Oostenrijk – Het wintersportland in Europa, maar ook mooi in de zomer!

Oostenrijk ligt midden in Europa. Het land wordt omringd door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië en Zwitserland. Het zuidelijke en westelijke gedeelte van het land worden gevormd door de Alpen. In dit gebergte is het hoogste punt van het land te vinden, namelijk de 3797-meter hoge Grossglockner top.

Oostenrijk is als vakantieland met name populair onder skiërs. Ieder jaar vertrekken veel landgenoten met auto, bus of vliegtuig voor de wintersport in Oostenrijk. Hier kunnen ze genieten van een weekje in de sneeuw en van de gezelligheid op en buiten de piste.

SalzkammergutDe hooggelegen bossen van het Boheemse Massief liggen in het noorden tot aan de grens met Tsjechië, terwijl de Donau Vallei en de vruchtbare laaglanden in het oosten het landbouwgebied van Oostenrijk vormen.

Er zijn veel meren te vinden in Karinthië en de Salzkammergut regio. Onder het bewind van de machtige Habsburgs was Oostenrijk ooit de dominante politieke macht in centraal Europa. Tegenwoordig is het land misschien een kleine speler op het wereldtoneel, maar het is een fantastische vakantiebestemming, die veel cultuur te bieden heeft.

Er zijn veel wintersportactiviteiten te ondernemen in de Alpen en het land kent een prachtige architectuur en een ongekende muzikale traditie. Oostenrijk is heel bekend om het skiën in Tirol en in Vorarlberg. Maar het land heeft meer te bieden dan de Alpen. Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, heeft vele mooie architectonische gebouwen en een indrukwekkend muzikale geschiedenis.

Ook Salzburg bezit mooie architectuur. Het gezicht van de stad is sterk beïnvloed door de Barok. In de winter kan men naar een van de beste skigebieden van Oostenrijk gaan, namelijk de Arlberg regio. Hier kan men skiën, snowboarden en langlaufen. Andere mogelijke activiteiten in Oostenrijk zijn klimmen, paragliding, hanggliding, ballonvaren, waterskiën, zeilen en windsurfen.

Natuur Oostenrijk

Flora
Oostenrijk floraDe diversiteit aan topografische en klimatologische omstandigheden zorgen voor de rijke flora van het land. Oostenrijk is een van Europa’s dichtst beboste landen. Typerend zijn de loof verliezende bossen (eiken, beuken) en de heterogene bossen (beuken, dennenbomen) en in de hoger gelegen gebieden dennenbomen, lariks en pijnbomen.

Bijzonder divers en kleurrijk is de flora in de Alpen: edelweiss, gentiaan, alpine anjers, arnica, alpine rozen, heidekruid en nog veel meer. Het noordelijke gedeelte van de Alpen wordt voornamelijk gekenmerkt door gras; typerend voor de Pannonische regio zijn de struikgewassen, heterogene bossen en de steppen. Ten oosten van het Neusiedl meer treft men een specifiek soort steppeflora aan.

Fauna
Oostenrijk faunaOostenrijk kent een voornamelijk centraal Europese fauna: herten, konijnen, fazanten, vossen, dassen, marters en patrijzen. In de Alpen bestaat de fauna uit steenbokken, gemzen en marmotten. Verder vindt men in dit gebied varkens, adelaars en bergkauwen.

Typerend voor de Pannonische fauna is de vogelpopulatie in het gebied van het Neusiedl meer (reigers, ganzen, lepelaars en nog veel meer). In recente jaren is Oostenrijk weer het thuis geworden van een kleine populatie beren, die men voornamelijk in de dichtbeboste en bergachtige gebieden kan aantreffen.

Nationale parken

Oostenrijk Hohe TauernHohe Tauern Nationaal Park – Acht maanden per jaar is het hartje winter in de bergen van de Hohe Tauern, en zelfs de rest van het jaar hebben de planten en de dieren het zwaar te verduren. Met haar oppervlak van 1800 vierkante kilometer is het nationaal park Hohe Tauern het grootste natuurreservaat in centraal Europa, en kent het het laatste ongerepte deel van de Oostenrijkse Alpen in Karinthië, Salzburg en Tirol.

Tevens indrukwekkend in het gletsjerlandschap: Oostenrijks hoogste punt, de Grossglockner, 2797 meter hoog, en een fantastische flora en fauna. Het programma, aangeboden door het parkmanagement en de informatiecenters in de drie provincies, toont het gebied in al haar aspecten door middel van excursies, shows en speciale evenementen, met kinderactiviteiten, of door middel van trektochten door de Alpen.

Oostenrijk NockbergeNockberge Nationaal Park – Koepels van kristallen rotsen, de “Nocken”, karakteriseren het Karinthische landschap. Na massale protesten tegen de komst van een skiresort, werd de Nockberg regio in 1987 bestempeld als nationaal park. Het gebied is 18.663 hectare groot en ligt 1300 tot 2440 meters boven de zeespiegel.

Eeuwenlange agricultuur, met opmerkelijk genoeg zuivelindustrie in de hoogste gebieden, is hier te vinden. Deze sterk gecultiveerde natuur is de reden om het gebied in de categorie ‘beschermd gebied’ te plaatsen; slechts kleine delen ervan kunnen misschien weer in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. Enkele speciale diersoorten die hier voorkomen zijn de uil, gouden adelaar en verder vele soorten broedvogels.

Oostenrijk KalkalpenKalkalpen Nationaal Park – Vier vijfde van de 16.000 hectare van dit Oostenrijkse nationale park is bebost – in het Sensen gebergte en het Reichraminger Hintergebergte kan men meer dan 30 verschillende soorten bossen vinden. Ongeveer tien miljoen bomen zijn een thuis voor 50 diersoorten, 120 soorten broedvogels en een ontelbaar aantal insecten, inclusief 4000 typen kevers. Opvallend zijn de herten, reeën en gemzen.

De bezoeker kan er tevens schaarse diersoorten aantreffen, zoals de Europese zwarte salamander, bedreigde slangensoorten en vele vogelsoorten die deels met uitsterven worden bedreigd. In het noorden van Oostenrijk bijvoorbeeld, vormen de Kalkalpen de laatste veilige haven voor de Auerhoen en de zwarte korhoen. Boven het plateau van het Sensengebergte vliegt de gouden adelaar. Het jachtgebied van deze adelaar is vaak 100 vierkante kilometer groot.

Oostenrijk ThayatalThayatal Nationaal Park – Sinds 1991 is er een nationaal park (6300 hectare groot) aan de Tsjechische zijde van de rivier de Thaya, tussen Frein en Znaim, het Narodny park Podyji. Vanaf die tijd is het idee ontstaan om een park te creëren, bestaande uit twee bestaande natuurreservaten met een grootte van 1300 hectare. Steile hellingen en romantische rivieren, die het plateau doorsnijden, tekenen het landschap.

Langs de rivieren domineren loofbomen; lindebomen zijn schaars. De intensief bewerkte, voedingsarme grond is er droog. Weinig voorkomende soorten orchideeën, zoals de groene orchidee of de paarse orchidee groeien op droge weides. Deze vormen tevens de voedingsbodem voor ooievaars. De zeldzame zwarte ooievaar leeft in de bossen en de adelaarsuil heeft zijn leefgebied in de rotsgebieden.

Oostenrijk Donau AuenDonau Auen Nationaal Park – Dit aan de rivier de Donau liggend bos in het zuiden van Oostenrijk, met haar rijke flora en fauna, wordt vaak vergeleken met de ecosystemen van tropische regenwouden. In dit gebied groeien meer dan 600 verschillende soorten varens en andere planten, leven meer dan 200 soorten dieren en meer dan 50 vissoorten.

Al met al leven er in dit gebied ongeveer 5000 diersoorten. Een opmerkelijk groot aantal ijsvogels leeft hier in de oude rivierbeddingen. De recent ontdekte hondshaai en de Donau watersalamander zijn tevens de moeite van een bezoek aan dit gebied waard. De natuurlijke waterkringloop is van levensbelang voor het hele ecosysteem in dit gebied. Vrij stromend water creëert het landschap: de eroderende kracht ervan is enorm, er zijn afzettingen van fijn zand, maar ook grindafzettingen. Het management van het gebied verzorgt wandeltochten en boottochten om de bezoeker een goede impressie te geven van de geweldige natuur van de Donau-Auen.

Klimaat Oostenrijk

Oostenrijk heeft een gematigd landklimaat. Over het algemeen is het weer bewolkt. De zomers zijn warm met aangename koele nachten en af en toe regent het. De winters zijn koud met frequente regenbuien in de laaglanden en sneeuw in de bergen. De sneeuwhoogte in het land zijn voldoende voor wintersport. De gemiddelde temperatuur in Oostenrijk varieert tussen de -2 en de 20 graden Celsius.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Republiek Oostenrijk
Oppervlakte: 83.854 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 8 miljoen
Hoofdstad: Wenen ongeveer 1,6 miljoen inwoners
Bevolking: 97% Germaanse origine, 2% Slowaaks en Kroatisch en 1% Turks
Talen: 97% Duits, resterende 3% Turks, Slowaaks en Kroatisch
Overheid: Bondsrepubliek
Industrie en Producten: Machines, textiel, ijzer, staal en hout
Belangrijkste handelspartners: EU (voornamelijk Duitsland, Italië), Japan en Zwitserland

Gewoontes en lokale gebruiken

Lokale keuken Oostenrijk
In recente jaren is Oostenrijk een waar paradijs voor de fijnproever geworden. De huidige Oostenrijkse keuken is opgebouwd uit ’s lands beste producten, verbouwd in de bossen en de bergweides, de wijnvelden en de boomgaarden. De beste chef-koks veroveren een plek in de internationale culinaire wereld, terwijl de Oostenrijkse wijnen vele prijzen in de wacht slepen. Regionale delicatessen zoals pompoenzaad olie en appel balsamico zijn te vinden in alle belangrijke Europese restaurants, terwijl de Oostenrijkse keuken bezoekers van heinde en verre trekt.

Markten en souvenirs
Oostenrijk serpentijnEen markt bezoeken is altijd de moeit waard. Geniet van de variëteit en de internationale flair van Wenen’s Naschmarkt, de lokale en typische traktaties op de boerenmarkten of de drukke vlooienmarkten, die door de jaren heen steeds talrijker zijn geworden. Advent markten gekenmerkt door kerstversieringen, peperkoek en ambachten creëren een prachtige atmosfeer.

Typische Oostenrijkse kunst en ambachten zijn altijd in trek: klederdracht en sieraden, wollen gewaden uit Salzburg en Tirol, borduurwerk uit Vorarlberg, pottenbakkerskunst en porselein (Augarten porselein uit Wenen, Gmunden pottenbakkerskunst, potten uit Stoob/Burgenland), glaswerk en kristallen (Swarovski/Tirol) en houtsnijwerk, om zo maar enkele voorbeelden te geven. Bernstein (Burgenland) is de enige plaats waar men de kostbare serpentijn steen kan vinden, een groene waardevolle steen gebruikt voor het maken van sieraden en decoraties.

Vakantieseizoenen Oostenrijk
Sightseeing in de zomer en wintersport maken Oostenrijk het hele jaar door tot een vakantieoord. Het zomerseizoen valt in juli en augustus, wanneer er veel mensen zijn en de prijzen hoog oplopen. Het kan dan onaangenaam warm zijn in de steden.

In de winter is het minder druk in de steden en zijn de prijzen lager (behalve gedurende de Kerstdagen en Pasen). Wintersport wordt beoefend vanaf medio december tot eind maart en kent haar hoogtepunt tijdens de Kerst, de jaarwisseling en in februari. De vakantiegebieden in de Alpen zijn erg rustig van eind maart tot eind april en in de maand november. De lente begint in juni, als de bloemen de Alpen een kleurrijk aanzicht geven.

Huisdieren mee naar Oostenrijk

Huisdieren, zoals honden of katten van 12 weken of ouder, hebben een geldig vaccinatiecertificaat tegen hondsdolheid (in het Duits) nodig. De vaccinatie moet tenminste dertig dagen voor aanvang van de vakantie zijn toegediend, met een maximum van een jaar van tevoren. Men mag maximaal 3 dieren op vakantie meenemen.

Religie
Naar schatting is 78% van de Oostenrijkers katholiek, 5% protestant, 4,5% hangt een ander geloof aan. Over het algemeen zijn de conservatieve provincies, zoals Tirol en Vorarlberg, gevolgd door Zuid-Oostenrijk en Burgenland, katholiek. In de kleinere dorpen vervullen de kerken een grote sociale functie. Religie wordt minder sterk beoefend in de stedelijke gebieden, waarbij Wenen de kroon spant. De neergang in het aantal mensen dat actief een geloof beoefent en de groei van het aantal ongelovigen kan geïnterpreteerd worden als de toename van de secularisatie in de Oostenrijkse gemeenschap.

In het algemeen kan men stellen dat Oostenrijkers die niet actief bezig zijn met religie geassocieerd worden met de SPO, en dat de katholieken vaak worden geassocieerd met conservatieve partijen. Religies in Oostenrijk worden gefinancierd door middel van een zogenaamde kerkbelasting. Oostenrijkers die niet actief bezig zijn met hun religie vermijden de kerken om zodoende niet te hoeven betalen.

Toerisme

Oostenrijk architectuurOostenrijk heeft fantastische gebouwen en een kunstzinnige architectuur. De Gotische stijl was tussen de 14e en de 16e eeuw zeer populair, zoals te zien is aan het aantal imposante gebouwen met steunpilaren, bogen en gewelven. De kathedraal van St Stephen in Wenen wordt beschouwd als het meesterwerk in de Gotiek.

De volgende grote kunststroming was de Barok. Afgekeken van het Italiaanse model, heeft Fischer von Erlach een nationale stijl ontwikkeld, genaamd Oostenrijkse Barok, te bewonderen in de Nationale Bibliotheek en de Kerk van St Charles in Wenen. Keizerin Maria Theresa had een voorkeur voor Rococo, een stijl zo druk dat de Barok op het Bauhaus gaat lijken, het interieur van het Schobrunn Paleis is hier een goed voorbeeld van.

De meest interessante moderne gebouwen zijn ontworpen door de architect Friedensreich Hundertwasser: enkele van zijn projecten komen dicht bij de weelderigheid van Gaudi. De Oostenrijkse kerken staan vol met mooie Gotische kunst, Renaissance en kunst uit de Barok. De bekendste Oostenrijkse schilders zijn waarschijnlijk Gustav Klimt (Art Nouveau) en Oskar Kokoschka (Weens expressionisme), maar de meeste aandacht was gereserveerd voor het Weense Actionisme.

Toeristische activiteiten

Gezondheidstoerisme en spa’s zijn een ideale remedie voor chronische gezondheidsproblemen. Talrijke historische tradities bewijzen de helende werking van water. Sebastian Kneipp, een priester uit de Allgrau regio in Zuid-Duitsland, vond een compleet nieuwe methode uit van genezing met behulp van water. Hij ontwikkelde een therapeutisch concept, dat uitgebreid is getest en verfijnd door vele generaties doktoren. Vandaag de dag is zijn waterbehandeling een vast onderdeel van de moderne geneeskunst.

Skiën
Oostenrijk skiOostenrijk is een echt paradijs voor skiërs en sneeuwliefhebbers. Gemarkeerde skiroutes kunt u door het hele land vinden en de meesten daarvan zijn ’s avonds verlicht.

Ijszeilen en ijssurfen
Je hebt niet perse bergen nodig om de kick van snelle wintersporten te beleven. Met de wind in de zeilen en het ijs onder je, snel je over het bevroren meer. Een totaal nieuwe ervaring, die beoefend kan worden in Burgenland, Karinthië en Tirol. Met haar talloze meren is Oostenrijk de ideale plek voor deze fascinerende wintersporten. Veel van deze meren vriezen helemaal dicht in de winter en zorgen zo voor de perfecte snelheidsbaan op ijs. Het Neusiedl meer is zo’n meer in het oosten van Oostenrijk.

Sledehondenrace
Op een hondenslee rijden is een memorabele ervaring. Je kunt het proberen als je in Oostenrijk bent en er is zelfs de mogelijkheid om het zelf te leren en je diploma hiervoor te halen. Zelfs het kijken naar een sledehondenrace is een ervaring op zich. Huskies behoren tot ’s werelds meest populaire hondensoorten. Alleen poolhonden zijn geschikt om deze races te volbrengen: Malamutes uit Alaska, Siberische huskies, witte Samoyeeds en onvermoeibare Laika’s. Beoefenaars uit de hele wereld komen vaak naar Oostenrijk om zich voor te bereiden op wedstrijden.

Fietsen en mountainbiken
Oostenrijk heeft een prachtige natuur en het is dan ook prachtig om dit per fiets te verkennen. Het land heeft fietsroutes voor zowel de actieve fietser als diegenen die rustig aan willen doen. Vanaf de fiets kunt u het land op een directe, echte manier leren kennen.

Paardrijden
Oostenrijk is een ideaal land om paard te rijden. Door de verschillende natuurlandschappen kunt u zowel langs de paden en wegen paardrijden als in de wildernis. Zittend op de rug van een paard, kunt u ver de de wildernis in trekken.

Hiking en wandelen
De 50.000 kilometer aan gemarkeerde hiking paden van verschillende moeilijkheidsgraden maken van Oostenrijk een uniek hikingparadijs. Talrijke tochten door pittoreske landschappen, evenals klimtochten door de bergen en valleien met donderende watervallen zijn een waar avontuur voor het hele gezin. De intensieve ervaring met bergen, water en zon, evenals de prachtige natuur, maken van uw vakantie in Oostenrijk een onvergetelijke ervaring. Hiking staat voor gezonde ontspanning in de natuur.

Golfen
De charme van de Oostenrijkse golfbanen is gelegen in de setting, de prachtige landschappen altijd als achtergrond. De faciliteiten variëren van 45-hole, 36-hole en 27-hole banen en vele 18-hole banen (waarvan sommige 9-hole par 3). Dankzij dit intensieve netwerk van golfbanen en hun relatieve nabijheid, kan men verschillende golfbanen bezoeken in Oostenrijk.

De golfhotels in Oostenrijk bieden verschillende pakketten aan. Als u deze sport graag wilt leren spelen, dan is Oostenrijk een fantastisch beginpunt. Er zijn verschillende golfscholen met gekwalificeerde instructeurs in heel Oostenrijk. Veel clubs hebben hun eigen trainingsfaciliteiten – De Golf Academie in Seefeld (met een 6-hole baan) of de scholen in St. Michael in Lungau, Radstadt, Bad Kleinkirchheim, Portschach, of de David Leadbetter Golf Academie in Bad Tatzmannsdorf.

Vissen
Oostenrijk Neusiedler meerVoor de liefhebber zijn er vele mogelijkheden om te vissen in kristalheldere wateren met de Alpen als adembenemend decor. De ultieme uitdaging in deze sport is ongetwijfeld het vliegvissen, wat men kan leren gedurende een weekendcursus. In wat voor vorm van vissen je ook bent geïnteresseerd, je zult in Oostenrijk de perfecte wateren vinden om deze sport te beoefenen.

Hanggliding en paragliding
Als je altijd al hebt willen zweven over de bergen, dan zijn het de Oostenrijkse vliegscholen die jouw droom laten uitkomen. Zweef als een vogel zo vrij door de lucht en laat de wind je meevoeren door Oostenrijk.

Canyoning en speleologie
Er zijn mensen die zich afvragen waarom iemand langs een waterval naar beneden of boven wil klimmen als er een goed pad voor is aangelegd. Als je het ooit hebt geprobeerd, weet je waarom. De aantrekkingskracht van canyoning en speleologie heeft te maken met het rechtstreekse contact met de natuurelementen. Canyoning is een uitdaging voor een ieder die zijn grenzen wil verleggen

Reizen naar Oostenrijk

Vliegen naar Oostenrijk
vliegen OostenrijkWenen is het middelpunt van de Oostenrijkse luchtvaart, maar er zijn ook internationale luchthavens in Linz, Graz, Salzburg, Innsbruck en Klagenfurt. Austrian Airlines is al meer dan 40 jaar de grootste vliegmaatschappij van Oostenrijk. Austrian Airlines heeft een zeer hoge standaard in veiligheid en service en vliegt van en naar 123 bestemmingen.

Andere nationale vliegmaatschappijen zijn Lauda Air en Tyrolean Airways. Er is tevens een Airport-Shuttle-Service: regelmatige buslijnen van treinstation Westbahnhof naar treinstation Sudbahnhof en van City Air Terminal (station Wien Mitte/Hilton Hotel). Als u van buiten Europa naar Oostenrijk reist, kan het goedkoper zijn om naar een andere Europese luchthaven te reizen, om vervolgens over land Oostenrijk binnen te komen. Vanaf München is het bijvoorbeeld slechts twee uur reizen met de trein naar Salzburg.

Bus vervoer naar Oostenrijk
Er zijn volop mogelijkheden om met de bus naar Oostenrijk te reizen, al moet u hier wel wat meer tijd voor uittrekken.

Auto vervoer naar Oostenrijk
Een uitstekende infrastructuur verbindt Oostenrijk met haar buurlanden. Alle belangrijke grensovergangen zijn dag en nacht geopend. De verkeersregels zijn over het algemeen gelijk aan die van veel andere Europese landen. Let er echter wel op dat men op alle wegen tol moet betalen. Men mag in Oostenrijk met een buitenlands rijbewijs rijden. Reizigers van buiten de EU mogen hun voertuig voor een periode van 6 maanden gebruiken; daarna moeten ze ervoor betalen.

Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 150 cm, moeten een veiligheidsriem dragen of in een goedgekeurd veiligheidszitje zitten. Het toegestane alcoholpercentage bedraagt 0.5 o/oo! Hier staat een boete op van EUR 218,02 tot EUR 3.633,34 of confiscatie van uw rijbewijs. Bellen tijdens het rijden mag alleen met een hands-free set. De carkit moet op een dusdanige manier in de auto worden bevestigd dat het de nodige rijhandelingen niet belemmerd. Hier staat een boete op van EUR 21,80 tot EUR 726,73.

Verkeersongelukken waarbij mensen gewond zijn geraakt moeten meteen bij de politie worden gemeld; voor ongelukken waarbij de schade beperkt is tot materiële schade hoeft dit niet perse.

Trein vervoer naar Oostenrijk
Oostenrijk heeft uitstekende spoorwegverbindingen met alle grote Europese steden. Het Oostenrijkse spoorwegnet heeft een lengte van 5800 km en is direct verbonden met het Europese spoorwegnet. Let erop dat wanneer u reist in slaapcoupés, u van tevoren een formulier (te verkrijgen bij de conducteur) moet invullen.

Met auto en caravan naar Oostenrijk
vakantie OostenrijkEen Carnet de Passage (douane document) is niet verplicht voor caravans. Voor caravans moet tevens tol worden betaald. Overnachten in caravans buiten campings is m.u.v. Wenen, Tirol en beschermde natuur gebieden toegestaan; het is echter verboden om een campinguitrusting op te zetten. In sommige gebieden in Oostenrijk geldt een parkeerverbod voor caravans; informatie is verkrijgbaar bij het gemeentelijk administratiekantoor of bij de politie.

Reizen in Oostenrijk

Per auto Oostenrijk ontdekken
In de meeste steden kan men een auto huren. De wegen zijn over het algemeen goed begaanbaar, maar schenk wel de nodige aandacht aan moeilijke bergroutes.

Treinvervoer
Tyrolean Airways is de belangrijkste binnenlandse vervoerder en verzorgt verbindingen tussen de grote steden. De treinen in Oostenrijk zijn comfortabel, schoon en rijden geregeld.

Busvervoer
Bussen worden meestal gebruikt voor de korte afstanden. Sommige skiresorts in Tirol en Vorarlberg kan men slechts bereiken per bus of privé vervoer.

Overig vervoer
Trams zijn een bekend straatbeeld in Oostenrijk. Fietsen kunnen worden gehuurd bij 160 treinstations en teruggebracht worden bij elk willekeurig station met een fietsverhuurservice. Er zijn aparte fietspaden aangelegd en het Donau fietspad, dat loopt van het Zwarte Woud in Duitsland tot Wenen, is een soort van heilige route voor fietsers. Boottochten op de Donau zijn langzaam en duur en meer geschikt als excursie dan als vervoermiddel. Bergtransport is verdeeld in vijf categorieën: kabelspoorweg (Standseilbahn), kabelbaan (Luftseilbahn), gondel (Gondelbahn), stoeltjeslift (Sesselbahn) en skilift (Schlepplift).

Accommodaties

Oostenrijk accommodatieEr is een groot assortiment van goede kwaliteit accommodaties in Oostenrijk, van eersteklas hotels tot kamers in privé huizen. Oostenrijk beschikt over vakantiehuizen, vakantievilla’s, appartementen, hotels, motels, pensions, resorts, hostels, jeugdherbergen, campings en all inclusive resorts.

Hotels
Oostenrijk kent een hoge standaard wat het hotelwezen betreft. De classificatie van hotels 1 ster tot 5 sterren is onderhevig aan strikte controles: Informatie: op hotelsterren Oostenrijk 5 sterren zijn zeer luxe hotels, 4 sterren luxe hotels,3 sterren zijn hoge standaard hotels, pensions en herbergen, 2 sterren zijn medium standaard hotels, pensions en herbergen, 1 ster zijn simpele hotels, pensions en herbergen.

Voor de hoogseizoentoeristen (m.n. in juli, augustus, Kerst en Pasen) is het nodig om ver van tevoren te boeken. In hotels en herbergen, moet een extra bedrag van 10 % tot 15% van de factuur worden betaald. Het is gewoonlijk, als men tevreden is met de service, een tip te geven van 5 % tot 10 % van de factuur.

Campings
Oostenrijk kent een extensief netwerk van ongeveer 500 campings, waarvan enkele het hele jaar door geopend zijn. De gemiddelde kosten per nacht voor twee personen bedragen gedurende het hoofdseizoen ongeveer 20 euro. Camping informatie is verkrijgbaar bij het Oostenrijks Bureau voor Toerisme, de autoclubs en de regionale VVV-kantoren. Veel campings geven korting aan gezinnen met kinderen en aan leden van het FICC, het AIT en het FIA op vertoon van de International Camping Card. Kamperen buiten de campings vereist de toestemming van landeigenaren.

Jeugdherbergen
Oostenrijk kent ongeveer 100 jeugdherbergen, die toegankelijk zijn voor iedereen die in het bezit is van een Internationale Jeugdherberg kaart. Groepen en single reizigers wordt geadviseerd om van tevoren te boeken. Personen niet in het bezit van een Internationale Jeugdherberg kaart moeten een gastenformulier invullen voorzien van een welkomst stempel, alles tegen een prijs van ongeveer 5 euro per nacht. Wanneer het formulier voorzien is van 6 welkomst stempels, is het automatisch geldig als een Jeugdherberg ledenkaart. Een lijst van alle jeugdherbergen en gedetailleerde informatie is verkrijgbaar bij het Oostenrijks Bureau voor Toerisme of bij de Oostenrijkse Jeugdherberg Associatie.

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van de EU hebben geen visum nodig. Andere nationaliteiten dienen alleen in het bezit te zijn van een visum, indien het verblijf langer is dan 3 maanden. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Oostenrijk voor meer informatie.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur

Elektriciteit: 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Oostenrijk
Er zijn geen verplichte vaccinaties wanneer men naar Oostenrijk wil reizen. Het is mogelijk zich te laten vaccineren tegen hondsdolheid of een tekenbeet. Hondsdolheid is aanwezig in Oostenrijk. Diegene die veel risico loopt, kan zich voorafgaande aan de reis laten inenten. Indien u wordt gebeten, dient u onmiddellijk medische hulp te zoeken. Teken komen voornamelijk in de zomer in beboste gebieden voor. Deze gebieden bevinden zich vooral in het oosten van het land.

Tekenbeten kunnen leiden tot ongemak, en, in enkele gevallen, tot serieuze infecties. Inenting is mogelijk en aan te raden voor reizigers die zich in de beboste gebieden gaan begeven. De vaccinatie bestaat of uit drie verschillende inentingen, welke minder dan een jaar daarvoor moeten zijn gehaald in het land van herkomst van de reiziger, of uit een injectie na een tekenbeet, welke bij elke dokter in Oostenrijk te verkrijgen is. Raadpleeg voor de zekerheid de GGD voor vertrek.

Water en hygiëne
Water in Oostenrijk is overal drinkbaar. Als dit niet het geval is, wordt dit duidelijk aangegeven.

Gezondheidszorg in Oostenrijk
De medische zorg in Oostenrijk is uitstekend.

Telefoneren in en naar Oostenrijk
Oostenrijk heeft de volgende alarmnummers: politie: 133, ambulance: 144, brandweer: 122. Wanneer er problemen zijn met de auto of de motor, kunt u contact opnemen met de Oostenrijkse Wegenwacht (OAMTC) via nummer 120 voor gratis hulp. Het internationale toegangsnummer is 43. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Valuta
De munteenheid in Oostenrijk is de Euro. De meeste belangrijke creditcards worden in de grote steden en toeristische gebieden geaccepteerd. Er zijn geen kredietbeperkingen in Oostenrijk. Alleen is er toestemming nodig wanneer men zeer grote bedragen wil uitvoeren.