Nieuw-Zeeland – Ontdek de schoonheid van het land van de Maori’s

Nieuw-Zeeland ligt in de Stille Zuidzee, op 1600 km ten zuidoosten van Australië. Nieuw-Zeeland is 1600 km lang van noord tot zuid. Het land bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilandjes verspreid rondom de grotere. Het Noordereiland is 115.000 vierkante kilometer groot en het Zuidereiland heeft een oppervlakte van 151.000 vierkante kilometer. Deze twee eilanden vormen het grootste landgedeelte van Nieuw-Zeeland.

Reis- en vakantielinks Nieuw-Zeeland:

Uw link hier?

Nieuw-Zeeland vulkaanHet derde grootste eiland, Steward eiland, ligt direct onder het Zuidereiland en is 1700 vierkante kilometer groot. Het Noordereiland heeft een aantal grote vulkanen (inclusief de nog steeds werkende Mount Ruapehu) en actieve thermale gebieden. Over bijna de gehele lengte van het Zuidereiland loopt een imposante bergketen.

Verder bezit Nieuw-Zeeland duizenden meren en rivieren, waaronder de Whanganui Rivier, Lae Taupo en de adembenemende meren Wakaremoana en Wanaka. De dominante culturen zijn de Pakeha en de Maori.

Andere minderheidsgroepen zijn de Dalmatiërs uit Joegoslavië, Polynesiërs, Indiërs en Chinezen. Een gemeenschappelijke passie die de hele natie samenbindt is sport, met name rugby (de nationale sport) en zeilen, zwemmen, fietsen, trekken en kamperen.

Nieuw-Zeeland MaoriEngels en Maori zijn de twee officiële talen. Engels wordt meer gesproken, maar het Maori wint aan populariteit, dankzij de comeback van de Maoritanga. Als poëtische taal in een vloeiend ritme, is het Maori fonetisch gemakkelijk uit te spreken, waarbij elk woord wordt gesplitst in afzonderlijke lettergrepen.

De Nieuw-Zeelandse kunst is zeer gevarieerd, ingenieus, integer en handwerkkunst dat de erfenis van de Pakeha, Maori en Melanesiërs weerspiegelt. Er is een levendige theater cultuur in het land, met name in Wellington en een aantal galeries, waaronder de Dunedin Public Art Gallery, wat de oudste en de beste expositieruimte is. De muziek is sterk en heeft al een aantal talenten voortgebracht.

Nieuw-Zeeland AucklandInteressante steden in Nieuw-Zeeland zijn de hoofdstad Wellington en de grootste stad van het land, Auckland. Daarnaast biedt Nieuw-Zeeland een fantastische verscheidenheid aan natuur: hoge bergen, snel stromende rivieren, diepe en heldere meren, geisers en kokende modder, grote bossen en lange, verlaten stranden in overvloed.

Nieuw-Zeeland is een paradijs voor sportactiviteiten, zo is het land een van de meest populaire wintersportbestemmingen van het zuidelijk halfrond, vanwege de betrouwbare en grote sneeuwval.

Natuur Nieuw-Zeeland

Flora
Nieuw-Zeeland floraNieuw-Zeeland heeft veel inheemse flora en de diversiteit is enorm. Een van de meest bekende planten is de Pohutukawa (ook bekend als de Nieuw-Zeelandse kerstboom) met zijn mooie rode bloemen in december.

Ongeveer 10 tot 15% van het totale landoppervlak is bedekt met de oorspronkelijke flora, waarvan het merendeel in beschermde nationale parken groeit.

 

Fauna
Nieuw-Zeeland faunaHet enige oorspronkelijke zoogdier van Nieuw-Zeeland is de vleermuis. Er zijn wel veel verschillende soorten vogels, helaas worden deze bedreigd met uitsterven. Vroeger zijn er een aantal dieren geïntroduceerd, waaronder varkens, geiten, schapen, honden, katten en herten. Tegenwoordig zijn deze dieren in heel Nieuw-Zeeland te vinden en hebben zij de natuur door hun komst aangetast.

Langs de kust treft men een aantal mooie vissen aan, waaronder tonijn, marlijnen, haaien, de kahawai en de snapper, maar ook zoogdieren leven in de zee rondom Nieuw Zeeland, waaronder dolfijnen, zeehonden en walvissen.

Nationale parken
Meer dan 30 procent van het grondgebied omvat nationale parken, reservaten en speciale erfgoederen om het ecologisch erfgoed te beschermen. Met de oeroude bossen en landschapsvormen, zeldzame vogels zonder vleugels en wezens uit de prehistorie, bieden de 13 nationale parken de gelegenheid om een primitief landschap te ervaren dat bijna onaangetast is door mensen.

Klimaat Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland heeft een warm en subtropisch klimaat. Het klimaat op het Zuidereiland is gematigd. Op beide eilanden liggen de gemiddelde temperaturen in het jaar tussen de 8 en 23 graden Celsius. Het koude seizoen loopt van juni tot september. De heetste periode in Nieuw-Zeeland is in de maanden oktober tot en met mei. De meeste neerslag valt in de periode tussen januari en maart. Aan de oostkust is het verschil tussen de seizoenen minder te merken. Passaatwinden matigen hier het klimaat.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Nieuw-Zeeland
Oppervlakte: 269,000 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 3,8 miljoen
Hoofdstad: Wellington (ongeveer 345.000 inwoners)
Bevolking: 88% Europees Pakeha, 12% Maori en Polynesisch
Talen: Engels en Maori
Overheid: Onafhankelijk lid van het Britse Gemenebest
Industrie en producten: Voedingsmiddelen, hout en papier producten, wol, textiel, staal, ijzer
Belangrijkste handelspartners: Australië, Japan, VS

Gewoontes en lokale gebruiken

Lokale keuken
Nieuw-Zeeland heeft een heel eigen keuken ontwikkeld, de Pacific Rim. Deze combineert de verschillende smaken en kooktechnieken van de landen rond de Stille Zuidzee. Daarnaast zijn er verschillende wijngebieden te vinden. De boeren gebruiken afhankelijk van de lokale omstandigheden de druivensoorten die de beste kwaliteit opleveren.

Omgangsvormen
Nieuw-Zeeland HongiDe kiwi’s zijn bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Wees niet verbaasd als mensen die u zojuist heeft ontmoet u uitnodigen in hun huis en tuin en allerlei verhalen, meningen en activiteiten met u willen delen. De traditionele wijze waarop de Maori’s u begroeten is de Hongi. Dit doet men door de neuzen tegen elkaar aan te houden. Twee mensen delen elkaars adem en zijn even één. Een heel ontroerende manier om hallo te zeggen.

Religie
Het christelijke geloof is het meest beoefende geloof, met Anglicaanse, Presbyteriaanse en Katholieke stromingen als belangrijkste groepen. Een interessante religieuze variatie is de combinatie van de Maori Ratana en Ringatu overtuigingen met het christelijke geloof.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Summer City Programme
Januari tot februari. Dit evenement vindt plaats in Wellington en bestaat uit een aantal festivals rond de stad.

Evenement: Marlborough Food and Wine Festival
Tweede week februari. Dit festival vindt plaats in Blenheim.

Evenement: International Festival of the Arts
Februari (alleen in even jaartallen). Dit festival vindt alleen in de even jaren plaats in Wellington. Gedurende de hele maand staat de stad in het teken van nationale en internationale culturen.

Evenement: Golden Shears Sheep-Shearing Contest
Maart. Dit festival vindt plaats in Masterton en is de moeite waard voor degenen die van schapen en zweet houden.

Evenement: Canterbury Show Week
November. Dit festival vindt plaats in Christchurch met landbouw tentoonstellingen, rituelen en lokale evenementen.

Toeristische activiteiten

Nieuw-Zeeland is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Ruim een kwart van het grondgebied bestaat uit beschermde natuur en ligt in natuurparken of reservaten. In deze gebieden zijn wandelroutes uitgezet. De combinatie van een uitdagende omgeving en tal van avontuurlijke sporten en activiteiten maakt uw vakantie extra gedenkwaardig.

Golfen
Kauri Cliffs Matauri Bay is een prachtige wedstrijd golfbaan met prachtig uitzicht over de Stille Zuidzee. De Formosa Country Club en Gulf Harbour beschikken beiden over banen van wereldklasse tegen het schitterende decor van de Hauraki Gulf.

Wandelen en hiking
Nieuw-Zeeland hikingIn de meeste natuurgebieden zijn wandelroutes uitgezet. Deze routes variëren van dagtochten tot trektochten van enkele dagen. Op het Noordereiland zijn in het Waipoua Forest routes te vinden die leiden langs enkele van de meest indrukwekkende bomen van Nieuw-Zeeland. In het Tongariro Park kunt u de Tongariro Crossing doen en kunt u ’s zomers de top van de actieve vulkaan Ruapehu beklimmen.

Op het Zuidereiland ligt de 51 kilometer lange Abel Tasman Coast Track die langs schilderachtige bossen en gouden zandstranden voert. Op de Fox- en Franz Josef-gletsjers is het mogelijk gletsjertochten te maken. In het Aoraki Mount Cook Nationale Park zijn routes van elke moeilijkheidsgraad te vinden. De wandelroutes in Fiordland (Milford Track, Routeburntrack, Kepler Track en Hollyford Track) zijn meesterstukjes van de natuur.

Raften en outdoor activiteiten
Nieuw-Zeeland Dragon's CaveRaften kan in het snelstromende water van de rivieren Tongariro, Rangitaki en Wairoa op het Noordereiland. In de grotten van Waitomo kunt u raften. Ook op het Zuidereiland is het mogelijk om door de Dragon’s Cave te raften.

Op zowel het Noorder- als het Zuidereiland zijn tal van andere avontuurlijke activiteiten te vinden als zorben, jetboaten, parapenten, skydiven, bungee jumpen en canyoning.

Skiën
In Turoa en Whakapapa op het Noordereiland kunt u skiën vanaf een actieve vulkaan. Op het Zuidereiland zijn rond Queenstown en Wanaka diverse skipistes te vinden.

Watersporten
Kajakken op zee is mogelijk in de Bay of Islands, bij Waiheke Island (Noordereiland) of in Fiordland op het Zuidereiland. Daarnaast is de Marlborough Sounds een perfecte plek om te zee kajakken.

Duiken
Nieuw-Zeeland Bay of IslandsDe Poor Knights Marine Reserve op het Noordereiland behoort tot de beste duiklocaties ter wereld.

Zwemmen met dolfijnen
Op het Noordereiland kunt u zwemmen met dolfijnen in de Bay of Islands en de Hauraki golf. In Kaikoura op het Zuidereiland is het ook mogelijk om met dolfijnen te zwemmen, evenals walvissen te bekijken.

Reizen naar Nieuw-Zeeland

Vliegen naar Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland airportDe meeste reizigers arriveren per vliegtuig. Er zijn vier internationale vliegvelden in Nieuw-Zeeland: Auckland (het belangrijkste aankomst/vertrekpunt), Wellington, Christchurch and Queenstown. De luchthavenbelasting voor internationale vluchten is NZ $ 20.

Aangezien de vluchten vanuit Europa lang duren, is het aan te raden om onderweg bijvoorbeeld een tussenstop in Bangkok of Singapore te maken.

Veerbootvervoer naar Nieuw-Zeeland
Een aantal cruise maatschappijen doen ook Nieuw-Zeeland aan, maar er zijn geen regelmatige passagiersveerdiensten over de Stille Zuidzee.

Reizen in Nieuw-Zeeland

Vliegen
Omdat Nieuw-Zeeland zeer compact is, is reizen met het vliegtuig, de auto, bus of trein comfortabel en betaalbaar.

Bus en openbaar vervoer
Nieuw-Zeeland heeft een uitgebreid bus netwerk. Bussen op de belangrijkste routes rijden regelmatig (op zijn minst 1 keer per dag). Helaas zijn de meeste bussen langzaam en kan een rit duur zijn.

En goed alternatief zijn de shuttlebussen. Deze bussen zijn kleiner en goedkoper. Sommige van deze bussen zijn speciaal voor toeristen en/of backpackers, en hebben een aantal handige extra’s voor o.a. bagage die de bussen aantrekkelijk maken.

Per auto Nieuw-Zeeland ontdekken
Reizen met de auto is misschien wel het meest aantrekkelijk (in Nieuw-Zeeland rijden ze links). De weg staat overal goed aangegeven, de wegen zijn goed en de afstanden kort.

Treinvervoer
Er zijn een aantal grote trein routes. Reizen per trein gaat vrij snel, de prijzen zijn soms lager dan eenzelfde rit met de bus en de wagons zijn comfortabel.

Overig vervoer
Auto, camper en fiets verhuur is zeer populair en iedere dag zijn er wel nieuwe aanbiedingen van verschillende verhuurbedrijven. Een fiets kan per dag, week of maand gehuurd worden en is goedkoop.

Accommodaties
Nieuw-Zeeland accommodatieIn Nieuw-Zeeland zijn een aantal mogelijkheden voor accommodaties, deze variëren van budget tot topklasse hotels en resorts. Daarnaast is het ook mogelijk om te overnachten in een Bed and Breakfast, pensionnetjes of op boerderijen.

Er zijn ook een groot aantal kampeerterreinen en vakantieparken waar u met een tent of camper kunt overnachten. Prijs indicatie voor verschillende soorten accommodatie: budget hotel: US$ 10-20; middenklasse hotel: US$ 20-50; topklasse: vanaf US$ 150.

Praktische informatie en links

Visa
Voor inwoners uit de meeste landen is alleen een geldig paspoort is nodig. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 12 uur (Nieuw Zeeland loopt 2 uur voor op de Australische Eastern Standard Time.

Elektriciteit: 240 V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Nieuw-Zeeland
Specifieke vaccinaties zijn niet nodig voor Nieuw-Zeeland. Raadpleeg voor de zekerheid de plaatselijk GGD.

Water en hygiëne
Kraanwater is veilig drinkwater. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke voedingsmiddelen zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vissoorten, fruit en groenten zijn over het algemeen veilig om te eten.

Gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland
De medische zorg is vergelijkbaar met West-Europa en de Verenigde Staten. Veel hotels beschikken over dienstdoende doktoren. Dokters en ziekenhuizen verwachten vaak contante betaling voor de verleende zorg. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt wordt aanbevolen. Reizigers die langer in Nieuw-Zeeland verblijven en over een verblijfsvergunning voor meer dan twee jaar beschikken, hebben recht op dezelfde medische zorg als Nieuw-Zeelandse burgers.

Telefoneren in en naar Nieuw-Zeeland
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 111 voor politie, brandweer en ambulance. De internationale toegangscode voor Nieuw-Zeeland is +64. Indien u een internationaal telefoontje vanuit Nieuw-Zeeland pleegt, draai eerst 00 gevolgd door het betreffende landnummer. Lokale operators kunt u bereiken door 010 te draaien. Bij 018 kunt u telefoonnummers opvragen.

Valuta
De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse Dollar. Geld kan in heel Nieuw-Zeeland gewisseld worden. De internationale banken beschikken bovendien over pinautomaten. Mastercard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd, behalve in supermarkten.