Sri Lanka – Exotisch paradijs in de Indische Oceaan # Reisinfo

Sri Lanka vlagSri Lanka heeft de vorm van een grote traan die vanaf de zuidpunt van India valt. Sri Lanka wordt door de 50 km brede Straat Palk van India gescheiden. Tussen Sri Lanka en India liggen een aantal koraaleilandjes die bekend staan als de brug van Adam. Deze koraaleilandjes vormen bijna een landbrug tussen beide landen. Het eiland is 350 km lang en 180 km breed en heeft ongeveer een even grote oppervlakte als Ierland.

Het zuiden bestaat uit een mooi en ruig heuvelachtig landschap. De hoogste berg, Pidurutalagala, is 2524 meter hoog en ligt vlakbij Nuwara Eliya. De beste stranden liggen in het zuidwesten en zuidoosten. De Portugezen arriveerden in 1501 in Colombo en begonnen een monopolie voor de kruidenhandel. Zij bleven aan de macht totdat de Nederlanders Sri Lanka in 1656 overnamen. De Nederlanders regeerden het land tot 1796 toen de Engelsen het land binnen vielen. Sri Lanka werd in 1948 weer een onafhankelijk land.

De bevolking bestaat uit drie belangrijke groepen: Singhalezen, Tamils en Burghers. De Singalezen spreken Singalees, de Tamils en de meeste moslims spreken Tamil en de Burghers spreken vaak Engels. De klassieke architectuur bestaat uit sculpturen en schilderijen die voornamelijk van Boeddhistische afkomst zijn. Koloniale overblijfselen zijn voornamelijk Nederlandse forten, kanalen en kerken en Engelse residenties, clubs en rechtbanken. Galle is de beste stad om dit soort overblijfselen te bekijken.

Sri Lanka MaligawaDe danscultuur in Sri Lanka lijkt op die van India. Het is gebaseerd op acrobatiek en symboliek. Colombo is de hoofdstad van Sri Lanka. Het noorden van Colombo heet het Fort district, het zakencentrum van het land. De stad heeft veel moskeeën en Boeddhistische en Hindi tempels.

De stad Kandy is rondom een prachtig meer gebouwd. De meest interessante attractie van deze stad is de Dalada Maligawa (tempel van de tand). In deze tempel ligt het meest religieuze overblijfsel, de heilige tand van Boeddha.

Anuradhapura was de vroegere hoofdstad van Sri Lanka. De heilige Bo-Tree is de meest heilige plaats van deze stad. Deze boom is ontstaan uit de boom waar Boeddha verlichting kreeg. Negombo was ooit een belangrijk zakencentrum voor de Portugezen en de Nederlanders. De grachten en de rooms katholieke kerken in deze stad herinneren nog aan de tijd dat Nederland hier veel handel dreef. Tegenwoordig is Negombo een mooie kustplaats met uitgestrekte stranden.

Sri Lanka olifantenYala West is een van de weinige nationale parken in Sri Lanka dat nog toegankelijk is voor bezoekers. Van december tot april beklimmen pelgrims de 2224 meter hoge Adam’s Peak. Op de top van deze berg staat een grote voetafdruk, de moslims geloven dat deze voetafdruk van Adam is. Adam stond hier om te boete voor zijn zonde in de Tuin van Eden. Mogelijke activiteiten in Sri Lanka zijn wandelen, surfen, snorkelen, duiken, zwemmen en zeilen.

Natuur Sri Lanka

Flora
Orchideeën vindt men in de dichtbeboste tropische regenwouden in het zuidwesten van Sri Lanka. Graslanden, rododendrons en bossen zijn te vinden op de koeler gelegen hoogvlaktes.

Fauna
Sri Lanka faunaEr zijn verschillende diersoorten te vinden, waaronder olifanten, jachtluipaarden, herten, apen, beren, cobra’s, krokodillen en schildpadden. Het eiland is een belangrijke plaats voor trekvogels om te overwinteren. Voornamelijk de flamingo trekt naar de lagunes en waterrijke gebieden van dit land. Vogels kunnen het best bekeken worden in de periode januari tot en met april.

Nationale parken
Sri Lanka bezit enkele grote en talrijke kleinere natuurreservaten. Ze bevinden zich voor het merendeel in de Droge Zone. De bekendste parken zijn die van Wilpattu, noordwestelijk van Anarudhapura (1908 km2), Yala in het zuidoosten (1259 km2), en Gal Oya (606 km2), in het oosten bij Amparai. Naast de grote wildparken kent Sri Lanka een tiental kleinere, zoals de verschillende vogelparken. Interessant is ook de olifantencrèche bij het plaatsje Pinnawela.

Klimaat Sri Lanka

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met een goed afgebakend droog en nat seizoen. Het klimaat wordt echter sterk beïnvloed door twee moesson periodes, het Yala seizoen (van mei tot en met augustus) en het Maha seizoen (van oktober tot en met januari). Sri Lanka is extreem warm en droog.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 32 graden Celsius in de lager gelegen gebieden en 21 graden Celsius in de hoger gelegen gebieden. De hoogste temperaturen worden in de periode van maart tot en met juni gemeten en over het algemeen zijn de maanden november tot en met januari het koelst.

Cijfers en feiten

Volledige naam: Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka
Oppervlakte: 66.000 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 19 miljoen
Hoofdstad: Colombo (ongeveer 2 miljoen inwoners)
Bevolking: 74% Singalees, 18% Tamil, 7% Moors, 1% overig
Talen: Sinhala, Tamil, Engels
Overheid: Democratie
Industrie en producten: Rubber, thee, kokosnoten en andere landbouwproducten, kleding, cement, petroleum, textiel, tabak, rijst, koolzaad, specerijen, melk, eieren, vlees
Belangrijkste handelspartners: VS, Groot-Brittannië, Duitsland, België, Japan, Singapore, India, Iran, Taiwan, Hong Kong, China, Zuid-Korea

Gewoontes en lokale gebruiken

Kledingvoorschriften en omgangsvormen
Lichte katoenen kleding is het makkelijkst. In de heuvels is een trui nodig. Wanneer men een heilige plaats wil bezoeken dient met goed gekleed te zijn. Kleding die ook op het strand gedragen wordt mag niet gedragen worden in tempels en bij altaren.

Fotografie
Sri Lanka monnikenWanneer men een foto wil maken van een Boeddha beeld ga dan niet naast het beeld staan om te poseren. De bevolking kan denken dat u geen respect heeft voor Boeddha.

Wanneer men een foto wil nemen van een Boeddhistische bihikkhu (een monnik in een geel gewaad) respecteer hem dan net zoals de bevolking dat doet en vraag hem niet te poseren voor een foto of u de hand te schudden.

Dranken en lokale keuken
Rijst en curies domineren de lokale keuken. Naast deze hoofdgerechten worden er veelal kleine bijgerechten geserveerd met groenten, vlees en of vis. Indiase curies zoals een vegetarische biriyani, een mild gekruid rijstgerecht, worden ook geserveerd.

Hoppers is een unieke snack, men kan hoppers vergelijken met pannenkoeken. Deze snack wordt geserveerd met ei of honing en yoghurt. Steden langs de kustlijn hebben veel visgerechten en de meeste bezoekers van het land houden van de lokale tonijngerechten. Er zijn vele verschillende fruit soorten te koop en de thee is heerlijk.

Religie
69 procent van de bevolking is Boeddhistisch. De Singalezen zijn voornamelijk Boeddhist en de Tamils Hindoestaan. Er zijn verschillende minderheden als moslims en christelijke Burghers, dit zijn afstammelingen van Nederlandse kolonisten.

Evenementen culturele attracties

Evenement: Duruthu Perahera
Begin januari. Tijdens dit kleurrijke festival wordt het eerste bezoek dat Boeddha duizenden jaren geleden aan Sri Lanka bracht gevierd.

Evenement: Sinhala en Tamil Nieuwjaar
Begin april. De twee grootste etnische minderheidsgroepen zijn de Tamils en Singalezen. Deze twee groepen vieren een traditioneel nieuwjaarsfeest wanneer de zon van vissen naar ram verschuift.

Evenement: Vesak
Begin mei Dit is een heilige dag voor Boeddhisten. Tijdens Vesak wordt de geboorte, de verlichting en het vertrek naar het Nirvana van Boeddha gevierd.

Evenement: Deepavali
November. Dit festival van het licht wordt gevierd om de godin Lakshmi (de godin van rijkdom en geluk) in de huizen van Hindoestanen te verwelkomen. Deze huizen worden tijdens de festiviteiten geheel verlicht.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen

Sri Lanka heeft vele mooie stranden waar men kan zonnen, zeer goed kan snorkelen, diepzeeduiken, zeilen en surfen. Het heuvellandschap is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn verschillende steden en dorpen op de heuvels gebouwd die men kan bezoeken. Sri Lanka heeft een aantal eeuwenoude steden, daarnaast zijn de vele nationale parken zeer zeker een bezoek waard.

Colombo
Sri Lanka ColomboColombo is een fascinerende stad. De stad is niet alleen een mix van de oosterse en westerse cultuur, maar ook een mix van oud en nieuw. Colombo is nog steeds het commerciële centrum van het land. Het is altijd een bloeiende havenstad geweest. Attracties die zeker een bezoek waard zijn, zijn de vele boeddhistische tempels, het parlementsgebouw, parken, de dierentuin, musea en kunstgaleries.

Mihintale
11 kilometer ten oosten van Anuradhapura ligt Mihintale. Deze plaats wordt gezien als het begin van het Boeddhisme in Sri Lanka. De rots heeft verschillende altaren. Een grote trap met 1840 treden, gemaakt van graniet, leidt naar de top, Vanaf dit punt heeft men een prachtig uitzicht over het heuvellandschap.

Yapahuwa
Sri Lanka YapahuwaDit oude fort en oude hoofdstad werd gebouw in 1301. De overblijfselen liggen op ongeveer 145 kilometer afstand van Colombo. Veel sporen van oude veldslagen kunnen hier worden gevonden. De ornamentele trap blijft de grootste bezienswaardigheid.

Sinhala King
Deze hoofdstad van het heuvellandschap is de mooiste stad van Sri Lanka. Het is naast Colombo de meest bezochte plaats van het land. De beste bezienswaardigheid is de Dalada Maligawa met zijn gouden dak. Hier vindt men de heilige tand van Boeddha in een altaar.

Adam Peak
Op de top van een rots kan men een grote voetafdruk bezichtigen. De moslims beweren dat deze afdruk van Adam is.

Musea
Het Nationaal Museum kan men in Colombo vinden. Het museum staat bekend om zijn collectie van antieke voorwerpen. Het museum van de Nederlandse Periode, Dutch Period Museum, ligt ook in Colombo. Hier kan men de unieke architectuur van de Nederlandse koloniale huizenbouw bezichtigen.

Stranden
Sri Lanka strandenSri Lanka heeft vele mooie stranden waar men kan zonnen, zeer goed kan snorkelen, diepzeeduiken, zeilen en surfen.

Watersporten
Watersport geniet een lange traditie in Sri Lanka. Aan de kust is het goed surfen. Daarnaast vormt Tarifa ook een van de plaatsen waar men uitstekend kan surfen, zeilen, sportvissen en duiken.

Reizen naar Sri Lanka

Vliegen naar Sri Lanka
De enige manier om Sri Lanka te bereiken is per vliegtuig. Colombo is het internationale vliegveld waar directe vluchten vanuit Europa, Azië, Australië en het Midden-Oosten binnen komen. Er zijn vluchten tussen Colombo en Madras, Trichy, Trivandrum en Bombay.

Reizen in Sri Lanka

Vliegen
Er zijn geen binnenlandse vluchten mogelijk.

Bus- en treinvervoer
De meest gebruikte vervoersmiddelen zijn bussen en treinen. Er zijn verschillende soorten bussen, deze zijn veelal goedkoop en vol. Het reizen met de trein is langzamer maar comfortabeler. Lokaal transport bestaat uit bussen, taxi’s en auto riksja’s. Zorg dat u overeenstemming heeft over de prijs voordat u in stapt.

Auto vervoer
Motorfiets en autoverhuur is mogelijk en wordt steeds populairder. Het is gebruikelijk om een auto met chauffeur te huren voor een of meerdere dagen om het eiland te bezichtigen.

Accommodaties
In Sri Lanka zijn verschillende soorten accommodaties aanwezig, deze variëren van budget tot topklasse hotels en resorts. Prijsindicatie per hotel type: budget hotel +/- 5 euro , middenklasse hotel +/- 15 euro, topklasse hotel +/- 35 euro en hoger.

Praktische informatie en links

Visa
Inwoners van de Verenigde Staten, de meeste westerse landen, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Israël, Japan, Singapore en Hong Kong hebben geen visum nodig om Sri Lanka te bezoeken en kunnen 30 of 90 dagen in het land verblijven. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Sri Lanka.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich mean Time) plus 5 uur en 30 minuten

Elektriciteit: 230 – 240 V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Sri Lanka
Als men uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccinatie verplicht. Het is aan te bevelen om vaccinaties tegen hepatitis A, B en E te nemen voor vertrek. Hondsdolheid komt voor in Sri Lanka. Bezoekers met een verhoogd risico wordt geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Water en hygiëne
Het water uit de kraan is geen drinkwater. Wanneer men water wil drinken of gebruiken om tanden te poetsen en of ijsklontjes te maken dient men het kraanwater eerst te koken of water uit flessen te gebruiken. Water uit flessen is overal verkrijgbaar. Alleen vlees en vis die goed gekookt zijn kan gegeten worden.

Gezondheidszorg

Medische hulp is gratis bij ziekenhuizen van de overheid. Neem voldoende medicijnen en toiletartikelen mee wanneer men Sri Lanka wil bezoeken. Het wordt aangeraden om ziekenhuizen alleen tijdens noodgevallen te gebruiken. Wanneer men ernstig ziek wordt en/of een operatie moet ondergaan wordt aangeraden om het land te verlaten.

Telefoneren in en naar Sri Lanka
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken. Politie: 43 33 33, Brandweer: 422 22, Toeristen politie: 269 41 of 211 11, Rode Kruis ambulance: 691 905 of 695 434.Het internationale toegangsnummer van Sri Lanka is 94.

Valuta
De munteenheid is de Sri Lanka Rupee. American Express, Visa en MasterCard worden overal geaccepteerd. Diners Club is minder bekend. In grotere steden komen pinautomaten steeds meer voor. Buiten de steden Colombo en Kandy worden buitenlandse pinpassen zelden geaccepteerd.

Er mag niet meer dan 1000 Sri Lanka Rupee het land in of uitgevoerd worden. Openingstijden van banken: maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 15:00 uur. Wilt u de laatste wisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.