Malediven – Tropisch paradijs in de Indische Oceaan

De Malediven vormen een ketting van 26 koraalriffen ten zuidwesten van Sri Lanka. De evenaar loopt dwars door deze eilandengroep. De Malediven zijn 754 km lang en 118 km breed. De 1192 laag liggende koraaleilandjes zijn zo klein dat minder dan 4% van de oppervlakte uit (droog) land bestaat.

Reis- en vakantielinks Malediven:
Uw link hier?

MaledivenSommige eilanden zijn bewoond terwijl andere alleen onbewoonde zandbanken zijn. De lagunes zijn over het algemeen helder blauw met adembenemende koraalriffen en een gevarieerde onderwaterwereld. Ondanks buitenlandse invloeden, die variëren van Hindi films en Oosterse gevechtssporten tot Michael Jackson en het moslim fundamentalisme, zijn de westerse mode, popmuziek en video’s zichtbaar in de hoofdstad.

Maar op openbare gelegenheden, zoals het begin en einde van de Ramadan, hebben de vieringen altijd een duidelijke Malediven uitstraling. Er zijn drie dagelijkse kranten en enkele tijdschriften in de unieke nationale taal, rock bands die Divehi teksten zingen en hoge gebouwen die de architectuur van de Malediven en eilandhuizen weergeven. De hoofdstad van de Malediven is Male. Dit is een kleine, rustige en nette stad die gevuld wordt met moskeeën, smalle straatjes en markten.

Seenu is de tweede stad van de Malediven, vanuit hier kan men de traditionele bevolking bezoeken. Het eiland van kudahuvadhoo heeft een mysterieuze heuvel, hawittas. Deze heuvel is waarschijnlijk de ruïne van een boeddhistische tempel. De heuvel is nooit echt onderzocht door archeologen. Baa Atoll staat bekend om het handwerk dat hiervandaan komt. Met name de fijn geweven katoenen felis (traditionele sarongs) zijn bekend. Mogelijke activiteiten op de Malediven zijn surfen, zeilen, parasailing, windsurfen, waterskiën, diepzeevissen en nachtvissen.

Natuur Malediven

Flora
De planten die op de Malediven te vinden zijn, zijn bamboe, pandanus, banaan, mangroven, fruitbomen, tropische klimplanten en talrijke kokosnoot palmen. De grotere eilanden hebben kleine regenwoud gebieden. De hoofdgewassen zijn daar beperkt tot zoete aardappelen, gierst en watermeloen, hoewel enkele meer vruchtbare eilanden citrusfruit en ananassen hebben.

Fauna
Malediven schildpadNatuurlijke fauna is op de Malediven schaars – reusachtige fruitvleermuizen, kleurrijke hagedissen en de rat. Als huisdieren zie je katten, enkele kippen, geiten en soms konijnen. De indrukwekkende dieren die in het wild leven, leven onderwater. Iemand met een duikbril en snorkel zal de vlindervis, engelvis, papegaaivis, rotskabeljauw, eenhoornvis, trompetvis, snapper en vele andere tropische vissen zien. Duikers zoeken ook grotere dieren als haaien, roggen, schildpadden en dolfijnen. De Malediven is echt een snorkel- en duikparadijs.

Zee en water rond de Malediven
Malediven koraalMeestal zijn de lagunes schitterend blauw, met verbazingwekkende koraalriffen en een overvloedig zeeleven. Hoewel door strikte plaatselijke voorschriften voor het vissen en commerciële uitbuiting de zee in een bijna oorspronkelijk staat is gebleven, begonnen in de jaren negentig de riffen de resultaten van El Nino te voelen.

Een verhoging van de zeetemperatuur, die soms weken kan aanhouden, kan de riffen beschadigen,waardoor de koraalpoliepen worden gebleekt. Terwijl dat bleken de riffen kan verwoesten, bleven de meeste Malediven koraalriffen ongedeerd en is het onderwaterleven niet beschadigd. Zeebiologen geloven dat het proces cyclisch is en bekijken de groei van het nieuwe koraal met gretige interesse. In het kort, de riffen zijn nog steeds een wondere wereld voor duikers en snorkelaars.

Klimaat Malediven

Over het algemeen is het jaar verdeeld in twee moesson periodes: de noordoost moesson, de ruvai, vindt plaats van december tot en met maart. Dit zijn de drogere maanden. De zuidoost moesson, de ulhangu, vindt plaats van april tot en met november. Dit zijn de natte maanden met meer storm en krachtige wind. De gemiddelde dagtemperatuur gedurende het hele jaar is ongeveer 28 graden Celsius. Bijna iedere dag waait er een verkoelende zeewind.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Republiek Malediven
Oppervlakte: Land 298 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 300.000
Hoofdstad: Male +/- 62.973 inwoners
Bevolking: Sinhalezen, Arabieren, Afrikanen
Talen: Malediefs ‘Divehi’
Overheid: Republiek
Industrie en Producten: Vis, toerisme, verscheping, scheepsbouw, kokosnoten, geweven matten, touw, handwerken, koraal, zand
Belangrijkste handelspartners: Sri Lanka, VS, Duitsland, Singapore, Groot-Brittannië, India, Hong Kong, Japan, Thailand

Gewoontes en lokale gebruiken

Omgangsvormen
De meest voorkomende manier van groeten is de hand schudden. De dresscode is informeel. Katoenen kleding is aan te raden. Naaktheid is verboden. Wanneer u een onbewoond eiland of de hoofdstad bezoekt, is het aan te raden voor mannen om een korte broek en T-shirt aan te doen, en een blouse of T-shirt met een rokje of korte broek die over de knieën vallen voor vrouwen.

Kleding
De manier van kleden op de Malediven is over het algemeen casual. T-shirts en katoenen kleding zijn het meest passend in dit land. In Male, de hoofdeiland en andere bewoonde eilanden, is het aan te raden dat de vrouwen netjes gekleed zijn en zich niet te bloot kleden.

Voorschriften en regels
Het is verboden bij de wet om de volgende voorwerpen te importeren naar de Malediven: Alcoholische dranken, pornografische literatuur of foto’s, slaapmiddelen en vuurwapens. Er geldt ook een verbod op het doden van schildpadden en de export van schildpadschaal en koraal.

Vakantieseizoen
Het hoogseizoen op de Malediven loopt van november tot april. U dient van tevoren te reserveren, want alles is snel volgeboekt. Van mei tot oktober is de vraag naar accommodaties lager en hierdoor dalen ook de kosten. In juni en juli vinden er op de Malediven moessons plaats, dit brengt regen en wind met zich mee.

Religie
De nationale religie is de Islam en de meeste Maledivianen zijn soennitische moslims. Er worden geen andere religies toegestaan, ook al blijven de oudere geloven bestaan. Bijvoorbeeld: De eilandbewoners zijn bang voor ‘jinnis’ – slechte geesten die van de zee, het land en de lucht komen. Zij worden beschuldigd van alles dat niet door de wetenschap of religie kan worden uitgelegd.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Ramadan
De ramadan valt tijdens de negende maand op de moslimkalender, een maand waarin moslims 30 dagen lang vasten. De werktijden veranderen in die maand, de regeringskantoren zijn dan geopend van 9.00 tot 13.30 uur en de privé sectoren sluiten ook om 3 uur ’s middags.

Evenement: Eid-ul Al’h’aa
Eid-ul Al’h’aa valt op de 10e dag op ‘Zul Hijja’ van de Islamitische kalender. Diegenen die het kunnen betalen zijn dan bij de bedevaart in de heilige Ka’aba in Mekka en diegenen die achterblijven genieten van de feesten en evenementen die er dan plaatsvinden.

Evenement: Verjaardag profeet Mohammed
Net als alle moslims, vieren de inwoners van de Malediven de verjaardag van de profeet. De verjaardag van de profeet is op de 12e dag van de ‘Rabbe-ul-Awwal’ op de Islamitische kalender. Families nodigen elkaar uit in hun huis en delen speciale gerechten die speciaal voor die dag gemaakt zijn.

Evenement: Einde ramadan – suikerfeesten
Kuda Eid is de eerste dag van de maand van ‘Shawaal’ op de Islamitische kalender. Dit valt aan het eind van de ramadan en is een periode van feesten. Vroeg in de morgen komen mannen en vrouwen bijeen in de moskee en bidden dan samen. In elk huis wordt een feestmaaltijd bereid en familie, vrienden en buren worden daarbij uitgenodigd. Het feest wordt drie dagen gevierd.

Evenement: Onafhankelijkheidsdag
Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 26 juli. Het hoogtepunt van deze dag zijn de officiële vieringen die in de avond worden gehouden op de ‘Republic Square’. Het evenement begint met een parade bij het ‘National Security Service’ en bij de ‘National Cadet Corps’. Dit wordt gevolgd door traditionele en moderne dansen door honderden schoolkinderen in kleurrijke kleding.

Evenement: Republikeinendag
Op 11 november 1968 werd de Malediven voor de tweede maal een republiek. Deze dag wordt jaarlijks gevierd met parades.

Evenement: Nationale Feestdag
Met de Nationale Dag wordt de grote overwinning gevierd van Mohamed Thakurufaanu op de Portugezen in 1573. De Nationale Dag wordt gevierd op de eerste dag van Rabbe ul Awwal, de derde maand op de Islamistische kalender.

Toerisme

Malediven vakantieDe Malediven zijn een ideale vakantiebestemming met zon, spierwitte stranden, gezonde lucht en lekker warm zeewater. Verder kunnen duikliefhebbers, windsurfers, waterskiërs , zeevissers en catamaran zeilers hun hart ophalen. Opmerkelijk is dat het toerisme op de Malediven zoveel mogelijk gescheiden wordt van het gewone leven op de eilanden. Daartoe werden zogenaamde resorts gebouwd, vakantiecomplexen die alleen te vinden zijn op de onbewoonde eilanden.

Op bewoonde eilanden mogen geen resorts gevestigd worden en het is zelfs zo dat er bepaalde toeristenzones zijn op de bewoonde eilanden! Er komen jaarlijks al meer toeristen dan de totale bevolking groot is. De meeste toeristen komen uit Duitsland, gevolgd door Britten, Japanners, Zwitsers, Fransen en Oostenrijkers. Jaarlijks bezoeken zo’n zesduizend Nederlanders de Malediven.

De overheid heeft gekozen voor duurzaam toerisme, dat wil zeggen dat men veel regels heeft die de kwetsbare ecologie van de eilanden moeten beschermen. Zo mag er bijvoorbeeld niet hoger gebouwd worden dan de hoogste palmboom. Verder mag een eiland maar voor 20% bebouwd worden.

Toeristische activiteiten

Hoofdstad Male
Male is ongeveer 2km lang en 1 km breed. Het is niet echt spectaculair, maar het is een behoorlijk unieke plaats. Het is schoon en netjes, met moskeeën, markten en een labyrint van kleine straatjes. Male is volgebouwd met gebouwen, wegen en een aantal goed gebruikte open plaatsen. Het origineel aantal inwoners is ongeveer 65.000, maar met de buitenlandse werklieden en bezoekers van andere eilanden, verblijven ongeveer 100.000 mensen in de stad.

Duiken
Malediven duikenDat de Malediven een Mekka voor duikers en snorkelaars zijn, hoeft geen betoog. De ideale combinatie van een constante hoge watertemperatuur, kristalhelder water en permanente stromingen zorgen voor een unieke onderwaterwereld die tot de mooiste ter wereld behoort. Door de beweging van het getijdenwater stroomt er voortdurend vers zeewater langs de fraaie koraalriffen, waardoor een kleurrijke biotoop in stand blijft.

Steile wanden met grotten, grillige rotspartijen behangen met zachte koralen in schitterende pastelkleuren of ondiepe riffen met enorme tafelkoralen. Het zijn niet alleen de koraalriffen die de Malediven zo beroemd maken, ook haar visrijkdom is overal bekend. Honderden verschillende soorten rifvissen, in de meest uiteenlopende kleuren en schakeringen, zwemmen tussen de koralen. Haaien of grote barracuda’s patrouilleren langs de riffen en roggen rusten op de zanderige zeebodem.

De vele zeeschildpadden zijn haast een dagelijkse verschijning en zelfs de schuwe hamerhaaien zijn hier te zien. En wanneer de stroming planktonrijk water aanvoert, cirkelen manta’s in een sierlijke dans in het ondiepe water. Dan is het zelfs mogelijk om samen met de reus der vissen, de walvishaai, op te zwemmen.

Dankzij de positie rond de evenaar is het klimaat altijd mild met temperaturen van ongeveer 30 graden Celcius. De watertemperatuur ligt tussen de 27 en 30 graden Celcius. Het beste seizoen is tussen januari en mei. Geen enkel ander gebied op aarde is rijker aan koraal dan de Malediven.

Watersporten

Voor de fanatieke watersporters zijn er genoeg mogelijkheden om te zeilen, parasailing, windsurfen, waterskiën en jetskiën. Een tochtje op een banaan is de laatste tijd bekend geworden bij de resorts. Hierbij gaan ongeveer 12 mensen op een grote, opblaasbare banaan zitten, die door een speedboot wordt getrokken rondom de lagune.

Surfen
Malediven surfenSurfen is op de eilanden populairder geworden aangezien er uitstekende surfspots zijn die toegankelijk zijn vanaf de resorts dichtbij Male. Surf safari’s naar de buitenste atollen zijn ook geschikt. Het is altijd het beste om surfreizen te boeken bij een goede reisaanbieder die gespecialiseerd is in surf reizen, dit omdat de Malediven duidelijk niet de plaats is waar een surfer zomaar kan gaan surfen.

Vissen
Vissen is in opkomst in sommige resorts, maar er is een ‘catch and release’ regeling. Dat wil zeggen dat de gevangen vis niet gehouden mag worden, maar teruggegooid moet worden. Als u overdag niet kunt vissen, kunt u ook gaan nachtvissen aan boord van een ‘dhoni’ wat een traditionele boot is.

Reizen naar Malediven

Vliegen naar Malediven
Er zijn regelmatige vluchten naar Colombo (Sri Lanka), Thrivandrum (Zuidwest India), Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Kuala Lumpur (Maleisië). Dit geldt ook voor de verschillende chartervluchten vanaf de Europese vliegvelden. Male International Airport is de enige internationale toegangspoort; de vertrekbelasting is 10,00 dollar.

Reizen in Malediven

Vliegen
Air Maledives is een kleine nationale luchtvaartmaatschappij. Helikopters en zeevliegtuigen worden gebruikt om gasten naar sommige verdere bestemmingen binnen de Malediven te brengen.

Per boot Malediven ontdekken
De meest gebruikelijke vorm van plaatselijk vervoer is de ‘dhoni’, een traditioneel schip dat door een dieselmotor wordt aangedreven. Grotere boten genaamd ‘vedis’ worden voor langere reizen naar de buitenste atol gebruikt. De meeste safari reizen vinden rond de toeristische zone plaats, maar het is mogelijk om langere reizen naar de buitenste atol te organiseren. De touroperator zal de noodzakelijke toestemming moeten verkrijgen.

Overig vervoer
De meeste eilanden zijn zo klein dat vervoer geen probleem is, maar er zijn taxi’s, motorfietsen en fietsen in de hoofdstad.

Accommodaties
Er zijn verschillende type accommodaties op de Malediven. Deze variëren van budget tot tophotels en resorts. Op de Malediven vind je veel vakantieresorts en uitstekende hotels, vaak met strandhuizen.

Praktische informatie en links

Visa
De meeste nationaliteiten hebben verplicht een visum nodig. Een visum voor maximaal 30 dagen is gratis en kan bij aankomst worden opgehaald. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van de Malediven.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 5 uur

Elektriciteit: 220-240V, 50 Hz

Vaccinaties
Als men uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. Een DTP vaccinatie wordt aanbevolen. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Medische zorg Malediven
Faciliteiten omtrent gezondheidszorg worden bijna dagelijks verbeterd. Het ‘Indhira Gandhi Memorial Hospital’ (IGMH) in Male is het grootste ziekenhuis in de stad die verfijnde medische zorg biedt. Het ADK ziekenhuis is de grootste privékliniek en heeft hoge medicinale standaarden. Sommige resorts hebben huisdokters.

Telefoneren in en naar Malediven
Het internationale toegangsnummer van de Malediven is 960. Wanneer men vanuit de Malediven internationaal wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Valuta
De munteenheid van de Malediven is de Malediven Rufiyaa. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.