en dans in Limassol

Activiteiten op Cyprus

Mountainbiken en hiking
Op het hele eiland bestaan er mogelijkheden om te moutainbiken en te hiken. Er zijn hiervoor speciale routes uitgestippeld, gelegen in de zuidelijke heuvels van het eiland, op de Akamas Peninsula en in de Troodos.

Watersporten
Cyprus heeft voldoende plaatsen waar watersporten beoefend kunnen worden. Voor windsurfen of zeilen kunt u terecht bij de Peninsulas, waar de wind het meest krachtig is. Er is daarbij mogelijkheid tot duiken bij de grote resorts.

Lefkosia (Nicosia) ontdekken
Cyprus iconenDe hoofdstad, gelegen in het midden van het eiland, is doormidden gesneden door de ‘Groene Lijn’, die overigens het land in tweeën splitst. Sinds de Berlijnse muur is gevallen, is dit de enige hoofdstad ter wereld die in tweeën is gesplitst door een muur.

Bij een bezoek aan deze hoofdstad kunt u zich misschien wat meer inleven in de problemen waar Cyprus mee te maken heeft. Deze stad laat u een minder toeristische kant van het eiland zien, die u misloopt als u alleen maar in de kustdorpjes blijft. De oude stad, binnen de 16de eeuwse Venetiaanse muren, is het interessantste gedeelte van Lefkosia, met de binnenstad en de gemeentelijke tuinen net buiten de muur aan de zuidwestelijke kant.

Cyprus Kyrenia PoortAls u de ontwikkelingen van de stad vanaf de prehistorie wil zien, breng dan een bezoekje aan het Leventis Municipaal Museum. Dit museum is tevens een goede plek om uw Lefkosiaanse ervaring mee te beginnen. Als u spectaculaire museum stukken wilt bezichtigen, kunt u een bezoekje brengen aan het Byzantijnse Museum. Dit museum heeft een prachtige collectie van religieuze iconen en mozaïeken.

Ook is St. John’s Cathedral een bezoekje waard. De hoofdingang naar de stad, de Famagusta Poort, aan de oostelijke muur, is zeer mooi bewaard gebleven en wordt nu gebruikt als cultureel centrum.

Het centrum van Noord Nicosia is het Ataturk Plein, wat in het noordwesten is gelegen. Als u vanaf het plein de hoofdstraat in loopt naar het noorden, komt deze uit op de zeer goed onderhouden Kyrenia Poort. Daarnaast vindt u het Turken museum.

De Selimiye moskee, gebouwd in de 13de eeuw, is een van de beste voorbeelden van de Gotische architectuur in het land. In het zuiden van de stad vindt u Buyuk Hammam, het wereldberoemde en tevens grootste Turks bad van de stad.

Verblijft u in het zuiden en wilt u het noorden bezoeken, dan kunt u vaak een vergunning om een dag het noorden mogen te bezoeken aanvragen. Helaas is het niet mogelijk om een dagtrip in de andere richting te maken.

Paphos Kato
Cyprus Paphos KatoPaphos, het zuidelijke gedeelte, is door een paar negatieve ontwikkelingen gegaan. Maar Pafos zelf is en blijft leuk om te bezoeken. Een van de souvenirshops is Saranta Kolones, een fort dat is verwoest door een aardbeving in de 13e eeuw. Het is een zeer verwoeste ruïne, die voornamelijk bestaat uit in elkaar gestorte kolommen en rioolbuizen. De Tombes van de Koning, 2 km ten noorden van Kato Paphos, zijn fascinerende tombes, uitgehouwen in de relatief zachte steen van de zeekliffen.

De beroemdste en meest bezochte plek in Paphos is het mozaïek, wat in de 3e eeuw is gelegd als vloer voor de Romeinse adel. De eerste werd ontdekt in 1962. Na nader onderzoek bleek een geheel complex van gebouwen met dit mozaïek bedekt te zijn. De totale oppervlakte is ongeveer 300 m2. De meeste van deze mozaïeken, die overigens de beste in dit deel van de wereld zijn, zijn toegewijd aan Dionysus.

Troodos gebied
Cyprus TroodosDe bergen in het Troodos gebied, in het zuiden van het land, zijn zeker een bezoekje waard! Het gebied is zeer geliefd bij skiërs, wandelaars, en mensen die niet goed tegen de hitte kunnen. Troodos heeft 15e eeuwse met fresco’s gedecoreerde mannenkloosters, wijn makende dorpjes en leuke wandelroutes. Het Kykkos klooster in het westen van Troodos is het bekendste, maar vooral ook het meest toeristische klooster.

Het klooster is gebouwd in de 12e eeuw en is compleet gerenoveerd en bevat een museum van religieuze iconen. Pedoulas, in het westen van Troodos, is een ander regionaal centrum en het thuis van de kerk van Arhangelos Mihail. Het Solea district, in het noorden, heeft een handje vol met pittoreske kleine dorpjes en kloosters. Dit gebied is ideaal als u van fietsen houdt.

Famagusta (Gazimagusa)
Cyprus FamagustaEens de rijkste stad in de wereld en vaak ook verkeerd in combinatie gebracht met Shakespears Othello, is Famagusta nu helemaal verwilderd. Een Venetiaanse stadsmuur omsluit de oude stad. Tegelijkertijd breidt de nieuwe stad zich uit buiten de oude stadsmuren.

Een van de attracties van Famagusta is de Othello toren. Volgende de legende is dit de plek waar Christoforo Moro (gouverneur van Cyprus van 1506 tot 1508) zijn vrouw Desdemona vermoord heeft.

Ook is dit de plek waar Francesco de Sessa, een soldaat met donkere huidskleur, een misdaad zonder naam is begaan, wat heeft geresulteerd in zijn verbanning van het eiland. Een andere legende is dat al de rijkdom van de Venetiaanse koopmannen, die de stad hebben verlaten tijdens het Ottomaans bombardement, is begraven in de kelder van de toren.

Zelfs al zouden geen van deze verhalen op waarheid berustten, is het kasteel nog steeds de moeite waard om te bezoeken, al is het alleen maar om het fantastische uitzicht op de haven te kunnen aanschouwen. In Famagusta zijn beperkte mogelijkheden om een hapje te eten of te overnachten.

Kyrenia (Girne)
Cyprus KyreniaKyrenia, in het midden van de noordkust, is ondanks sommige vervelende ontwikkelingen, het meest plezierige kustresort op het eiland. Zoals de norm op Cyprus geldt, geld deze hier ook, dus het oudste deel van de stad is het gedeelte met de meeste sfeer. Helaas zijn de meeste hotels te vinden in het nieuwere gedeelte.

Als de mediterrane sfeer en de buitencafés niet genoeg zijn om u te vermaken, kunt u altijd nog naar het Kyrenia kasteel. Dit kasteel dateert uit de Romeinse tijd. Het gebouw wat u heden ten dage ziet is vooral Venetiaans. Het kasteel bevat een Byzantijnse kapel en een museum met schipwrakken. In het museum kunt u zelfs het oudste scheepswrak met inhoud bezichtigen.

Cyprus heeft zeer veel plaatsen waar u watersportactiviteiten kunt ondernemen. Wilt u zeilen of windsurfen, ga dan naar de schiereilanden waar de windkracht het hoogst is. Tevens is er ook minimaal een duikschool in de grotere resorts. Mountainbiken en wandelen zijn mogelijk over de gehele lengte van het eiland.

U zou het misschien niet denken, maar Cyprus biedt ook de mogelijkheid om te skiën. Dit ski resort is gelegen op de noordoostelijke helling van Mount Olympus. Het gebied is leuk om te skiën, maar u moet geen wereldklasse verwachten van de pistes. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om te golfen. Sommige golfbanen zijn nog in aanbouw. De populairste golfbanen zijn die in het Paphos district.

Reizen naar Cyprus

Vliegen naar Cyprus
De republiek heeft vliegvelden op Larnaka en Pafos. Vluchten gaan vanaf de meeste Europese en Midden Oosten bestemmingen. Vanuit Nederland duurt de vlucht ongeveer 4 uur. Noord-Cyprus heeft een internationaal vliegveld op Ercan, maar alleen Turkse luchtvaartmaatschappijen hebben hier landingsrechten.

Bootvervoer naar Cyprus
Via de oceaan kunt u via Griekenland op Cyprus komen, over het algemeen via Athene, maar soms via Rhodos, Patmos of Kreta. Vanaf Israël is het mogelijk om het land binnen te gaan via de haven in Lemesos. Als u naar de Griekse eilanden wil, zult u hoogstwaarschijnlijk in Athene moeten overstappen. Er gaan ferry’s van Noord-Cyprus naar Turkije, maar u kunt Cyprus via deze weg niet verlaten, tenzij u het land bent binnengekomen via Turkije.

Reizen in Cyprus

Met de auto Cyprus verkennen
De beste manier om het eiland te verkennen is met een huurauto. Openbaar vervoer is ook aanwezig op Cyprus.

Busvervoer
Bussen rijden dagelijks in en tussen verschillende dorpen. De busdiensten tussen de grote steden zijn goedkoop, efficiënt en gaan zeer regelmatig. Het openbaar vervoer rijdt niet op zondag.

Taxivervoer
Wilt u op zondag toch het eiland verkennen zonder auto, da zult u een taxi moeten nemen. Deze taxi service is goed in de meeste plaatsen, maar past u wel op dat de taxi niet opzettelijk omrijdt! Noord-Cyprus heeft taxi services tussen Kyrenia en het noorden van Nicosia.

Reistips
Het is gemakkelijk om zowel auto’s en fietsen te huren. Op Cyprus rijdt men aan de linkerkant van de weg. Meestal is het zeer rustig op de weg. Het rijgedrag van de meeste mensen is zeer vriendelijk.

Accommodaties
Cyprus Selimiye MoskeeIn het zuidelijke gedeelte van de stad zijn de meeste plaatsen om te overnachten betaalbaar tot goedkoop te noemen. Plaatsen om te eten zijn in hetzelfde gedeelte. In het noorden vindt u de meeste accommodaties in de buurt van de Selimiye Moskee, wat tevens de beste plaats is om een hapje te eten.

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van de Verenigde Staten, Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika en de EU kunnen tot drie maanden na aankomst op Cyprus verblijven zonder visum. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Cyprus voor andere nationaliteiten.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus twee uur

Elektriciteit: 240V, 50Hz

Gezondheid in en naar Cyprus
Reizigers naar Cyprus hebben geen vaccinaties nodig. Het is mogelijk vaccinaties tegen tetanus, poliomyelitis en Hepatitis B te krijgen. Raadpleeg de GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Melk is gepasteuriseerd en leidingwater is over het algemeen veilig om te drinken. Poedermelk en blikken melk zijn verkrijgbaar. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis dat warm wordt opgediend. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise brengt risico met zich mee. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden gepeld.

Gezondheidszorg op Cyprus
De medische zorg is van een goede kwaliteit. De Eerste Hulp van alle ziekenhuizen hebben Engels sprekende artsen. Desondanks is het aan te bevelen om bij complexe medische zaken een tolk te regelen. Internationale reizigers dienen een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt.

Telefoneren in en naar Cyprus
Cyprus heeft het volgende alarmnummer: politie, ambulance en brandweer: 199. Apotheken open in de nacht: 192. De internationale toegangscode is 357. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien. Wanneer u assistentie wil bij het internationaal telefoneren, dient u 192 te draaien.

Valuta
De munteenheid is het Cypriotische Pond. De internationale creditcards, zoals MasterCard, American Express, Visa en Diners Club, worden bijna overal geaccepteerd. Met de Visa kan contant geld worden verkregen bij de meeste banken. In het noorden zijn enkele banken daartoe ook bereid. Het verkrijgen van buitenlandse valuta bij Cypriotische banken moet van te voren worden geregeld. Banken wisselen alle belangrijke valuta in contant geld.

Om de Cypriotische Pond bij vertrek weer terug te kunnen wisselen, dient men alle wisselbonnen te kunnen overleggen. In de meeste steden zijn pinautomaten te vinden, evenals in enkele dorpen. In het noorden zijn in Nicosia, Famagusta en Kyrenia pinautomaten te vinden.

Invoer van de nationale valuta is niet aan banden gelegd. Invoer van buitenlandse valuta met een waarde boven de US$ 1.000 moet worden aangegeven. De uitvoer van nationale en buitenlandse valuta is gelimiteerd aan de bij aankomst aangegeven waarde.