Luxemburg – Ardennnen, snel stromende rivieren en groene plateaus!

Luxemburg ligt in het centrum van West-Europa. Ten zuidoosten van België en tussen Frankrijk en Duitsland in is het kleine land bijna onvindbaar. Toch heeft dit land, binnen zijn relatief kleine oppervlakte van 2586 vierkante kilometer, een gevarieerd landschap.

Reis- en vakantielinks Luxemburg:

Uw link hier?

Beboste hoog gelegen gebieden in het noorden wisselen af met de landbouwgebieden en wijngaarden van wereldklasse in het lager gelegen zuiden. Het hoogste punt is de Eileck regio, 555 meter.

Luxemburg MoezelDe vier meest belangrijke rivieren zijn de Alzette, de Moezel, de Our en de Sûre. Maar het heeft ook heel wat kleinere riviertjes en kanalen. Na eeuwen van buitenlandse regels zou het niet als verrassing moeten komen dat de bevolking uit ongeveer 30% buitenlanders bestaat – de hoogste verhouding van alle EU landen.

De hoofdstad is Luxemburg stad. In deze stad is het doolhof van bunkers de meest imposante bezienswaardigheid. Deze werden in 1644 gebouwd tijdens de Spaanse overheersing. De heuvels rondom Reisdorf geven een panoramisch uitzicht over de Duitse regio Eiffel.

De Luxemburgse Ardennen staan ook wel bekend onder de namen Eisleck of Oesling. Dit is het meest spectaculaire gebied. Een combinatie van kronkelende valleien, snel stromende rivieren, groene plateaus en torenhoge kastelen maken deze regio de meest populaire bestemming voor bezoekers. Wijn kan geproefd worden in de Moezel Vallei. Mogelijke activiteiten zijn wandelen, hiking, fietsen.

Natuur Luxemburg

Luxemburg NatuurparkLuxemburg wordt beschouwd als een paradijs voor vissers, want in de meren en rivieren is veel forel, snoek, baars, paling, karper en vele ander soorten vis te vinden. In het ‘Natuurpark van de Boven-Sûre’, dat het Klein Zwitserland van Luxemburg wordt genoemd, ligt het ‘Meer van de Boven-Sûre’, waar in 1961 een dam werd aangelegd en wat zorgt voor een geschikte omgeving voor talrijke dier- en plantsoorten.

Klimaat Luxemburg

Luxemburg heeft gedurende het hele jaar een mild klimaat met warme zomers en koele winters. De koudste maanden zijn november en februari, hoewel het dan nauwelijks vriest. De zonnigste periode loopt van mei tot en met augustus. De gemiddelde temperatuur overdag is dan 20 graden Celsius en ’s avonds is de gemiddelde temperatuur 10 graden Celsius. In de Ardennen valt in de winter redelijk veel sneeuw, de zon schijnt dan maar een aantal uur per dag. Regen valt verspreid over het gehele jaar, gemiddeld valt er om de drie dagen een regenbui.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Groothertogdom Luxemburg
Oppervlakte: 2.586 km2
Inwoners: 430.000
Hoofdstad: Luxemburg stad met +/- 90.000 inwoners
Bevolking: 70% nationaal, 30% buitenlands (Belgisch, Frans, Duits, Italiaans en Portugees)
Talen: Luxemburgs, Frans, Duits
Overheid: Constitutionele monarchie
Industrie en Producten: IJzer, staal, plastic, rubber, chemicaliën, mechanische en elektronische machines
Belangrijkste handelspartners: EU (voornamelijk België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland)

Gewoontes en lokale gebruiken

Taxi’s 
Houdt u er rekening mee dat een taxirit op zondags duurder is dan de rest van de week. Er wordt hiervoor 25% bovenop de normale prijs berekend.

Religie
De katholieke religie overheerst, maar er bestaan ook islamitische (2% van de bevolking), protestantse, evangelische, Russisch-orthodoxe en joodse gemeenschappen. Het waren zendelingen uit de stad Trier, die in de 4e eeuw de bevolking van het huidige groothertogdom tot het christendom bekeerden.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Verjaardag Hertogin Luxemburg
23 januari. Verjaardag van de Hertogin, een staatsgelegenheid dat wordt gevierd met vuurwerk en parades.

Evenement: Vreugdevuurdag
Maart. Burgsonndeg, Vreugdevuurdag, hier wordt het einde van de winter gevierd.

Evenement: Octave
April/mei. Octave, een katholiek festival dat eindigt met een parade waarbij de koninklijke familie voorop loopt.

Evenement: Ascension Day
Midden mei. Ascension Day, hierbij wordt de opstijging van Jezus naar de hemel herdacht, 40 dagen na zijn herrijzenis.

Evenement: Bevrijdingsfeest
9 September. Bevrijdingsdag herdenkt de bevrijding van Luxemburg tijdens de Tweede Wereldoorlog; met parades, optredens en dans.

Evenement: Stadsfeest
September. Dit feest wordt gehouden in de stad Luxemburg. Dit evenement wordt gevierd met praalwagens, optredens, muziek, dans en eten.

Toerisme

LuxemburgZelfs niet groot genoeg om op de meeste kaarten van Europa de letters van zijn naam te noteren, maar Luxemburg maakt het toeristisch goed wat het in afmeting ontbreekt. Het laat een rijkdom van grasgroene landschappen kruisen door rivieren en heeft het soort landelijke gehuchten dat de meeste mensen met sprookjes associëren. De heuvels en mooie panoramische uitzichten in de Eiffel.

Musea
Het Nationale Museum van Geschiedenis en Kunst op de Vismarkt heeft een wezenlijke uitbreiding en opknapbeurt ondergaan. Drie niveaus van 700 vierkante meter elk zijn uit een rots gekerfd dat zichtbaar is door de glazen muren. De nieuwe ondergrondse galerijen worden gebruikt om de archeologische verzamelingen van het museum te tonen.

Stad Luxemburg
Luxemburg stadDe hoofdstad van het Groothertogdom is gesticht in 963 en is de zetel van de regering en de officiële residentie van de Groothertog. Sinds de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) in 1952 zijn hier tal van Europese instellingen gevestigd, onder andere het Generaal Secretariaat van het Europees Parlement, het Hof van Justitie, de Rekenkamer, de Europese Investeringsbank, en een aantal diensten van de Commissie.

Ardennen
Luxemburg ArdennenDe Luxemburgse Ardennen – bekend als de Eisleck of Oesling – is het meest spectaculaire gebied. Een combinatie van kronkelende valleien, snel stromende rivieren, groene plateaus en torenhoge kastelen, maakt het gebied reusachtig populair onder bezoekers en inwoners.

Van de drie steden is Clervaux het meest toegankelijke, Vianden is de meest toeristische en Wiltz heeft als bonus dat het heel dichtbij het gehucht Esch-sur-Sûre ligt, dat een groot aantal bezoekers aantrekt, alleen wegens zijn locatie.

Wandelen
Men kan hier goed wandelen. Door te wandelen is het gemakkelijk om met de lokale bevolking in contact te komen. Bovendien kan men zo prachtige plaatsen ontdekken.

Fietsen
Meer tijdverdrijf dan passie voor de meeste Luxemburgers. In de grotere steden en de hoofdstad zijn fietsen te huur.

Paardrijden
Met paarden kan men prachtige tochten maken door de Ardennen

Reizen naar Luxemburg

Vliegen naar Luxemburg
Het internationale vliegveld, Findel, ligt 6 km ten oosten van de hoofdstad en er rijden hier tevens regelmatig bussen. De nationale luchtvaartmaatschappij, Luxair, vliegt naar verschillende Europese bestemmingen, waaronder Amsterdam, Athene en Londen. Andere luchtvaartmaatschappijen vliegen o.a. naar Cuba, Marokko en Rusland, Tenerife en de VS. De vertrekbelasting zit bij de prijs van de tickets inbegrepen.

Bus- en treinvervoer naar Luxemburg
Bussen en treinen verbinden de hoofdstad met verschillende grote Europese steden, net als nabijgelegen steden en dorpen.

Autovervoer naar Luxemburg
De grote autoroutes zijn de A4 naar Brussel en Parijs, de A31 via Dudelange naar Frankrijk en de A48 via Trier naar Duitsland.

Reizen in Luxemburg

Bus- en treinvervoer
Ten opzichte van zijn Benelux partners is er geen uitgebreid spoorwegsysteem. Het busnetwerk is aan de andere kant goed geregeld en het tariefsysteem voor beide netwerken is eenvoudig, met onbeperkte dagkaartjes en standaard kosten voor vaste lengten van reis. Bijna alle spoorwegstations hebben bagage opslagfaciliteiten, maar veel busterminals niet.

Per auto Luxemburg ontdekken
Het wegennetwerk is erg goed. De benzineprijs is het goedkoopste van West-Europa – zodat Duitsers en Belgen de grens over gaan om te tanken. Daarentegen is autohuur duur, maar het is een aanrader indien u niet al te lang blijft en toch wat wilt zien. Denk bij autohuur goed aan de verzekering, BTW en een ongelimiteerd aantal kilometers.

Openbaar vervoer
Buiten de hoofdstad bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit taxi’s, waarbij op zondag 25% extra wordt gerekend. Het huren van een fiets is een optie, ook al is het hier niet zo populair als in de rest van West-Europa.

Accommodaties
Luxemburg heeft voor ieder wat wils op het gebied van accommodaties. Accommodaties variëren van knusse woningen die door families worden gerund tot 5-sterren hotels.

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van veel landen, waaronder Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en de meeste West-Europese landen, hebben alleen een geldig paspoort nodig om het land tot 3 maanden te kunnen bezoeken. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Luxemburg.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 1 uur

Elektriciteit: 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Luxemburg
Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Water en hygiëne
Kraanwater is drinkwater. De meeste vlees- en visgerechten kunnen geconsumeerd worden zonder risico.

Gezondheidszorg in Luxemburg

De gezondheidszorg is zeer goed volgens de westerse normen.

Telefoneren in en naar Luxemburg
Het internationale toegangsnummer van Luxemburg is 352. Wanneer men vanuit Luxemburg internationaal wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Valuta
De munteenheid van Luxemburg is de Euro. MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd.