Noorwegen – Rendieren, adembenemende fjorden en het Noorderlicht

Noorwegen fjordenNoorwegen ligt in het westen van Scandinavië. Het land grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Noorwegen heeft een lange kuststrook met vele fjorden. Landinwaarts heeft het een bergachtig landschap. In de bergen liggen een aantal van de grootste gletsjers van Europa. 500 km in het noorden ligt de noordpoolcirkel. Het zeewater aan de westkust blijft bevrijd van ijs door de warme Golf Stroom. 27 % van het land is bebost.

Noorwegen is rijk aan cultuur. Talloze overblijfselen uit het Viking tijdperk zijn in Noorwegen terug te vinden, bijvoorbeeld vikingschepen op het museum schiereiland Bygdoy bij Oslo. Opvallend in het Noorse landschap is de Middeleeuwse houten kerk, de zogeheten staafkerk. Talloze openluchtmusea, waar oude gebouwen, klederdrachten en folklore bewaard zijn gebleven, laten weer andere aspecten zien van het Noorse verleden. De mooiste openluchtmusea zijn te bewonderen in Oslo en Lillehammer. Verder zijn er tal van steden waarvan de historische kern goed bewaard is gebleven. Bijvoorbeeld Gamle Stavanger, het oude centrum van de havenstad Stavanger met zijn witte huisjes.

Noorwegen ÄlesundOf Älesund, waar het in het begin van de 20e eeuw afgebrande centrum geheel in Jugendstil werd herbouwd. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Dit is de oudste hoofdstad van heel Scandinavië. Bij een bezoek aan Oslo mag het Akershus fort niet gemist worden. Dit fort en kasteel werd rond 1300 na Christus gebouwd. De stad Risor is een cluster van historische witte huizen, gebouwd rondom een kleine vissershaven. Dit is een van de meest pittoreske dorpen.

De hoogste bergen, de grootste gletsjer en de meest spectaculaire fjorden liggen in het centrale gedeelte. De stad Tromsø is de toegangspoort van Noorwegen naar de noordpool. Het is een levendige stad met straatmuziek, culturele gebeurtenissen en meer kroegen per vierkante meter dan in iedere andere plaats in Noorwegen. Jotunheimen nationaal park is een van de beste plaatsen om wilde dieren te bekijken. Mogelijke activiteiten in Noorwegen zijn langlaufen, skiën, bergbeklimmen, vogels bekijken, gletsjers bewandelen en vissen.

Natuur Noorwegen

Flora
Noorwegen floraNoorwegen is bedekt met uitgestrekte wouden, vooral naaldbossen. Aan de Hardangerfjord kan men in het late voorjaar ook genieten van de bloesempracht omdat in dit gebied veel fruitbomen groeien. Afhankelijk van het landschap is er een grote variëteit aan planten en mossen te vinden.

Naar het noorden toe wordt het landschap ruiger en nemen bomen- en plantengroei af. Slechts de berk weet zich daar te handhaven. Rendiermos en lage struiken zijn hier de enigen die de ‘strijd’ met het ruige klimaat aankunnen.
Fauna
Noorwegen faunaIn Noorwegen leven verschillende dieren, bijvoorbeeld rendieren, wolvenen, ossen en lemmings. Vele van de 30.000 Lappen in Noorwegen leven een traditioneel nomadisch leven en houden rendieren in het noorden.

Door de geringe bruikbare landbouwgrond zijn de Noren zich meer gaan richten op de zee en het commerciële vissen speelt een belangrijke rol, zowel in de economie als het sociale leven van het land. Noorwegen hervatte de commerciële vangst van walvissen in 1993, ook al was er een internationaal walvisvangst verbod opgelegd. Er werd in 2001 aangekondigd dat er een verbod kwam op het exporteren van het spek van dit prachtige zoogdier.
Nationale parken
Noorwegen nationaal parkTer bescherming en tot behoud van karakteristieke landschappen zijn er in heel Noorwegen zogeheten Nationale Parken aangewezen. Deze parken zijn niet omheind door hekwerken en altijd vrij toegankelijk. Tegenwoordig zijn er in totaal 21 van deze parken.

Klimaat Noorwegen

Noorwegen heeft een gematigd klimaat langs de kustlijn door de warme Golf Stroom. De temperaturen landinwaarts zijn extremer. Noorwegen heeft warme zomers en koude winters. De winterperiode loopt van november tot en met maart en heeft gemiddelde temperaturen van onder het vriespunt.

De lager gelegen gebieden in het zuiden hebben koudere winters en warmere zomers dan de kustlijn in het westen. De gemiddelde temperaturen in Oslo variëren van min 3 graden Celsius in januari tot 17 graden Celsius in juli. In Noorwegen valt veel neerslag: regen in de zomerperiode en sneeuw in de winterperiode.

Noorwegen klimaatHet noorden van het land ligt binnen de noordpoolcirkel. De zon gaat niet onder tijdens de midzomernachten, 14 mei tot en met 30 juli in het noordelijke gedeelte. Op de Lofoten eilanden vallen deze midzomernachten tussen 23 mei en 17 juli.

Tijdens de winter is het over het algemeen donker, de zon schijnt ongeveer 6 tot 7 uur per dag in het zuiden en in het noorden is het de gehele dag en nacht donker. Dit verschijnsel vindt plaats in de periode november tot en met januari. Toch is het niet geheel donker tijdens deze periode, dankzij de weerkaatsing van de sneeuw op de grond.

Cijfers en feiten

Noorwegen Oslo AkershusVolledige naam: Koninkrijk Noorwegen
Oppervlakte: 324.220 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 4,4 miljoen
Hoofdstad: Oslo (ongeveer 483.500 inwoners)
Bevolking: 97% Noors
Talen: Bokmal en Noors
Overheid: Constitutionele monarchie
Industrie en producten: Olie, aardgas, computers, technologie, vis, scheepsbouw, papier productie
Belangrijkste handelspartners: EU (voornamelijk met Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden)

Gewoontes en lokale gebruiken

Omgangsvormen
Noorwegen huizenWanneer u een Noors huis binnen gaat, wees dan voorbereid om uw schoenen uit te doen. Neem uw binnenschoenen mee (bijvoorbeeld sloffen) of loop rond op uw sokken, behalve als u nadrukkelijk wordt verzocht om uw schoenen aan te laten. Behandel de obers in restaurants niet als serveerders. Beschouw uw ober meer als uw host voor de avond.

Religie
Noorwegen heeft een officiële protestante Staatskerk, gebaseerd op de Evangelisch Lutherse godsdienst. Hoewel er geen scheiding van kerk en staat is, hebben alle inwoners het recht om hun godsdienst vrij in overeenstemming met een 1964 amendement naar de Grondwet uit te oefenen. Negen van de tien etnische Noren zijn leden van de Staatskerk van Noorwegen.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Polar Jazz
20-23 januari. Het meest noordelijke jazz festival, 650 km van de noordpool.

Evenement: Noorder licht festival
26-30 januari. Tegelijk met de terugkomst van de zon, komt een selectie internationale muzikanten naar het Noorderlicht festival. De muziek varieert van onder andere jazz tot klassiek.

Evenement: Nationale Feestdag Constitutie Dag
17 mei. De grootste feestdag van het land is Constitutie Dag, hierbij gaan veel Noren de straat op in traditionele folklore kleding.

Evenement: St. Hans Aften
23 juni. Overal in Sorlandet wordt de langste dag van het jaar gevierd. Kampvuren, botenparades, spel en dans.

Toeristische activiteiten

Noorwegen is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Ruim een kwart van het Noorse grondgebied bestaat uit beschermde natuur en ligt in natuurparken of reservaten. In deze gebieden zijn wandelroutes uitgezet. De combinatie van een uitdagende omgeving en tal van avontuurlijke sporten en activiteiten maakt uw vakantie extra gedenkwaardig.

Noorwegen walvissafariEr is veel te doen en te beleven. Zo heeft het land een van de beste rafting rivieren van Europa, kan je er ’s nachts golfen onder het licht van de middernachtzon en worden er walvissafari’s georganiseerd. Oslo, de hoofdstad en tevens de grootste stad, zorgt ervoor dat u blij bent dat u bent gekomen. Oslo is de mooiste stad van Scandinavië en heeft genoeg bezienswaardigheden.

Wintersport
Noorwegen is een echt paradijs voor skiërs en sneeuw liefhebbers. Gemarkeerde ski routes kunt u door het hele land vinden en de meerderheid daarvan is ’s avonds verlicht.

Wandelen en hiking
Noorwegen hikingOf u nu gaat wandelen in de steile bergen, diepe bossen of langs rustige boswegen, het is allemaal mogelijk. Goed aangegeven wegen en routes in de bergen, bossen en andere natuurlijke gebieden maken het zelfs makkelijk de weg te vinden voor diegenen zonder ervaring.

Fietsen en mountainbiken
Noorwegen heeft een prachtige natuur en het is dan ook prachtig om dit per fiets te verkennen. Het land heeft fietsroutes voor zowel de actieve fietser als diegenen die rustig aan willen doen. Vanuit uw zadel van de fiets kunt u het land op een directe, echte manier leren kennen.

Paardrijden
Noorwegen is een ideaal land om te paardrijden. Door de verschillende natuurlandschappen kunt u zowel langs de paden en wegen paardrijden als in de wildernis. Zittend op de rug van een paard, kunt u ver de de wildernis in trekken.

Wateractiviteiten
Noorwegen raftingOntelbare meren, rivieren en vijvers maken dit land perfect voor verschillende wateractiviteiten. Noorwegen heeft indrukwekkende tradities omtrent zeilen en windsurfen. Wateractiviteiten als raften, kanoën en kajakken worden steeds populairder.

Vissen
Voor de visliefhebber is er kabeljauw en makreel die allen langs de kust gevangen kunnen worden en zalm en zeeforel zwemmen in vele rivieren. Zoetwatermeren en vijvers zijn er in overvloed met daarin de vissoorten: snoek, baars, paling en forel.

Reizen naar Noorwegen

Vliegen naar Noorwegen
Er zijn er dagelijks rechtstreekse vliegverbindingen vanuit Nederland en België naar Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Torp en Kristiansand. Luchthavenbelasting bij vertrek zit bijna altijd bij uw ticket inbegrepen.

Bus en treinvervoer naar Noorwegen
Er zijn volop mogelijkheden om met trein of bus naar Noorwegen te reizen, al moet u hier wel wat meer tijd voor uittrekken. Een bus en catamaran service verbindt Kirkines in het noorden van Noorwegen met Moermansk in Rusland.

Auto vervoer naar Noorwegen
Gaat u met eigen vervoer, dan hoeft u sinds de opening van de brugverbinding tussen Denemarken en Zweden niet eens meer over zee. En verschillende snelwegen en grote wegen verbinden Noorwegen met Finland en Zweden.

Veerboot vervoer naar Noorwegen
Vindt u de ferry daarentegen juist comfortabel en ontspannend, dan is er keus te over. Er bestaan diverse kortingsmogelijkheden. Voor meer informatie hierover raden wij u aan om contact op te nemen met de vervoersmaatschappij zelf of met uw reisbureau.

Reizen in Noorwegen

Vliegen
Luchthavens met directe internationale verbindingen bevinden zich bij Oslo (Gardermoen, Sandefjord), Bergen (Flesland), Stavanger en Trondheim. Het land zelf kent een wijd vertakt vliegnet.

Bus en openbaar vervoer
Er bestaat een uitgebreid net van busverbindingen met lokale, regionale en lange afstandsdiensten.

Per auto Noorwegen ontdekken
De meeste Nederlandse en Belgische vakantiegangers reizen per auto, caravan of camper.

Treinvervoer
De Noorse Spoorwegen beschikken over een uitgebreid routenetwerk dat zich uitstrekt van de zuidwestkust tot aan de stad Bodo ten noorden van de poolcirkel. Het pronkstuk is de lijn tussen Oslo en Bergen die dwars door het Noorse hooggebergte voert.

Boot vervoer
In geen ander Europees land spelen veerboten zo’n grote rol als in het land van de fjorden.

Accommodaties
Er is een groot assortiment van goede kwaliteit accommodaties, van eersteklas hotels tot kamers in privé huizen. VVV’s kunnen u helpen om reserveringen in alle categorieën te maken.

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van Scandinavië kunnen Noorwegen bezoeken zonder visum of paspoort. Inwoners van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland hebben geen visum nodig als zij tot 3 maanden in Noorwegen willen verblijven. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Noorwegen.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus 1 uur

Elektriciteit: 220V, 50-60 Hz

Gezondheid in en naar Noorwegen
Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Water en hygiëne
Kraanwater is drinkwater in Noorwegen. Vlees, vis, fruit en groenten kunnen zonder risico gegeten worden.

Gezondheidszorg in Noorwegen
De gezondheidszorg is zeer goed in Noorwegen. De overheid betaalt de kosten voor ambulances en lijkenhuizen. Toch is het raadzaam om een reisverzekering te hebben die ziektekosten dekt.

Telefoneren in en naar Noorwegen
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken. Politie: 112, brandweer: 110, ambulance: 113. Het internationale toegangsnummer van Noorwegen is 47. Er worden geen codes voor gebieden gebruikt.

Valuta
De munteenheid is de Noorse Kroon. Mastercard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van oanda.com.