Malta – Ontmoetingsplaats van historische culturen in de Middellandse Zee

MaltaDe Maltese archipel bestaat uit drie eilanden, Malta, Gozo en Como. Deze eilanden liggen in het midden van de Middellandse Zee, ongeveer 93 km ten zuiden van Sicilië en 350 km ten noorden van Libië. Malta is het grootste eiland, en heeft de vorm van een fles port. Het eiland heeft vele baaien en havens, is redelijk vlak en bestaat voornamelijk uit kalksteen. Gozo is groener en heuvelachtiger. De kust van Gozo heeft hoge en ruige rotsen.

De mediterraanse cultuur is overheersend, maar bijna 150 jaren van Britse overheersing hebben hun tekens achtergelaten. Engels is de officiële taal (samen met Maltees). De katholieke Kerk is de beheerder van nationale tradities en zijn kerken zijn de grootste karakteriserende tekens in de meeste steden en dorpen. Ondanks dat de invloed van de katholieke kerk afneemt, is katholicisme een echte macht in het dagelijks leven van de meeste mensen. Scheiden en het plegen van abortus is onwettig, hoewel jongere generaties geprobeerd hebben deze wetten te liberaliseren.

De hoofdstad van Malta is Valletta, dat bekend staat om een aantal mooie tuinen, waaronder de Upper Barrakka Garden, ooit eigendom van de Italiaanse ridders van Sint John. Vanuit deze tuin heeft men een prachtig uitzicht over de grote haven. Medina is een 3000 jaar oude stad. Dit was ooit het politieke centrum van Malta. Het centrum staat vol met gebouwen in barok stijl en steegjes met keien.

Malta tempelDe stad Hagar staat vol met prehistorische tempels. Deze tempels dateren uit 3800 voor Christus. Hagar Qim en andere Neolithische tempels op Malta zijn de oudst bekende bouwwerken die ooit door mensen gemaakt zijn. De eilanden Gozo en Como zijn bekende duikgebieden. Mogelijke activiteiten zijn duiken, snorkelen, zwemmen en wandelen.

Natuur

Flora
Malta centaurieBossen komen op Malta niet voor. De bomen, die nu nog voorkomen op het eiland, zijn door de mens aangeplant. Enkele soorten die voorkomen zijn olijfbomen, cipressen, laurierbomen en amandelbomen. Ook dadelpalmen komen voor, maar hebben het zwaar door bodem en klimaat. Verder bestaat de begroeiing uit laag en doornig struikgewas. In de lente bloeien er enkele soorten bloemen, onder andere klaprozen, orchideeën en gladiolen.

De nationale plant is de Maltese centaurie. Deze plant komt alleen op Malta voor en groeit op de klippen bij de kust. Kruiden als tijm, basilicum, oregano en munt komen ook veel voor.

Fauna
De fauna vind je niet op het land, op wat onschuldig uitziende slangen, hagedissen en Noord-Europese trekvogels na. Je vindt de fauna eerder onder water. De archipel ligt in het minst vervuilde deel van de Middellandse Zee. Daardoor tref je hier vissoorten aan die elders allang verdwenen zijn. De Anthias Anthias (kleurrijke vis) is hier een voorbeeld van.

Klimaat Malta

Malta heeft een heerlijk klimaat met temperaturen die stijgen tot 30 graden Celsius in de zomer (juli tot en met augustus) en wanneer de sirocco wind vanuit Afrika waait. De laagste temperatuur overdag is ongeveer 15 graden Celsius, deze temperaturen komen voor in januari. Regenval is het hevigst in de periode november tot en met februari, maar over het algemeen valt er jaarlijks weinig neerslag.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Republiek Malta
Oppervlakte: 320 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 400.000
Hoofdstad: Valletta (+/- 92.000 inwoners)
Bevolking: Maltees
Talen: Maltees, Engels, Italiaans
Overheid: Parlementaire democratie
Industrie en producten: Toerisme, elektronische apparatuur, schepen repareren, constructie
Belangrijkste handelspartners: Italië, Duitsland, Groot-Brittannië

Gewoontes en lokale gebruiken

Hoogseizoen
Malta strandHoudt er rekening mee dat het druk kan zijn tussen juli en september wanneer het aantal toeristen twee keer zo hoog is als het aantal inwoners. En onthoudt dat het een van de dichtstbevolkte plaatsen is ter wereld. Kijk uit voor het verkeer als u aan het wandelen bent. De lokale bestuurders negeren vaak stoptekens en er zijn geen verkeerslichten. Vergeet niet om rechts te kijken, en niet alleen links, als u een weg oversteekt.

Kleding en omgangsvormen
Draag geen korte broeken of strandkleding als u niet op het strand bent en kleedt u gepast als u kerken bezoekt. Wanneer u de verschillende prachtige catacomben op het eiland bezoekt, die werden gebruikt als begraafplaatsen, houd dan rekening met de rust en mensen die hier komen om te rouwen. Zorg bij het bezoeken van de kerken voor gepaste kleding.

Religie
De meeste bewoners van Malta zijn katholiek, maar andere godsdiensten zijn ook vertegenwoordigd. Er is een kleine groep Anglicanen, Grieks Orthodoxen, Joodse Methodisten en een kleine moslimgemeenschap. Kerkdiensten worden gehouden door de verschillende kerken.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: St. Paul’s Shipwreck
10 februari. Herdenking van een scheepsramp.
Evenement: St. Joseph
19 maart. Feestdag voor St. Joseph
Evenement: Onafhankelijkheidsdag
21 september. Nationale feestdag ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van Malta

Toerisme

Malta MedinaMalta is altijd een ontmoetingsplaats van culturen geweest: Arabieren, Feniciërs, Romeinen, Spanjaarden, Engelsen en Fransen hebben het eiland altijd beïnvloed. Men komt hier dus niet alleen voor de zon en de onbezorgde sfeer, maar ook voor de vele bezienswaardigheden. Zo is er de gezellige hoofdstad Valletta, en de historisch belangrijke steden Rabat en Medina (Mdina). Malta is een rotsachtig eiland. De grillige kustlijn bestaat uit talloze baaien en inhammen met steile rotsen en klippen.

 

Hoofdstad Valletta
Malta VallettaDe hoofdstad Valletta is een historische en culturele verademing. Er zijn niet alleen regelmatig toneelstukken en concerten, maar ook veel tentoonstellingen en straatevenementen. Valletta kan makkelijk lopend bekeken worden. Het huren van een auto is een goede optie indien u naar verdere locaties wilt op het eiland, vooral omdat de taxi’s vrij duur zijn. Er zijn verschillende lokale verhuurbedrijven op het eiland. U kunt ook motoren en fietsen huren. U rijdt hier wel links, houdt hier rekening mee.

Golfen
Het goede klimaat zorgt ervoor dat het een perfecte locatie is om te golfen. Vooral bij de ‘Malta Golf Club’ krijgt u een onvergetelijke ervaring. De passie voor golf is er al sinds 120 jaar.

Watersport
Malta Blue LagoonDe drie Eilanden van de Maltese Archipel – Malta, het grootste eiland, Gozo, het mythische eiland van Calypso, en het piepkleine Comino, beroemd om haar Blue Lagoon – vormen samen een heel bijzondere duiklocatie in het hart van de Middellandse Zee.

Malta heeft stranden voor iedereen, van windsurfers tot zonaanbidders. Kies uit goudkleurig zand, rood zand, rotsen en blauwe baaien.

Waterskiën kan in Malta het hele jaar door worden beoefend. Legio hotels bieden hun gasten de mogelijkheid om te waterskiën.

Wandelen
Als u van wandelen houdt, bevindt u u snel in een tijdloos landschap, dat zelfs in het hoogseizoen zo goed als verlaten is. Er is meer dan genoeg te ontdekken, van oeroude boerderijen tot kapelletjes langs de weg en spectaculaire zeegezichten.

Reizen naar Malta

Vliegen naar Malta
Malta AirportHet vaste land van Europa heeft de beste toegang tot Malta. Air Malta heeft vluchten tussen het eiland en verschillende Europese steden. Het heeft tevens vluchten tussen Malta en Caïro, Dubai, Damascus en Tunesië. Andere luchtvaartmaatschappijen met verbindingen naar Malta zijn Alitalia, KLM, Lufthansa en Swissair.

Veerboot vervoer naar Malta
Tijdens de zomer is er een ferry verbinding tussen Malta en Sicilië in Italië. Deze ferry vaart tussen Malta en Catania (op Sicilië) en de vaart duurt ongeveer 4 uur.

Overig vervoer
Het internationale vliegveld ligt ongeveer 5 km ten zuidwesten van Valletta, de hoofdstad. Bussen, taxi’s en huurauto’s zijn hier beschikbaar.

Reizen in Malta

Bus en openbaar vervoer
Malta bussenDe openbare bussen op Malta en Gozo zijn een goede manier om rond te trekken. Bussen bereiken de grote toeristische gebieden.

Veerboot vervoer
Een reguliere ferry dienst verbindt Cirkewwa met Malta en Mgarr met Gozo, wat ongeveer 20 minuten duurt (een enkele reis). Er zijn tevens onregelmatige ferry diensten tussen ieder eiland en Comino. Kijk daar voor de veerboot schema’s die hiervoor zijn opgesteld.

Per auto Malta ontdekken
Het huren van een auto is een goede optie indien u naar verdere locaties wilt op het eiland, vooral omdat de taxi’s vrij duur zijn. Er zijn lokale verhuurbedrijven op het eiland. U kunt ook motoren en fietsen huren. U rijdt hier wel links, houdt hier rekening mee en zorg voor de juiste reisverzekering.

Accommodaties
De Maltese eilanden hebben accommodaties voor alle smaken, doeleinden en seizoenen. Of je nu op zoek bent naar een geschikt onderkomen voor een gezinsvakantie, een rustig plekje in de natuur of een hotel met alle faciliteiten voor een grootschalige conferentie, je vindt hier altijd wat je zoekt. Je vindt er hotels, vakantiehuizen, appartementen en vakantieresorts in elk budget.

Praktische informatie en links

Visa
Een visum is niet verplicht voor vakanties tot 3 maanden voor Australiërs, Britten, Canadezen, Nieuw-Zeelanders, Zuid-Afrikanen en Noord-Amerikanen. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Malta.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 1 uur

Elektriciteit: 250V, 50Hz

Gezondheid in en naar Malta
Als men uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. Er zijn geen andere verplichte of aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Water en hygiëne
Het water uit de kraan is geen drinkwater. Water uit flessen is overal te verkrijgen. De meeste vlees- en visgerechten kunnen zonder risico geconsumeerd worden.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg voldoet aan de westerse normen.

Telefoneren in en naar Malta
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken. Politie: 191, Ambulance: 196, Brandweer: 199. Het internationale toegangsnummer van Malta is 356. Wanneer men vanuit Malta internationaal wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Valuta
De munteenheid is de Maltese Lira. Wilt u de laatste wisselkoers weten, ga dan naar de website van Oanda.