Denemarken – Ontdek Kopenhagen met het bekende Tivoli pretpark

Denemarken is een klein land. Het grootste gedeelte van het land ligt op het schiereiland Jutland. De zuidelijke grens van Jutland grenst aan Duitsland. Dit is de enige landverbinding met Europa. De Baltische Zee grenst aan het westen, het oosten van het land grenst aan de Noordzee. Het noorden van het land wordt van Noorwegen en Zweden gescheiden door de Straat van Skagerrak en het Kattegat.

Denemarken bestaat uit ongeveer 500 eilanden, waarvan slechts 100 zijn bewoond. Kopenhagen ligt op Zeeland, het grootste eiland, ten oosten van het Europese continent. Het grootste gedeelte van Denemarken bestaat uit vruchtbare landbouwgronden, heuvels bedekt met beukenbossen en heide. In het land is geen enkele berg te vinden; de hoogste heuvel in de Yding Skovhoj in het Jutlands meren district, is ongeveer 173mtr hoog.

Reis- en vakantielinks Denemarken:

Uw link hier?

Denemarken KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. Met een populatie van 1,5 miljoen inwoners is dit de grootste en meest levendige stad van Scandinavië. Aarhus is de culturele stad van Jutland en staat bekend als een levendige studentenstad met de beste muziek- en entertainment gelegenheden.

De Aarhus Dom is de grootste kerk van het land, deze kerk heeft een Romeinse kapel die dateert uit de 12e eeuw. Ribe is de oudste stad, deze dateert uit de 9e eeuw. Ten zuiden van het centrum van deze stad ligt het Vinkingcentrum.

Christiansø is een in stand gehouden vesting op een eiland dat een uur varen ten noordoosten van Bornholm ligt. Het eiland is in de oude staat gebleven, er staan geen moderne gebouwen en er rijden geen auto’s. Denemarken staat bekend om zijn goede en veilige fietspaden, waardoor fietsen een van de populaire activiteiten is. Andere mogelijke activiteiten zijn zwemmen, windsurfen, zeilen en vissen.

Natuur

Flora
Denemarken floraNa eeuwen van ontbossing en overbegrazing, is de Deense omgeving zwaar geëxploiteerd. Ongeveer 20% van de landbouwgrond ligt aan of nabij het zeeniveau. Daarvan is veel op milieugevoelige moeraslanden gemaakt dat bebouwbaar is door het afvoeren van het water met pompen.

Het landschap is zo veranderd dat amper nog iets ongerept is. Ongeveer 12% bestaat uit bomen. De bosgebieden bestaan grotendeels uit beuken- en eikenbomen. Daarbij zijn de iep, hazelaar, esdoorn, den, berk, populier, linde en kastanje ook aanwezig.

Fauna
Denemarken faunaHet grootste wild dat voorkomt, is het rode hert dat meer dan 200 kilo kan wegen. Denemarken heeft ook andere hertensoorten, wilde hazen, vossen, eekhoorns, egels en dassen. Er zijn bijna 400 vogelsoorten, waarvan de meest voorkomende eksters, duiven, ganzen en eenden zijn.

Nationale parken
Het grootste bosgebied is Rold Skov, een 77  km2 bosgebied dat het enige nationale park van Denemarken is, genaamd Rebild Bakker.

Klimaat Denemarken

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, door de invloed van de warme Golfstroom. De temperaturen zijn over het algemeen koel, maar het vriest er zelden. Aangezien Denemarken een land van eilanden is, heeft het veel met wind te maken. Er kunnen plotselinge veranderingen in de windrichting plaatsvinden, waardoor er grote temperatuurfluctuaties op een dag kunnen zijn. Lente en herfst zijn meestal mild.

De lentemaanden zijn mei en juni met temperaturen van 10 tot 16 graden Celsius. De zomer loopt van juni tot augustus en de temperaturen zijn iets hoger, maar het is tevens vochtiger dan in de andere maanden. De winter is van december tot maart en dit is een lange periode van kou. Toch komt de temperatuur zelden onder de -1 graden Celsius. De koudste maand is februari.

Denemarken FaeröerDe Faeröer Eilanden hebben een mild klimaat voor hun breedtegraad, eveneens door de invloed van de warme Golfstroom. De eilanden zijn het gehele jaar door vaak bewolkt, winderig en nat. Zomers zijn koel met een klein beetje zon en de winters zijn warm.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Koninkrijk van Denemarken
Oppervlakte: 42.930 km
Inwoners: 5,3 miljoen
Hoofdstad: Kopenhagen (1,4 miljoen inwoners)
Bevolking: 97% Deens en 3% andere nationaliteiten
Talen: Deens; Engels en Duits wordt veel gesproken
Overheid: Constitutionele monarchie
Industrie en Producten: Agricultuur producten, vis, bier, huishoudelijke apparaten en meubelen
Belangrijkste handelspartners: EU (vnl. Duitsland, Zweden), Verenigde Staten

Gewoontes en lokale gebruiken

Cultuur
Cultuur wordt benadrukt door het begrip ‘hygge’ wat vrij vertaald gezellig betekent. Gezien de overvloedige regen en duisternis tijdens de winterdagen, is het gemakkelijk te zien hoe dit begrip zich waarschijnlijk heeft ontwikkeld, samen met sprookjes en dromen van ‘flaeskesteg’ is speciaal geprepareerd varkensvlees.

Kledingvoorschrift
Dresscode, neem een jas en das mee. Dit is in veel restaurants na 6 uur ’s avonds vereist.

Enkele woorden Deens
Leer enkele Deense woorden voor uw reis naar Denemarken alhoewel u zonder deze kennis niet veel anders wordt behandeld. Enkele woorden die handig zijn wanneer u een tour maakt: ‘gleuf’ betekent kasteel, ‘havn’ is haven, ‘gammel’ is oud, ‘ny’ is nieuw, ‘gade’ is straat, ‘museet’ is museum, ‘torv’ (of ‘pladsen’) is vierkant en ‘kirke’ is kerk.

Religie
Van de godsdienstige gemeenschap is de gevestigde kerk veruit de grootste. Naast de gevestigde kerken, zijn verschillende andere christelijke kerken goed vertegenwoordigd. Bovendien zijn er de Jehova getuigen met ongeveer 14.700 leden en de christelijke Kerk van de Laatstgenoemde Dag Heiligen (Mormonen) met ongeveer 4.100 leden.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: 27 en 28 Augustus Festival
27 en 28 Augustus. Tijdens dit festival gaan alle lampen uit in de stad. Alleen fakkels, vreugdevuren en kaarsen verlichten de stad, tijdens de grootste middeleeuwse markt in Europa.

Evenement: Roskilde Festival
Juni tot juli. Een van de populairste festivals is het Roskilde Festival, het grootste rockmuziek festival van noordelijk Europa.

Evenement: Midtfyns Festival
Begin juli. Midtfyns Festival, internationale rock-, pop-, en jazz muzikanten. Deze gebeurtenis zal in Ringe gehouden worden.

Evenement: Kopenhagen Jazz Festival
Begin juli. Kopenhagen Jazz Festival, een van ’s werelds grootste jazz festivals.

Evenement : Kopenhagen Zomer Festival
Juli tot augustus. Kopenhagen Zomer Festival, kamer en klassieke concerten.

Denemarken Aarhus FestivalEvenement: Aarhus Festival
September. Het negen dagen durende Aarhus Festival verandert de stad tot een stadium van ononderbroken feestvreugde met muziek en drama prestaties van alle soorten, waar honderdduizend Deense en internationale bezoekers op af komen. Het programma bevat ook een Viking Festival met onder andere boogschieten, schepen in Viking stijl, traditioneel voedsel, drank en feestvreugde.

Toerisme

Denemarken strandEen paar dagen er op uit. Een korte of lange vakantie in Denemarken is altijd een succes. Kinderen en volwassenen ontdekken steeds weer dat dit vriendelijke land van alles te bieden heeft. Iedereen kan zich er dag in dag uit goed vermaken. Er zijn volop mogelijkheden voor bijvoorbeeld tochten per fiets of mountainbike.

Wandelen over veelal lege stranden of door mooie duinen. Genieten van de leuke stadjes en vooral steeds weer ontdekken, dat Denemarken een erg kindvriendelijk land is. Het overnachten hoeft geen enkel probleem te zijn. Heel actueel en trendy zijn momenteel grote vakantiewoningen, campings en de vakantiecentra.

Activiteiten

Fietsen
Denemarken fietsenDenemarken is trots dat het land fiets-vriendelijk is. Het land is doorkruist met routes van duizenden kilometers, inclusief 10 lange afstandsroutes. De kortste hiervan is de 100 km rondom Bornholm, terwijl de langste tocht van 500 km langs de westkust van Jutland, van de Duitse grens tot Skagen leidt.

De populairste fietstocht in de buurt van Kopenhagen is de 12 kilometer lange rit van het noorden naar Dyrehaven. Deze tocht gaat langs de Oresund kust en gaat zigzaggend naar beneden naar een aangenaam bosgebied.

Watersporten
Op alle eilanden, van de zuidelijke oevers van Bornholm tot de noordelijkste van Jutland, zijn er talrijke zwemgelegenheden langs de zandige stranden. Er zijn ook uitstekende plekken voor windsurfen (wordt ’surfend’ in Deens genoemd) variërend van de open zee, dat voor de profs heel interessant is, tot binnenlandse fjorden en beschutte kust inhammen, waar het kalme water ideaal voor beginners is.

Vissen
De vismogelijkheden in zoutwater zijn bijna eindeloos; de meest voorkomende zoutwatervis is kabeljauw, makreel, schol en zeeforel.

Legoland
Legoland is een 10-hectare groot themapark dat van 42 miljoen plastic Legoblokken is gebouwd. Het uitvoerigste nagemaakte item is de haven van Kopenhagen met 3 miljoen Legoblokken.

Kopenhagen ontdekken
Denemarken TivoliKopenhagen is sinds 600 jaar de hoofdstad. Kerktorens benadrukken de skyline, met enkel een paar moderne hotels die het uitzicht bepalen. Het eindeloze voetgangerswinkelcentrum, Stroget, geeft mogelijkheden tot winkelen en vermaak, van straattheater tot de parade van voorbijgangers. Het bekende Tivoli pretpark geeft plezier op de traditionelere manier, terwijl het kosmopolitische Latijn Kwartier u met zijn koffiearoma’s zal verleiden.

Reizen naar Denemarken

Vliegen naar Denemarken
Het is steeds aantrekkelijker het vliegtuig als vervoermiddel te nemen, want de bestemmingen en frequenties breiden zich uit. Er zijn voor vakantiegangers steeds meer leuke aanbiedingen te vinden. Zowel vanaf Schiphol, Rotterdam als Brussel zijn er verschillende lijndienstverbindingen naar de luchthavens van Kopenhagen en Billund.

Treinvervoer naar Denemarken
De Nederlandse en Belgische spoorwegen verkopen tickets naar een beperkt aantal bestemmingen en tevens speciale passen waarmee vrij gereisd mag worden binnen een bepaalde periode (bijv. Scanrail en Interrail).

Busvervoer naar Denemarken
Naast georganiseerde bus- en excursiereizen, kan vrijwel dagelijks per pendelbus vanuit Nederland en België naar Denemarken gereisd worden.

Veerboot naar Denemarken
Denemarken ferryHet is mogelijk naar Denemarken te gaan per ferry. De opties om per boot te gaan zijn dagelijkse (in het hoogseizoen) en wekelijkse ferry’s die vanuit Duitsland (Kiel, Rostock, Puttgarden, Sassnitz-Mukran en het eiland ‘Sylt’), IJsland (Seydisfjordur), Noorwegen (Oslo, Kristiansand, Bergen en Larvik), Zweden (Helsingborg, Gothenburg, Varberg en Malmo), Polen (Świnoujście) en Groot-Brittannië (Harwich). Er hoeven geen vertrekbelastingen betaald te worden indien u het land verlaat.

Reizen in Denemarken

Vliegen
Vanaf de meeste Deense vliegvelden zijn verbindingen mogelijk naar andere bestemmingen in het land. Denemarken heeft een uitgebreid binnenlands luchtnet. Vooral vanuit Kopenhagen is doorvliegen naar een ander landsdeel gemakkelijk. De vliegtijden zijn kort – meestal tussen de 30 en 55 minuten- de frequenties redelijk hoog. Vanaf de regionale vliegvelden zijn goede verbindingen met bus of trein.

Treinvervoer
Het openbaar vervoer is goed geregeld. Elk uur vertrekken Intercity treinen vanuit Kopenhagen met rechtstreekse verbindingen naar alle grotere steden in het land. Voor deze IC treinen is reserveren verplicht! Het streekvervoer sluit aan op de meeste Intercity treinen.

Busvervoer
Het busnet binnen Denemarken is goed ontwikkeld. Plaatsen die niet per trein te bereiken zijn, liggen vaak aan een buslijn die u naar een grotere plaats in de buurt kan vervoeren.

Metrovervoer
Sinds 2002/2003 is de nieuwe metroverbinding in Kopenhagen in gebruik genomen. In sneltreinvaart rijdt deze supermoderne, hoogtechnologische trein door centraal Kopenhagen, elke drie tot acht minuten overdag, d.w.z. tussen 5 uur ’s ochtends en 1 uur ’s nachts. In het weekend rijdt de metro ook ’s nachts, namelijk elke 15 minuten. De grote knooppunten in het centrum zijn Norreport en Kgs. Nytorv. De metro heeft hetzelfde kaartjessysteem en prijzen als de S-tog en de HT-bussen.

Fietsen
Door de verschillende fietspaden kan het hele land worden bereikt, daardoor is fietsen een praktische manier om in Denemarken rond te trekken.

Veerboot vervoer in Denemarken
De ferry netwerken verbinden alle bewoonde eilanden met elkaar. Avontuurlijke mensen vinden het wellicht interessant om een jacht te huren en rond te varen.

Accommodaties
U dient ergens te verblijven tijdens uw reis in Denemarken. Dat zal zijn geen probleem zijn, omdat er een grote keuze van accommodaties is en de standaarden over het algemeen hoog liggen. Of u nu een vakantiehuis wilt huren of in een hotel wilt verblijven, op een boerderij verblijven of kamperen op een van de eilanden.

Praktische informatie en links

Visa
De meeste inwoners van westerse landen, waaronder inwoners van de EU, Amerikanen, Australiërs, Canadezen, Nieuw-Zeelanders, Maleisiërs, Singaporezen en Zuid-Amerikanen hebben geen visum nodig. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Denemarken voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Denemarken: GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur

Elektriciteit: 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Denemarken
Men hoeft zich niet te laten vaccineren wanneer men naar Denemarken reist. Vaccinaties tegen tetanus, poliomyelitis en Hepatitis B zijn verkrijgbaar. Raadpleeg de GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Melk is gepasteuriseerd en leidingwater is veilig te drinken.

Gezondheidszorg in Denemarken
De medische zorg in Denemarken is van uitstekende kwaliteit. Het niveau is een van de hoogste ter wereld. Buitenlandse reizigers kunnen gratis zorg krijgen. Desondanks is het aan te bevelen een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt. De meeste artsen spreken vloeiend Engels. Vele medicamenten die in Europa vrij verkrijgbaar zijn, dienen in Denemarken af te worden gehaald met een doktersrecept.

Telefoneren in en naar Denemarken
Denemarken heeft het volgende alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer: 112. De internationale toegangscode is 45. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien. Wanneer u assistentie wilt bij het internationaal telefoneren, kunt u 118 draaien.

Valuta
De munteenheid in Denemarken is de Deense Kroon. De belangrijkste creditcards, zoals MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden geaccepteerd. Ook bij de meeste restaurants en winkels worden deze als betaalmiddelen aangenomen.