Peru – Machu Picchu, de Andes en de Amazone # Historie en natuur!

Peru is gelegen aan de westkust van Zuid Amerika en grenst aan de landen Chili in het zuiden, Bolivia in het zuidoosten, Brazilië in het noordoosten, Colombia in het noorden en Ecuador in het noordwesten. Het land bestaat uit drie grote gebieden: de smalle kuststrook, het uitgestrekte Andes gebergte en de Amazone. De kustlijn bestaat overwegend uit woestijn, en hier zijn ook de grotere steden en de beste snelweg gesitueerd. In het Andes gebergte is de hoogste berg van Peru te vinden: de Huascaran op 6770m. In het oosten ligt het Amazone gebied, dit is een laag gebied met tropische wouden waar de rivieren Maranon en de Ucayali doorheen stromen.

De eerste inwoners van Peru waren de jagers en verzamelaars die rondtrokken langs de kust en leefden in grotten. De oudste plaats is de Pikimachay grot, deze grot dateert uit 12.000 voor Christus. Gewassen als katoen, bonen en pepers werden in 4000 voor Christus voor het eerst geplant. Later introduceerden de beschaafde culturen als de Chavin het weven, landbouw en religie in het land. In het begin van de 15de eeuw hadden de Inca’s de macht over een groot gedeelte van het land, zij hadden zelfs invloed in Chili en Colombia.

Peru indianenTussen 1526-1528 arriveerde de Spaanse conquistador Fransisco Pizarro in de kustgebieden van Peru. Hij stichtte de stad Lima en executeerde de Inca keizer Atahualpa. Peru bleef trouw aan Spanje tot en met 1824. Voordat de Spanjaarden arriveerden, bestond de kunst voornamelijk uit potten, metaalwerken en textiel.

De Spanjaarden introduceerden hun versie van bestemmingsplannen voor steden met huizenblokken en rechte straten. Ook introduceerden zij kerken en kloosters. De Europese stijlen werden vermengd met de oorspronkelijke indiaanse stijlen en zo ontstond de nieuwe stijl Mestizo.

Spaans is de meest gesproken taal in Peru. De meeste indianen in de hoger gelegen gebieden zijn tweetalig en hebben als moedertaal Quechua. In heel Peru worden er ongeveer 70 talen gesproken. In grote gedeelten van de Amazone wordt er nauwelijks Spaans gesproken. Alleen in hotels en luchthavens wordt Engels verstaan.

Peru LimaDe hoofdstad van Peru is Lima. Deze stad heeft een grote verscheidenheid aan musea, waaronder het Museo de Oro del Peru. Hier staan een aantal enorme artefacten van goud, zilver en kostbare stenen.

De stad Pisco is een belangrijke vissershaven. Deze stad wordt door toeristen gebruikt als basis om de nabijgelegen wilde omgeving van Islas Ballestas en de Paracas Peninsula (schiereiland) te bezichtigen. De omgeving heeft een rijke historie en een grote hoeveelheid aan interessante archeologische bouwwerken.

Arequipa wordt ook wel de witte stad genoemd. Deze stad wordt omringd door imposante bergen waaronder de vulkaan El Misti. De stad Cuzco is de archeologische hoofdstad van Amerika. Het is de oudste, altijd bewoonde stad van het continent. De stad Iquitos is de grootste junglestad aan de Amazone. De stad kan alleen via het water en de lucht bereikt worden. De stad werd rond 1750 gesticht. Mogelijke activiteiten in Peru zijn winkelen, klimmen, jungletochten, kanoën en zwemmen.

Natuur Peru

Flora
Peru heeft diverse ecosystemen. De belangrijkste ecosystemen zijn: regenwouden, het hooggebergte, paramo en puna, mangroven en woestijnen. Peru heeft verschillende soorten flora waarvan een groot deel uniek is, zoals de op grote hoogte groeiende stukken polylepis bosland.

Fauna
Peru faunaEr leven verschillende soorten vogels in Peru en de onderwaterwereld is overweldigend. Kolonies zeeleeuwen, Humboldt pinguins, Chileense flamingo’s en Peruaanse pelikanen kan men langs de gehele Peruaanse woestijnkust vinden. Vogels die veel voorkomen in de hoger gelegen gebieden zijn de Andes-condor en verschillende soorten kolibries. De oostelijke zijde van het Andes gebergte bestaat uit jachtgebieden van jaguars, beren en tapirs.

Nationale parken
Verschillende soorten wilde dieren en unieke planten worden beschermd binnen een systeem van nationale parken en reservaten. Dertig gebieden vallen onder deze parken en reservaten, samen vormen zij 7 procent van het totale landoppervlak van Peru.

Klimaat Peru

Naast het tropische klimaat heeft Peru een aantal andere klimaten. Van alle 32 soorten klimaten in de wereld komen er 28 in Peru voor. Hete woestijnen, droge wouden, savannes, regenwouden, koude hoogvlakten, koele steppes en besneeuwde bergen wisselen elkaar af in dit land. Hier vindt u een algemene uitleg van de verschillende klimaten in dit land, opgedeeld in de drie verschillende gebieden:

Kustgebied
Peru kustHet kustgebied heeft twee seizoenen: zomer en winter. De zomer loopt van december tot en met maart, en het kwik kan in deze periode oplopen tot 27 graden Celsius. In de winter, die loopt van mei tot en met oktober, daalt de temperatuur tot een milde 12 graden Celsius. In deze periode valt er wat lichte regen en is het mistig. In het noordelijke gedeelte langs de kust schijnt de zon 300 dagen per jaar en kan de temperatuur oplopen tot 35 graden Celsius.

Hoogvlaktes
Het tweede gebied omvat de hoogvlaktes. Het klimaat is mild en droog. Er is een zomer en een winter seizoen. De zomer is van mei tot en met oktober. Overdag is het zonnig, in de avond koelt het af en er valt nauwelijks regen. De meeste regen valt in de periode van december tot en met maart. In een dag kan de temperatuur van 2 graden Celsius oplopen tot 20 graden Celsius.

Regenwoud 
De laatste regio is het regenwoud rond de Amazone. Er zijn twee vaste seizoenen. Het droge seizoen loopt van mei tot en met oktober. De zon schijnt veel en het kwik kan oplopen tot 30 graden Celsius. Het natte seizoen loopt van november tot en met april.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Republiek Peru
Oppervlakte: 1.285.215 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 27 miljoen
Hoofdstad: Lima ongeveer 8 miljoen inwoners
Bevolking: 54% Indiaans, 32% Mestizo (gemengd Indiaans en Europese afkomst), 12% Spaans, 2% Afrikaans, een minderheid van Aziatische afkomst
Talen: Spaans, Quechua, Aymara
Overheid: Democratie
Industrie en Producten: Pulp, papier, coca bladeren, vismeel, staal, chemicaliën, olie, mineralen, cement, scheepsbouw
Belangrijkste handelspartners: VS, Japan, Groot-Brittannië, China, Duitsland, Colombia

Gewoontes en lokale gebruiken

Lokale keuken
Peru voedselTypische Peruaanse gerechten zijn smaakvol en variëren per regio. Vis en schaaldieren kunnen het best gegeten worden in de kustgebieden. Inca delicatessen als geroosterde cavia kan men het beste eten in de hoger gelegen gebieden van Peru.

Andere specialiteiten van Peru zijn lomo saltado (gehakt van rundvlees gebakken met uien), cebiche de corvina (een witte zeebaars gemarineerd in citroen, chili en uien, dit gerecht wordt veelal koud geserveerd met gekookte aardappel of broodwortel) en sopa a la criollais (een milde noedel soep met rundvlees, ei, melk en groentes).

Fooien
Een combinatie van belastingen en servicekosten worden automatisch op de rekening gezet in de goede hotels en restaurants, dit kan oplopen tot 28 procent. De goedkopere hotels en restaurants berekenen deze belasting niet. Een fooi van ongeveer 10 tot 15 procent is gebruikelijk in goede restaurants, mits deze nog niet is inbegrepen. Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven in budget hotels en aan taxichauffeurs. Het is gebruikelijk om een locale gids een fooi van 3 tot 5 US Dollar per dag te geven.

Afdingen
Het is gebruikelijk om af te dingen in Peru. Blijf wel bij uw standpunt wat prijs betreft!

Religie
Het grootste gedeelte van de bevolking is Rooms Katholiek. De Indianen hebben hun traditionele geloof vermengd met het Rooms Katholieke geloof.

Evenementen en culturele attracties

Evenement: Carnaval
Eind februari en begin maart. Dit is een kleurrijk carnavalsfestival dat voornamelijk populair is in de hoger gelegen gebieden. Er worden veel watergevechten gehouden en er is veel muziek en dans.

Evenement: Inti Raymi
Juni. Het grootste Inca festival met spectaculaire dansen en parades.

Evenement: Allerheiligen
November. Deze dag wordt gevierd door giften en etens- en drinkwaren naar de graven van familie leden te brengen.

Evenement: Puno Dag
November. Door de straten van Puno wordt overal gedanst in kleurrijke kostuums.

Toerisme

Peru is een populaire bestemming voor avontuur-, cultuur- en natuurliefhebbers. Er zijn verschillende mogelijkheden om te wandelen en raften in Peru. Peru is het hart van het oude Inca rijk. Er zijn veel interessante historische plaatsen te bewonderen. Het Amazone regenwoud, het Andes gebergte en de vele woestijnen zijn enkele voorbeelden van de vele mooie natuurgebieden.

De oude cultuur van Peru kan in iedere regio wel gevonden worden. Oude rituelen en culturele trends zijn voornamelijk te zien in het kustgebied, het oerwoud en in de Sierra omgeving. Zo kan men bijvoorbeeld mee doen aan een expeditie in de jungle om verloren steden op te sporen. De mooiste voorbeelden van Mestizo architectuur kunnen gevonden worden in de kerken rondom Puno en Arequipa.

Historische plaatsen
Peru historieChavin de Huantar is een van de meest belangrijke historische centra van Peru. Het geeft weer hoe succesvol het land is geweest en het laat zien hoe het land zich in de toekomst wil ontwikkelen. Het is een archeologisch complex dat drieduizend jaar geleden door de Chavin beschaving is gebouwd. Het monument bestaat uit gigantische stenen constructies.

Monolieten, gegraveerde stenen hoofden en stenen kunnen hier gevonden worden. De ruïnes liggen 439km ten zuidoosten van Lima in het departement Ancash. De mooiste voorbeelden van Mestizo architectuur kunnen gevonden worden in de kerken rondom Puno en Arequipa.

Cuzco is de archeologische hoofdstad van Amerika. Hier kan men veel monumenten van de oude Inca cultuur terugvinden.

Machu Picchu

Peru Machu PicchuMachu Picchu is een stad van de Inca’s in Peru die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd. Er is in deze stad nog veel van de Inca beschaving terug te vinden.

Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1440, onder leiding van Pachacuti. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond.

Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad geen doorsnee functie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. De stad heeft veel verblijven voor edelen, en een paar woningen voor hun dienaren. Er konden rond de 750 personen in de stad verblijven. Gedurende de regentijd, als er geen koningen aanwezig waren, zouden er veel minder mensen in Machu Picchu geweest zijn. Toen de Spanjaarden het rijk van de Inca versloegen, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu door edelen en raakte de stad verlaten.

In 1983 werd de stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een populaire toeristische attractie, die van grote betekenis is voor het toerisme van de hele regio. Per jaar trekt de plaats rond de 400.000 bezoekers. De UNESCO vreest dat dit grote aantal bezoekers de stad verder zal beschadigen. Sinds de jaren negentig zijn er winkels, hotels en dergelijke gebouwd en worden er veel nieuwe gebouwen neergezet langs het oude Inca pad, waarlangs deze stad te bereiken is.

Er is in de stad een woonzone met middenin een groot plein, een militaire zone en een godsdienstige zone. Tussen de godsdienstige gebouwen stonden ook de woonvertrekken van de hofhouding. In de godsdienstige zone vindt men tempels voor de zonnegod en de maangodin. Ook staat daar een zonnewijzer op het hoogste punt van de stad.

Het dorp Aguas Calientes, gelegen bij de rivier aan de voet van Machu Picchu, is alleen bereikbaar met de trein. Het dorp is geïsoleerd van het landelijk wegennet. Toerbussen vanuit Cuzco rijden daardoor niet verder dan Ollantaytambo, vanwaar moet worden overgestapt op de trein. Voor de lokale bevolking is er een vroege en late trein die niet toegankelijk is voor toeristen.

Peru Machu Picchu 1Vanaf Aguas Calientes rijden er vaak bussen naar Machu Picchu. De klim van 350 meter door het tropisch regenwoud kan ook te voet worden gemaakt. Aguas Calientes is een dorp dat volledig gericht is op het toerisme en ontelbare restaurants en lodges heeft, waar de prijzen flink hoger zijn dan in de rest van het land. Aan het eind van het dorp zijn er warmwaterbronnen. Het dorp is gelegen in een tropische klimaatzone en er zijn veel tropische planten en dieren te zien. Door de diepe ligging in de vallei is er weinig zonlicht.

Het Capaq Nanpad van Ollantaytambo tot Machu Picchu is een Inca pad dat een rechtstreekse toegang tot het park geeft. Hiervoor wordt per dag maar een beperkt aantal wandelaars toegelaten, onder begeleiding van een gids. Lastdieren zijn verboden om beschadiging aan het pad te vermijden. Dragers worden gebruikt om de bagage te dragen.

Een blikvanger op alle afbeeldingen van Machu Picchu is de Huayna Picchu, de bergtop die aan de noordkant van de stad hoog daar boven uit steekt. De top is 2700 meter hoog en is te voet bereikbaar via een tamelijk steile klim. Op plaatsen waar het pad te steil is, is er houvast aan touwen. De beklimming duurt ongeveer een uur en een redelijke conditie is daarbij nodig.

Avontuurlijke activiteiten

Jungletrektochten
Trektochten door de jungle kunnen georganiseerd worden in Iquitos. Gidsen kunnen naar u toekomen, maar de betrouwbaarheid van deze gidsen varieert. Het is aan te raden om zelf een gids op te zoeken. Tochten variëren van dagtochten tot tochten die langer dan een week duren. Het is aan te raden om u goed te beschermen tegen de muggen.

Hiking, raften en mountainbiken
Peru raftingIn Peru kan men veel verschillende sporten beoefenen waaronder rotswanden beklimmen in de La Libertad hooglanden en in het zuiden van Cajamarca. Hanggliding, paragliding, parasailing en mountainbiken kunnen allen gedaan worden in verschillende gebieden. Rivier raften en kajakken zijn mogelijk in de vele rivieren van Peru. Bergbeklimmen kan in de Andes.

Canyoning en speleologie
Er zijn mensen die zich afvragen waarom iemand langs een waterval naar beneden of boven wil klimmen als er een goed pad voor is aangelegd. Als je het ooit hebt geprobeerd, weet je waarom. De aantrekkingskracht van canyoning en speleologie heeft te maken met het rechtstreekse contact met de natuurelementen. Canyoning is een uitdaging voor een ieder die zijn grenzen wil verleggen.

Vissen
Voor de liefhebber zijn er vele mogelijkheden om te vissen in kristalheldere wateren met een adembenemend decor. De ultieme uitdaging in deze sport is ongetwijfeld het vliegvissen. In wat voor vorm van vissen je ook bent geïnteresseerd, je zult in Peru de perfecte wateren vinden om deze sport te beoefenen. Sportvissen in zowel zout- als zoet watergebieden.

Paardrijden
Peru is een ideaal land om paard te rijden. Door de verschillende natuurlandschappen kunt u zowel langs de paden en wegen paardrijden als in de wildernis. Zittend op de rug van een paard kunt u ver de de wildernis in trekken.

Hanggliding en paragliding
Als je altijd al hebt willen zweven over de bergen, dan kunt u hier uw droom laten uitkomen. Zweef als een vogel zo vrij door de lucht en laat de wind je meevoeren door Peru.

Reizen naar Peru

Vliegen naar Peru
De internationale vliegmaatschappijen AeroPeru en Faucett zijn opgeheven. Er is sprake van een heropening. Tot die tijd kan men met internationale vluchten van niet Peruaanse vliegtuigmaatschappijen Peru bereiken. Er is een internationaal vliegveld in Lima, Jorge Chavez. Er is een vertrekbelasting van ongeveer 25 US Dollar op internationale vluchten.

Overig vervoer naar Peru
Er zijn grensovergangen tussen Peru en Bolivia bij Desaguadero en vlakbij Yunguyo; tussen Peru en Chili bij Tacna; en tussen Peru en Ecuador bij Tumbes. Het is mogelijk om over de rivier van Colombia en Brazilië naar Iquitos te reizen.

Reizen in Peru

Vliegen
In een groot land als Peru is vervoer per vliegtuig het meest praktisch.

Treinvervoer
Het centrale spoorwegsysteem gaat van Lima naar La Oroya.

Busvervoer
Publieke bussen zijn de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer. Ze zijn goedkoop, rijden regelmatig en zijn relatief comfortabel op de lange afstanden. Wanneer men tussen steden reist dient men een paspoort mee te nemen, aangezien er regelmatig politiecontroles zijn. In verband met uw veiligheid is het aan te raden om overdag met de bus te reizen.

Boot vervoer
De boot is vooral in de lager gelegen gebieden in het oosten een veel gebruikt vervoersmiddel. Kano’s met buitenboordmotoren dienen als watertaxi’s. Grotere vrachtschepen worden ook vaak als watervervoermiddel gebruikt.

Accommodaties
In Peru zijn verschillende soorten accommodaties aanwezig. Deze variëren van budget- tot topklasse hotels. Een prijsindicatie per accommodatie type: budget hotel: US Dollar 5-10, middenklasse hotel: US Dollar 10-15, luxe hotel: US Dollar 15 en hoger. Peru beschikt over vakantiehuizen, vakantievilla’s, vakantiewoningen,hotels, motels, pensions, resorts, hostels, jeugdherbergen en all inclusive resorts.

Praktische informatie en links

Visa
Bezoekers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hoeven geen visum aan te vragen voor vertrek. Wanneer u langer dan 90 dagen in Peru wilt verblijven, kunt u bij de immigratiedienst in Peru een visum aanvragen voor verlenging van uw verblijf. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nederlandse visumdienst.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) min 5 uur

Elektriciteit: 220V, 60 Hz

Gezondheid in en naar Peru
Een gele koorts vaccinatie wordt aanbevolen en is soms verplicht. Een DTP-vaccinatie en hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Water en hygiëne
Kraanwater is geen drinkwater, alleen water uit flessen kan gedronken worden. De melk is niet gepasteuriseerd en moet gekookt worden voor consumptie. Poedermelk of melk uit blik is verkrijgbaar en wordt aangeraden te gebruiken met water uit flessen. Wees voorzichtig met eetkraampjes en goedkopere restaurants aangezien de hygiëne niet altijd optimaal is. Eet alleen goed gekookte vis en vleesgerechten, deze gerechten dienen bij voorkeur warm geconsumeerd te worden.

Gezondheidszorg in Peru
Het is aan te bevelen om een reisverzekering te hebben die ook ziektekosten dekt. Wees er op voorbereid dat medische zorg vaak vooraf betaald dient te worden.

Telefoneren in en naar Peru
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken in Lima. Politie: 105, Brandweer: 116. Voor noodgevallen buiten Lima dient men eerst 01 te draaien, gevolgd door bovengenoemde telefoonnummers. Het internationale toegangsnummer van Peru is 51. Om vanuit Peru een internationaal telefoongesprek aan te gaan dient men eerst een 0 te draaien.

Valuta
De munteenheid van Peru is de Nuevo Sol. Banken, hotels en winkels accepteren Amerikaanse Dollars. Het inwisselen van verschillende munteenheden kan moeilijk verlopen met uitzondering van de Amerikaanse Dollar. American Express, MasterCard, Diners Club en Visa worden geaccepteerd. Het gebruik van deze kaarten kan beperkt zijn buiten Lima. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot en met 17:00 uur, in de zomer kunnen de openingstijden variëren. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.